2016. január 3., vasárnap

Tilos már láncon tartani a kutyákat - de szabadjára sem lehet engedni őket ( - tulajdonosi felelősség a tartás)

Isaura, a rabszolgalány a magyar tévében 1986-ban szabadult fel a gonosz Leoncio terrorja alól, a magyar kutyáknak a hazai udvarokban ezután még harminc esztendőt kellett várniuk, hogy megszabaduljanak láncaiktól - írja a Blikk.

Január 1-től ugyanis tilos láncon tartani az ebeket. A törvény betartását a jegyzők ellenőrzik, az ellenszegülőket pedig megbüntetik.  (Na erre kíváncsiak lesznek az állatvédők, mert ha eddig is a jegyzőn múlott, akkor a kóbor állatokra is csak a sintéri intézkedés várt.)

http://ocdn.eu/images/pulscms/ZjY7MDQsMCxiNCwxNDQwLGI2NDswNiwzMTQsMWJj/2af1bbd69ca5bb3e62cb33e604d32b0d.jpg
Ez év elejétől le kell venni a láncról ezt a kutyát is / Fotó: SHUTTERSTOCK

Az új jogszabály úgy rendelkezik, hogy tartósan nem lehet láncon tartani a kutyákat. A "tartós" kifejezést persze sokféleképp lehet értelmezni, az állatvédők mégsem aggódnak, hogy jogi csűrés-csavarással majd kibújnak az igazságszolgáltatás alól az állatkínzók.

http://ocdn.eu/images/pulscms/N2E7MDMsMjZjLDAsMCwx/53fc59984ecd6aac398c0b1c0f8b1de0.jpgAz ugyanis jól látható, ha az ebet nem csak alkalmanként kötik láncra azért, hogy például ne harapja meg a postást vagy a háziorvost. Az örökösen kikötött kutya talpa alatt ugyanis nem nő fű, hiszen az állat folyton letapossa, ezzel pedig elárulja törvénysértő gazdáját.

- Sokkal inkább aggódunk azok miatt a kutyák miatt, akiket eddig azért tartanak láncon, mert a tulajdonosnak nincs pénze a rossz kerítés megjavítására. Ezután sem lesz, a kutya pedig kiszökik a kerítésen vagy a gazdája egyszerűen szélnek ereszti, hogy ne kelljen költeni a kerítésre – osztotta meg félelmeit Schneider Kinga, a Noé Állatotthon szóvivője.

Az aggodalomnál azonban sokkal nagyobb az öröm, hogy végre lekerül a lánc a kutyákról.
- Napi szinten találkozunk olyan esetekkel, hogy egy vagy fél méteres láncon tartják az állatot - árulta el. - A lánc sokszor felsebzi őket, és olyan is volt, hogy operálni kellett az elkobzott kutyát.

Ezek a sérülések többnyire maradéktalanul gyógyulnak, a lelki sebek nem. Gyanakvóak, agresszívek lehetnek az éveken át így tengődő ebek. Hosszú idő kell, mire megtanulnak bízni az emberekben – engedett bepillantást a láncos kutyák lelki világága Schneider Kinga.

 Ócsa ismert állatvédőinek egyike szerint még egyszer sem látták, hogy a helyi közterület-felügyelet  fizetett munkatársai akár saját jogukon, vagy a jegyző megbízásából végigjárták volna a portákat, hogy hol, miként tartják az állatokat. Így azt sem tudják, (vagy pedig nem is akarják tudni,) hogy honnan szöknek ki rendszeresen az állatok és hol élnek valójában a láncos kutyák.

Ezt tudtunkkal a kötelező eb összeírás alkalmával sem tették meg. A nyilvántartás ma egy önkéntes alapon tett bevallás, ami az önkormányzat által kiküldött iraton alapszik. A valós állatszámot azonban pont a bejárás és a feltárás hiányában nem tükrözheti. Ezért és az új jogszabályi környezethez igazodva lenne szükség egy valós felmérésen alapuló összeírásra és nyilvántartásra.  Ez az önkormányzatok és a velük együttműködő valamint az önkormányzatok számára szükséges feladatokat (közfeladatokat) ellátó állatorvosok számára is fontos lenne.    Őket ugyanis több esetben keresi meg a hatóság, mint az önkormányzatokat a különböző szabálysértések, állatbalesetek, vagy kínzások kapcsán. Ócsán azonban az állatorvosok és az önkormányzat együttműködése hiányos némi kivetni valót hagy maga után. A helyi állatorvosok egyike sem áll szerződéses kapcsolatban a várossal. Így az elütött, vagy sérült állatok ellátásáról sem képesek gondoskodni önkormányzati szinten. Az eddig szerződött kutyabefogók (sintérek) pedig csak a döglött és a kóbor állatok begyűjtésére szerződtek.  Az ismeretlen, gazdátlan, vagy elkóborolt és netán megsérült, vérző állatok sorsával kapcsolatosan azonban nincs akcióterve a hivatalnak. Erről a korábbi jegyző is megerősítette blogunkat. A jegyzőváltással azonban ez a probléma máig nem oldódott meg.  
Az új rendeleti környezet, a jogszabályváltozás talán elindít egy ez írányú fejlődést is a városban.

http://ocdn.eu/images/pulscms/Njk7MDMsMjZjLDAsMCwx/83f6ac306adf2c2101a9b03723f7e1d2.jpg
Alsópakonyon és Ócsán sem lehet láncos kutya, de a gazda felelőssége az is, hogy a területén bent, zárva tartsa az állatot
 
A helyi állatvédők egyike még elárulta, hogy eddig több esetben tettek szóban bejelentést a kiszökő állatok, a póráz és szájkosár nélkül közterületen futtatott állatok, a csiga méreg kihelyezés és más egyéb állatokat érintő, állatokkal kapcsolatos problémák során, de az szinte mindig eredménytelenül zárult.  Ezért úgy gondolják, hogy Ócsa a most hatályba lépő törvényi szabályozás ellenére egy különleges státuszú hely lesz, ahol mindezek gyakorlati vonatkozása nehezen fog érvényesülni, illetve megvalósulni. 
Eredet: Blikk
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése