2016. január 2., szombat

193 évvel ezelőtt született az egyik legnagyobb magyar költő; Petőfi Sándor - emlékezzünk rá ( - verseljünk)

A szilveszteri bulizás, az ó-év búcsúztatása  és az új köszöntése közepette a magyar hajlamos elfelejteni, hogy volt egy szülötte e hazának, aki ezen az év eleji első napon született és vált nemzetünk kimagasló alakjává, nemzetünk költőjévé és a szabadságharc egyik hősévé.

Álljunk meg hát, egy pillanatra, és Petőfi Sándor születése kapcsán emlékeznék meg egy arról a nagyszerű emberről, akit mostanság nem kellőn méltat,vagy talán egy kicsit méltatlanul valahogy nélkülöz is a hon.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/97/Barab%C3%A1s_Pet%C5%91fi.jpg/800px-Barab%C3%A1s_Pet%C5%91fi.jpgEzen az 1823. évi január 1.-ei napon, került keresztelésre Kiskőrösön Petrovics Sándor néven a későbbi márciusi ifjak legendás alakja, nemzeti költőnk és hőssé vált forradalmárunk, Petőfi Sándor.

Petőfi Sándor a márciusi ifjak vezéreként és március 15-e egyik hőseként, majd az 1848-49-es szabadságküzdelem mártírjaként a nemzeti legendárium egyik központi alakja lett.

 

A magyarság számára ő jelentette a nagybetűs Költő fogalmát. Petőfi Sándor rövid élete alatt közel ezer verset írt, amelyből mintegy nyolcszázötven maradt az utókorra. Eltűnésének körülménye még a mai napig sem tisztázódott, annyi azonban bizonyos, hogy a segesvári csatát követő menekülés közben veszett nyoma.

Szívünkben, lelkünkben érzéseinkben, magyarságunkban azonban nem veszhet oda ez az ember.  Ezért is érzem szükségességét a mostani jegyzésnek, a pillanatnyi emlékezésre. 

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése