2016. január 2., szombat

Hétfőtől ingyenes lesz több igazgatási eljárás, és bevezetésre kerül az e-kártya - biztonsági szintet emelnek vele

Január első munkanapjával több, korábban illetékköteles eljárás válik  fizetésmentesen elérhetővé a  magyar állampolgárok számára.

Könnyítés a munkavállalók részére, hogy az erkölcsi bizonyítvány kiállítása és több esetben a személyazonosító okmányok pótlásának eljárása is ingyenes január elsejétől az illetéktörvény módosítása révén.

http://static.pecsiujsag.hu/news/pecs/81987_20151229132923_20151229132923.jpgÍgy megszűnik a személyi igazolvány és lakcímkártya kiállításának illetéke, valamint annak az eljárásnak a díja is, amely a családi állapot megváltozása miatti névváltozás okán indul, az ellopott okmányokat is ingyenesen állítják ki újra, ahogy a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványát is. 

Ugyancsak illetékmentesen állítják ki a jövőben a cégkivonatokat, a cégnyilvántartásban szereplő elektronikus okiratokat, de térítésmentes lesz a vállalkozói igazolvány kiadása vagy az üzlet működési engedélyével kapcsolatos eljárás. Első alkalommal a jogosítványt is illetékmentesen kaphatja mindenki. 

http://sg.hu/kep/2009_06/0623ecard1.jpgA változtatás emellett csökkentik az örökléssel összefüggő tulajdonjog és haszonélvezeti jog költségeit is.

Az adóhatósági igazolásokat is ingyenesen adják majd ki. A vállalkozásoknak a számviteli beszámolók közzétételéért nem kell a jövőben igazgatási szolgáltatási díjat fizetniük. 

A beterjesztő Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azt mondta: a változtatásokkal összesen 10 milliárd forintnyi ügyintézési díjat spórolnak az emberek és a vállalkozások egy év alatt.

http://www.penzcentrum.hu/upload/cimlapimg/K/keztenyerujjlenyomat-20151030.jpgEzzel egy időben vagyis ugyancsak 2016. január 1-től bevezetésre kerül az e-kártya, ami azt jelenti, hogy második generációs biometrikus adatokkal lesz ellátva ez a chip. Az első generációs biometrikus adat az arckép, míg a második generációs biometrikus adat az ujjnyomat, ami minden embernél egyedi. 
A személyi igazolványt, a lakcímkártyát, az adókártyát, a TB-kártyát és a TAJ kártyát váltja fel ez az új okmány és akár diákigazolványként is funkcionálhat. Alkalmas lesz elektronikus ügyintézésre, sőt elektronikus aláírásra is.

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSHUVagN3J_LmwfkXYjminUK8d_HCtEG8Rbzh-kstci7bK73dP_XQDr. Ignácz István, a közigazgatási és elektronikus közszolgáltatások központi hivatalának elnöke az M1-nek nyilatkozva elmondta, hogy 2014. decemberben döntött arról a kormány, hogy az elektronikus közigazgatást fejleszteni kell.  

Az e-kártyát felmenő rendszerben vezetné be a kormány. Azok az állampolgárok, akinek a személyi igazolványa 2016. január 1-je után jár le, azok már automatikusan elektronikus kártyát fognak kapni. Ha valaki előbb szeretne e-kártyát igényelni, minthogy lejárna a személyi igazolványa, az megteheti majd, az okmányirodákban, vagy a kormányablakokban

Hozzátette: ez az azonosítás alkalmas lesz arra, hogy a visszaélésekre ne kerülhessen sor.

 Forrás: MTI, Hirado.hu
 *

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése