2016. január 7., csütörtök

Még mindig nem csinált semmit az önkormányzat az évekkel ezelőtt 27 milláért megvásárolt épülettel - kár

Több évvel ezelőtt ismeretlen indítatástól vezérelve jelentős összegért vette meg a Városházával ételemben levő egykoron szebb napokat is megélt, mára azonban leromlott állapotú volt Tsz-Irodát a városvezetés.  

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjQwIEFVHTks8oAa2ge6oHWiJrLbF2TPW1WVZfLihK5gp1xMVNoA7uLnyS9uY8sPwHuDs2MfHm5V6md8oN3DDxztevjkDLWUXOUeGmcEtEowTqKXn8Uso2Gz5eF51ngp8aD8wCmSgkoRMw/s1600/SSA40018.JPG

A vásárlás fontosságát mi sem igazolja jobban, mint az, hogy a megállapított 27 millió körüli összeg az önkormányzat számára nem is volt elérhető egyben, ezért azt csak elhúzódó részletekben tudta  törleszteni.  

Az amúgy évek óta nem használt, nem lakott, fűtetlen és néhol omladozó, penészes, másutt meg salétromos épület bevásárlását a kissé túlárazottnak tűnő ár sem gátolta. A vételt egy időben nem egyező, vagyis egy korábbi árbecslésre hivatkozva határozták meg, ami alapján a csökkenő piaci árak és a hanyatló kereslet nem szerepelt ahogy állapotfelmérés sem. Ennek ellenére a több milliós összeget, mint valami potom vásárlást hagyták jóvá, és végül így vették meg a város számára a ma is/így használhatatlan ingatlant.

Az eltelt évek során azonban nem derült ki, hogy ezzel a semmire sem jó épülettel mi célja lehetett a vételt intéző vezetésnek?

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh11igT-3pWE_GDsm74E5nFDx5w_a1ngCVjQpd0uYvb3lREV7ryQ4w-0xgHc2QVYvj8a9hRpQZ0At0KfYNC0Orocy_DCnLGC_z0ztYDRWqGWaQk-juDQrFKlUjBXXjmCey3wKcc6Hu5v68/s1600/SSA40016.JPG

  A második ciklusát töltő Bukodi-Horváth irányította önkormányzat ez ideig semmiféle jelét nem adta  annak, hogy ezt a házat megóvják, felújítsák, vagy birtokolják, majd használatba vegyék. Évek óta cél és funkció nélkül önmagában bomladozik az egész. Gyakorlatilag a városlakók pénze emésztődik el az épület porladó falai közt. Az utolsó közpénzes részlet kifizetését követően sem történt az épülettel semmi.  Ma is a fagyban áll és hasad tova az idővel, ócska háttérdíszeként a hanyatló városnak.

Az utóbbi években Ócsa folyamatosan likviditási gondokkal küzd. Nincs elég pénz olyan közfeladatokra, mint a helyi közlekedés javítása, a közjárdahálózat kiépítése, vagy a vasúti átjárók korszerűsítése. A közel  30 milliós épület magára hagyása azonban eléggé felelőtlen tett, hiszen ha nem hozza a beszerzési költségeket, akkor bizony rosszul sáfárkodtak a pénzünkkel és felmerülhet a hanyag gazdálkodás cselekedete is. 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj_WaQw0lvDCigfnRcK05SClnzDpSjUnuNY-YylCKPbLU8UQGpzfSWjODcM4C_VMr1yIbFGSB9U6sq1SZu9brpjuK_GMt4RObP8XzOHEa8ChXWG5LTc68_soIRtVpOJM9kBHFlbXotof1E/s1600/SSA40062.JPG

A jelen esetben talán ésszerűbb lenne a meglódult ingatlanpiacon értékesíteni és a ráfizetést visszaszerezni, majd ésszerűbb beruházásba fektetni. Elvégre ennek az épületnek az eddigi  ráfordításából kijönne a mellőzött vasúti átjáró kiépítése. Az átépítéssel a kereszteződés biztonságosabbá válna, a Városháza előtti épület pedig jobb kezekbe kerülvén szintén megújulhatna.

Mindezzel a városkép és a költségvetés is javulna, miközben két nyomasztó gócot egycsapásra rendezne a vezetés.

Talán ennek a lefocizása is megérne a városnak egy félidőt.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése