2015. május 22., péntek

Kiábrándult az "átlagos devizahiteles" - csalódott a többség ( - lózungok és politikai fennhangok nélkül)

Hamis propaganda okozhatta az adósok nagy kiábrándulását

Az a bizonyos "átlagos devizahiteles" adósnak az elszámolás és a forintosítás után a törlesztőrészlete átlagosan 20 százalékkal csökkent, szól a "mantra", miközben az OTP szerint a lakáshitelesek 51%-a járt jól az elszámoltatással, forintosítással. Egyre több sajtóorgánum foglalkozik azonban azzal, hogy a hamis központi propaganda miatt rendkívül sokan csalódottak a devizahitelesek közül. Nem csoda: a politikai szereplők parádézása alábbhagyott, az adósok viszont egyedül maradtak.  

Bár jelentős azoknak a száma is, akik valójában egy kukkot sem értettek az elmúlt bő egy-másfél év jogi herce-hurcájából, mégis többen vannak olyanok, akik kifejezetten csalódottak az elszámolások megérkezését követően. Ha a szürke tényeket nézzük, igaz lehet, a magyar bankszektor számára az elszámolás mintegy 1000 milliárd forintos terhe a banki tőkeállomány egyharmada. A jogszabályok által előírt folyamat nemzetközileg is példanélküli, és hatásában olyan, mintha minden egyes magyar állampolgár 100 ezer forintot kapott volna vissza. Egyes "szakértők", leginkább pedig a bankok adatai szerint az átlag devizahitelesek 82 százaléka kisebb törlesztőrészletet fizet. Mi akkor a probléma?

A magyar bankok szerint az elszámolás során hozzávetőleg ezermilliárd forintot írnak az ügyfelek javára a bankok, ebből mintegy 750 milliárd forintot térítenek vissza a devizahiteleseknek, és mintegy 250 milliárd forintot ősszel a forint hiteleseknek.  




A valóság az, hogy az igazán "devizahiteleseknek" titulálható adósi kör majd augusztusban és szeptemberben kapja meg az elszámolását. Esetükben egyelőre még várni kell az állásfoglalással. 

Ami biztos, hogy sokan csalódottak az elszámolások átvételét követően. Adódhat a kérdés, hogy lehet ez? Sokan jártak jobban, még ha a nagy problémája igazából senkinek sem oldódott meg. A valóság az, hogy a legtöbb devizahiteles jobbra számított. A különböző képletekből és jogi hercehurcákból az átlagpolgárok nem sokat értettek. A nagy sajtóvisszhang és a központi propaganda miatt azonban úgy hitték, most végleg megszabadultak az adóssághalmazuktól. Nem így történt...

Az adósoknak nem szabad bedőlnie a politikai trükköknek és tovább kell küzdeniük annak érdekében, hogy megszabaduljanak terheiktől. Ebben a küzdelemben viszont immár egyedül kell helytállniuk.
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése