2016. január 13., szerda

Malacvisítás, disznóröfögés, véres hörgés - így böllérkedtünk mostanáig ( - erre jött az állatvédelem)

Az állatviadalok, vagy inkább viaskodások korszaka lejárt. Nem lehet az állatokat kínozni viaskodni, megalázni, életüket megrontani. Ez az állatvédelem. Ezért nem lehet a sem kutyát kikötni, a macskát megdobálni és a tyúkot ketrecben tartani.

Az állattartók nagyrészt tudják ezt. Csak Budapesttől pár kilométerre jelentkeznek a gondok. Ócsán még mostanság is lehet szinte büntetlenül állatokat kínozni. A polgárőrség sem akaródzik ebben előrelépni. A legutóbbi esetben is csak kínnal, keservesen és időben később indult eljárás, aminek eredményessége és végkimenetele is csak egy eljárási kötelességgé fajult.

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtl1/v/t1.0-9/12507640_1035452103195303_4743931966206778304_n.jpg?oh=43f02939b116f00218a688c25ae5fadf&oe=570FEF6B
Tele van az internet ehhez hasonló kegyetlen tettel - hiába
Erre most azt látni, hogy egy kutyára légfegyverből tüzeltek. Ennek bizonyítéka az ártatlan eb koponyájából kilógó töltény. A tettes, a büntethetősége ismét kétséges.

A rendőrségi beszámolóban Ócsán sem lehet kiolvasni, hogy itt volt állatkínzás. Így az elkövető felelősségrevonása sem ismert. Pedig a polgárőrségnek állítólag jó kapcsolata és együttműködik a rendőrséggel. Mégsem tudtak az együttműködés keretében időben és kellő nyomatékkal, vagy hatásfokkal fellépni a fiatalkorú állatkínzóval szemben. A szülői felelősség, ilyenkor hol van? Az eljárás során a gyereke tettért mennyiben vonható felelősségre a szülő? Más esetekben, ha egy óvatlan pillanatban magára hagyja a kiskorút az anya – mint ahogy volt már erre nem egy példa – és a gyerek önmagában kárt okoz, akkor az amúgy is összetört szívű gondviselővel szemben eljárást indítanak. Egy állat megkínzása során ez a mechanizmus nem működik. Miért?

http://i.ytimg.com/vi/gc7Z5SXJHRA/maxresdefault.jpg
Szűcs Lajos a II. Böllérfesztiválon Vecsésen
Mostanság az ember nem adhat akármit a disznónak. Nem lehet konyhai ételhulladékkal úgy etetni, mint korábban. A disznó már nem ehet közvetlenül moslékot A sertéstartás körülményei megváltoztak.
A birkát sem lehetne már úgy tartani, ahogy egyesek teszik. És a szarvasmarhákat sem. Ócsán azonban erre is van rossz példa. Az önkormányzat és annak hatósági jogkörrel rendelkezői azonban elnézik mindezt. Mert mikor volt utoljára szemle az állattartók sorai közt? Mikor nézték meg, mérték fel hivatalosan a tartott állomány? Van egyáltalán szerződése az önkormányzatnak, vagy a hivatalnak valamelyik állatorvossal? Akár úgy, vagy kötelezően, ahogy a felelős városi építésszel kell? Mert ügye az fontos. A barom, az meg csak egy állat. Csakhogy nyakunkon a törvény. És még Ócsán is illik a törvénysértésekre odafigyelni.

Ha lennének a városban igazi állatvédők, szervezeten összefogással és egyesületben akkor talán itt jobb lenne az élet állati szempontból. Mert ugyebár ezt a szerepet polgárőrség a közterület-felügyelet nem veheti át. A polgárőrök anyagi nehézségek sorával küzdve látják el szolgálatot. Nekik nem jár az önkormányzattól szolgálati autó. Ők csak a költségvetésből kihulló forintokat kapják. Ezért még Ócsán a rossz meccseket is végig kell nézniük. Aztán meg ott vannak a fesztiválok, meg a vigasságok. Azokon is helyt kell állniuk. Mindez fontos, városi szempont.

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/11026290_906012512824078_2894395136707913574_n.jpg?oh=aa8f118affeb27b0bbf92ec3c23b8cdd&oe=5702BA11
Polgárőrség és közterület-felügyelet Ócsán - a helyi állatvédelem is többnyire rajtuk áll, vagy bukik

A közterület-felügyelők, meg jönnek mennek a városban. Már a vagy a harmadik párcserén vagyunk túl. Mostanság is egyedül maradt a felügyelő. Pedig a Tibor elég stabilnak és rendezettnek tűnt. Rá lehetett számítani. Aztán valahogy nyűgös lett a hivatal. A városi önkormányzat és a mögöttes apparátus mintha felemésztette volna. Elkopott az egész. Magyari Tibor pedig itt hagyta a szolgálatot.

Ez is egy értékmutató.

https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xaf1/t31.0-8/s720x720/10560497_674917762631189_8271576274733247294_o.jpg
Szép idő és nagyszerű hangulat volt a Malacka Böllérfesztivál Gyálon. Köszönöm a meghívást! - írta  Dr. Szűcs Lajos (02-16 07:45) a Hírlesőben. A fotót Börcsök Kata készítette. - Ma pedig már ez ellen szólnak az állatvédők

Most azonban már máshonnan is beszólnak az állatvédők. Nem csak az Ócsán ismert helyekről rendszeresen elkóborló kutyák, vagy a kidobott állatok kapcsán szólnak, hanem a fesztiválok nyomán is hangot adnak az állatok védelmében.

http://vecseshirek.hu/wp-content/uploads/2013/02/b%C3%B6ll%C3%A9r-4.jpg
II. Böllérfesztivál 2015 februárjában Vecsésen
Pedig a köztünk tevékenykedő képviselők is osztották korábban a malacságaikat, amit bizonyos böllérkedéssel szoktak űzni. Így Szűcs Lajos és Pánczél Károly is szokott disznólkodni. De láttunk már képeket a helyi polgármesterünkről bizonyos böllérfesztiválról.

Itt a környéken elsősorban a kakucsi vagy a vecsési az ismertebb. Ezeken a terület országgyűlési képviselői is ott szoktak lenni többek között.

A gond csak az, hogy most az állatvédőkszabotálnák a böllérversenyeket. Erre mutat a mezőgecsei eset.

Állatvédők hevesen tiltakoznak a január 30-ra tervezett jubileumi 10. Mezőgecsei Nemzetközi Böllérverseny megrendezése ellen.
A kezdeményező szervezet legnagyobb baja, hogy az állatokat publikusan nagy közönség előtt vágják le és véreztetik ki, ezzel megsértve az állatok jogait.

http://karpathir.com/wp-content/uploads/2016/01/boller_gecse.jpgFelháborodtak és tiltakozó levelet írtak a kárpátaljai állatvédők Mester András, Mezőgecse polgármesterének és Hennagyij Moszkal, Kárpátalja megye kormányzójának, amelyben elítélik az ilyen és ehhez hasonló rendezvényeket és arra kérik az érintetteket, hogy tanúsítsanak tiszteletet az állatok iránt.
„Felháborítónak tartjuk, hogy Mezőgecsében hagyományőrzés címszó alatt versenyt űznek a disznóvágásból. Tiszteletlenek az állatokkal szemben, ugyanis a hentes fesztiválon, publikusan nagy tömeg előtt véreztetik ki a malacokat. Ez brutális gyilkosság nem pedig hagyományápolás”  – olvasható a nyílt levélben.
Eddig majd fél ezren írták alá a tiltakozó petíciót.

http://dabasregio.hu/wp-content/uploads/2015/01/boller.jpg
Böllérek - disznók: 25-0 címen számolt be tavaly egy ilyen, ma már mondhatni jogsértő eseményről a "Dabasrégió"ma már a disznónak is megvannak a törvényes jogai

Vagyis úgy tűnik, hogy hazánkban is egyre inkább számolni kell az állatvédők fellépéseivel. Elvégre Szűcs Lajos is közbenjárt az új halászati törvény elfogadása során azért, hogy rendeződjön a halak sorsa. Ezután a nagyüzemi lehalászás szabályozásra került, de a horgászok is kaptak újat. Így a halat sem lehet már kínlódni és vergődni hagyni. Azt is fejbe kell kólintani.

Egy melegvérű állattal pedig különös gonddal kell eljárni. Ezért vannak szabályozott jogai a hájas disznónak, a sovány marhának, és a láncra vert kutyának.

Ezt pedig Ócsán is figyelembe kell venni, s be kell tartani. 

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése