2016. január 4., hétfő

Ócsán újfent tetőre hágott a vörös kakas - mára pedig megjött a hó is ( - kétségek és viszontagságok)

A meteorológiai előrejelzéseknek megfelelően érte el térségünket a télies időjárás.

Az új esztendő első napjai Ócsán is ennek megfelelően alakultak.  A hétvégi napsütés ellenére fagyosak voltak a nappalok és még hidegebbek az éjszakák. A hajnali hőmérsékletek verték a -10 fokot.

http://vecseshirek.hu/wp-content/uploads/2013/11/tuz14_gs.jpgNem csoda, ha a fázósabbak jobban odapörköltnek a fűtésnek.  Ez a többlet hő, azonban gondot is okozhat, ebben az időszakban.

Az új év első hétvégéje nem véletlenül sikerült tüzesre. Vasárnap Monor Laposhegy településrészen egy ház garázsa égett porrá, aminek során egy ember életét vesztette.

Gyömrőn az Attila utcában egy családi ház tetőszerkezete égett le.  Itt személyi sérülés nem történt. 

Ócsán ugyancsak ez ismétlődött hasonló mód az Erdősor utcában vasárnap délután.  Itt a lángok a tetőről áttértek a lakórészre, azonban személyi sérülés szerencsére nem történt.  A tűzoltás során a tetőszerkezet, az épület födémje több helyen beszakadt, a családi ház lakhatatlanná vált. Az épületben két idős ember lakott, ők még időben kimenekültek az égő házból, így nem szenvedtek égési sérüléseket. Lakhatósági elhelyezésük megoldottá vált, lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor. A tűz tovaterjedésében szerepet játszott, hogy a városban máig nincs tűzoltó egylet, ezért a segítségre Ócsán várni kell. A kiérkezési idő alatt pedig a lángra lobbant vörös kakas rohamosan átugrik a kitörési helyről más részekre is.  Ez esetben először a tetőre hágott, majd a lakórészt csapdosta a tüzes láng.  Ezt a tajtékot a dabasi, a fővárosi hivatásos, és a délegyházi önkéntes tűzoltók négy vízsugár segítségével oltották el - áll a tájékoztatásában. A tetőszerkezet azonban oltás közben beszakadt, a ház lakhatatlanná vált. A mentés során több gázpalackot épségben sikerült kihozni a lángoló épületből. A szomszédok segedelmével a lakók fizikai sérül nélkül kerültek ki a bajból.

Az eset ismét rávilágít a helyi polgárőrség keretében évek óta megalakulni képtelen helyi mentőegység szükségességére.  A városunkban és annak környékén bekövetkező esetekben rendre mások segítségére, beavatkozására szorulunk.  Nem, mintha a létrejövő helyi önkéntes csapat aktiválása után nem lenne szükség erre, de akkor talán már a hivatások kiérkezése előtt megindulhatna a mentés, a hathatós segítség, vagy adott esetben az oltás.  A helyi önkéntes tűzoltóság közreműködésével talán itt sem harapódzott volna el a tűz ennyire és a födém is megmaradhatott volna. Sajnos nem így történt.






Azonban a helyi illetékesek, az önkormányzat, és annak vezetése, a  polgármester, és a megbízott polgárőrvezető rendre nem nyilatkozik az ócsai önkéntes tűzoltóság megalakulásának elhúzódásáról, illetve a huzavona okáról.  A polgárőrség közszereplő vezetője igyekszik minden eseményben részt vállalni, de ez esetben mindvégig hallgatag maradt. Közben pedig jelentős kár, értékveszteségek érik a várost és az egyéneket az ilyen-olyan esetek és tüzek során. Talán 2016-ban elérkezett az ideje a hathatós beavatkozásnak. Talán jelen esetet követően - tekintettel, hogy ebben az időszakban pihen a foci és nincs bajnoki szezon, - a polgármesterünk is tud időt szakítani számos más elfoglaltsága mellett a tűzoltóságra is.  Remélhetőleg a saját magának ve(tete)tt gépjármű után szintén lesz pénz az emberek biztonságára, védelmére, illetve megsegítésére. Mert ez az utóbbi időben mintha nem jönne össze. A helyi önkéntes tűzoltóság vonatkozásában legalábbis biztosan így van. Elvégre a 2014-es toborzót követően van aki már nyugdíjba is ment. és az idei költségvetésben nem látni erre való utalással olyan célt, beütemezést, mint a polgármester személyes használatába sorolt autó esetében történt.  Talán egy-két millióval az ócsai egyesület munkáját is lehetne segíteni, hogy baj esetén legyen kéznél segítség.

https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t1.0-9/s720x720/1935624_935158453242817_2542974697278862831_n.jpg?oh=eae97b7712399c3880b05c3121ea6e6f&oe=57075E76&__gda__=1461198241_6fbe96c313bc5ede85be4817ce4dfe2cAz itteni esetről a Tűzoltóság és az ócsai polgárőrszervezet is rakott fel képet, bár utóbbi beavatkozói segítséggel,  helyben szervezett tűzoltóval nem szolgált. Az ócsai önkéntes csapat polgárőrei ilyenkor többnyire csak helyszíni biztosítási feladatokat lát el. A hozzájuk rendelt tűzoltóegység felállítása még nem valósult, meg, erre vonatkozó szakhatósági engedéllyel nem rendelkezik Nem véletlenül szorul kisvárosunk a szomszédok segítségére a bajban. Nem hiába várjuk mástól a megoldást és máshonnan a segítséget. Helyben ez esetben nem adott. Itt erre nincs pénz és nincs lehetőség.  A plakátokon látható ismert vállalkozások is inkább a polgármester vezette egyesületi focit támogatják, mintsem a helyi önkéntes tűzoltóságot. Talán egyszer erről is kéne értekezni.

Sajnálatos, hogy városunk évek múlásával is képtelen mielőbbi megoldást találni a helyi segélycsapat megalakítására. Sajnálatos, hogy a helyi tűzesetek során a kárt szenvedők jobb esetben az égő tulajdonuk előtt  sirathatják el vagyonukat, míg az első oltóegység a távolból ideér.   Rosszabb esetben - mert erre is van már helyi példa - az oltás során lelik fel az ingatlanban halált szenvedett lakót.  

Jogos a felvetés, hogy az eddigi sikertelen alakulást leképező vezetést olyan tettleges és cselekvőképes egység váltsa fel, mely valóban képes létrehozni és megalkotni a helyi tűzoltó segélyegyletet, az ócsai tűzoltóságot.  

Ma sokan gondolják, hogy az évszaknak megfelelő idő, a télies hideg, a havazás és az időszakhoz párosuló tűzesetek nem érhetik felkészületlenül a várost.  

http://pest.katasztrofavedelem.hu/thumb.php?f=12990Azonban a tegnapi tűz, a mai gyenge havazás mind azt mutatják, hogy a város nem készül vagy nincs felkészülve megfelelően ezekre az eseményekre.  

A hófedte utakkal ugyanúgy nem tudunk mit kezdeni, mint ahogy a tűzesetek során is csak tehetetlen szemlélővé válik a többség. 

http://pest.katasztrofavedelem.hu/thumb.php?f=12989A tegnap felvöröslő lángok, és a ma kifehéredő utak során is csak szemlélő volt a vezetés. Ahogy tegnap esetnél a helyi tűzoltóval nem állt ki az illetékes, úgy ma a hótolóval sem volt képes. Ez ismétlődik itt évről évre.  
 
Mert ahogy a tűzet is (nagyrészt) mindig más oltja el, úgy a havat (többnyire) szintén nem az önkormányzatunkhoz köthetők takarítják el, hanem, s inkább a munkába járók tapossák szét.  Mert itt ezt így szokták.

Ma sem láthattuk ezt másként. Ócsán, az este 5-6 órára elálló hó után is még havasak volt a város kevés járdájának a többsége.  A Dózsa óvoda négyszögének csak egyik járdája volt takarítva.  A MÁV önkormányzat által felújított aluljárója szintén úgy maradt, ahogy a természet teleszórta.  De más helyütt sem mutatott javulást a helyzet. A templomtól-templomig néven elhíresült drága járdaszakasz egyes részei szintúgy tisztátalanok maradtak.  A buszmegállók többsége is hófedte maradt az est beálltáig.  A búcsú területét övező (volt piaci-) terület melletti járdaszakaszt sem söpörte le senki ilyenkor.  A vasúthoz vezető úttalan utak mindegyike úgy maradt, ahogy a természet lefedte a téli csapadékkal.  De a buszvonalakat sem kerültek letisztításra. Az iskolásokat szállító járat a mások által síkosra taposott úttesten volt kénytelen csúszkálva közlekedni. Az önkormányzati városüzemeltetés az idei első adandó alkalommal sem volt képes kiállni és megoldani a természet okozta jelenséget, a közlekedési problémát.  

Mint az elején említve van, ez a jelenség egy prognosztizált folyamat része. A hideg, a tél és a vele járó csapadék az előrejelzések szerint is ezekkel jár, ezt okozza; - és ha ezt nem kezelik, az utakat nem tisztítják, akkor bizony az áll össze, ami Ócsán látható.  

Ezek a viszonyok kétséget ébresztenek az egyszerű honpolgárban az iránt, hogy azok az illetékesek, akiknek mindez a feladata, megfelelőn töltik-e be azt a felsőbb posztot, amiben funkcionáriusként hivatalosan jelen van?

*

1 megjegyzés:

  1. Majd ez a hó is elolvad magától, ne csinálj belőle gondot magadnak Károly.

    VálaszTörlés