2015. május 7., csütörtök

Szélesítik a rendőrség és a közterület-felügyelet együttműködését - ki mire használható, és mire nem

Ócsán is vittek már ebédet, postát, adtak portaszolgálatot, vagy iskolai felügyeletet a belső választáshoz, de volt, hogy ők nyitottak ajtót az önkormányzat hivatalában is. Sokszor tűnt úgy, mintha a kis jegyző személyi titkárai, vagy testőrei lennének, annyira maga köré vonta őket. De az is előfordult, hogy a szolgálatosként rendőrségi idézést kézbesítettek címre a rendőrrel.

Nem egy esetben ismert lakossági panaszok során derültek csak ki bizonyos túlkapások. legutóbb is egy hivatali hatalommal visszaélés gyanúját keltő esetre világított rá a média.

Furcsa és étethetetlen helyzetek alakulnak ki a közterületfelügyelők munkavégzése során, amit talán jobb most egy közös értekezéssel tisztázni, mint később a személyi felelősöket megkeresni.

Ezért is fontos a civil és a belső kontroll.


Az esetleges visszaélések bizonyíthatósága azért nehéz, mert a közterület-felügyelő által írt jegyzőkönyvben foglaltakat nehéz érdemben vitatni, a legjobban felhasználható a több független tanú, vagy esetleg videó-felvétel - húzta alá dr. Vizi András.
(A D.A.S. JogSzerviz szakértője aláhúzta: kötelező egyenruhában ellátni a feladatát, és a rendőrhöz hasonlóan magát igazolvánnyal igazolni eljárása előtt.)

A minap járta be a hír, és a rögzített képi anyag a sajtót, miszerint négy közterületis értelmetlenül, arányt tévesztve erőszakoskodik egy állampolgárral.

http://kep.cdn.index.hu/1/0/830/8303/83033/8303315_5ddb35efe45cd14fd96694a4c75a7fda_wm.jpg
Ez az eset ismét felkorbácsolta az indulatokat - a lakosság nagyrészt rossz véleményt alkot a felügyelőkről

"Kisebbfajta tömeg jön össze, leginkább a rendészeket küldik el az anyjukba, azt kifogásolják, hogy úgy viselkednek, mintha rendőrök lennének, pedig nincs is joguk így szorongatni valakit. A férfi is azt kiabálja, miért szorongatják a kezét, senkit nem bántott." - Írja is az Index.
(A felügyelők és a rendőrök jogai között annyi a különbség, hogy a rendőrök általános eljárási joggal rendelkeznek, míg a közterület-felügyelők csak a törvényben nevesített esetekben intézkedhetnek.) - Origo.

Az óriási felháborodást követően vizsgálat indult a közszolgálatosokkal szemben. Erről már a Hír24 számol be.
Ez "egy intő példa arra, mi történik, ha megfelelő szabályozás nélkül bíznak meg rendfenntartó feladatokkal nem megfelelően kiképzett, iskolázatlan embereket, akik úgy érzik, büntetlenül megtehetnek bármit." - olvasható a portálon.

A mostani falhoznyomásos eseten túl korábban is előfordult utcai földreteperés és más, hasonló nyalánkság a szakszolgálat részéről.  A normális emberek, a hétköznapi járókelők akkor is kiakadtak a közteresek akcióján.

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSJu8qjZxjhFYRdWsBVD-3PXjFuhWG2phmucJpeMV9EQVpu_7buA városi közterek rendben tartásával foglalkozó, „rendőrnek látszó kormányzati verőlegények”, akiket mindenki utál.

Nem, nem Magyarországon járunk.

Ugyanakkor ez a szolgálat működhetne jól is.  Erre azonban még várni kell.


Számos területtel lehetne szélesíteni a rendőrség és a közterület-felügyelet együttműködését, például a 14 éven aluliak alkoholfogyasztásának ellenőrzésével - mondta a belügyminiszter Budapesten, a Duna-palotában, ahol megalakult a Megyei Jogú Városok Szövetségének közterület-felügyelőket összefogó kollégiuma.
 
Pintér Sándor arról beszélt: azt tapasztalják, hogy az éjszakai szórakozóhelyeken 14 év alatti fiatalok is megjelennek, és sok esetben alkoholt is fogyasztanak. Mint mondta, a tanácskozás után várja a javaslatokat, hogyan tudnának részt venni a közterület-felügyelők ennek ellenőrzésében.

A belügyminiszter a piacok rendjének fenntartásban is látna további együttműködési lehetőségeket a közterület-felügyelettel. Ennek nyomán várhatóan élhetőbbek lesznek a városok - tette hozzá.

http://www.fogyasztok.hu/kepek/cikk_kep/1311752509jatszoter_doh_500.jpgA belügyminiszter elmondta: a rendőrség már most is szorosan együttműködik a közterület-felügyelőkkel, 173 önkormányzattal van az Országos Rendőr-főkapitányságnak közvetlen szerződése, és ez alapján tavaly 148 ezer közös intézkedést hajtottak végre. Hozzátette: a közterület-felügyelők kiváló munkát végeznek, 114 panasz érkezett a munkájukkal kapcsolatban tavaly, és ebből mindössze 9 volt megalapozott.
http://evkf.hu/kepek/13915.jpgA miniszter szólt arról is, hogy 2016 januárjától egységessé akarják tenni a közterület-felügyelők megjelenését, és kérte a testület támogatását ehhez. Pintér Sándor azt is kérte, a testület tegyen javaslatot a közterület-felügyelők képzésének szabályaira, formájára.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere, az MJVSZ elnöke arról beszélt, azért döntöttek úgy, hogy a közterület-felügyelők önálló tanácskozási fórumot kapjanak a szövetségen belül, hogy megfogalmazhassák a megoldandó kérdéseket és előkészíthessék javaslataikat. Elmondta: a nagyvárosokban 634 közterület-felügyelő dolgozik, és csaknem 3 milliárd forintot költenek a közterület-felügyeletek működtetésére.

Kósa Lajos (Fidesz-KDNP), az MJVSZ tiszteletbeli elnöke, az Országgyűlés rendészeti bizottságának elnöke a tanácskozáson arról beszélt, hogy a közterület-felügyeletre vonatkozó szabályokat már kialakították, néhány részletkérdést kell már csak szabályozni.

Derecskén volt egy szakközépiskola, ahol mező-, hal- és vadőröket, valamint közterület-felügyelőket is képeztek, de ez kikerült az OKJ-s keretek közül - idézte fel. A politikus kérte a Belügyminisztérium segítségét, hogy az iskolát beilleszthessék az új szakképzési rendszerbe.

Rendezetlen kérdésnek nevezte, hogy a közterület-felügyelők helyszíni bírságait nem minden esetben fizetik be az államkincstárba. Kósa Lajos indokoltnak tartja azt is, hogy rögzítve legyen, milyen feladattal lehet megbízni a közterület-felügyelőket és mivel nem, példaként említette a vásárszervezést vagy a portaszolgálatot.

Az ülésen Pintér Sándor belügyminiszter és Szita Károly aláírta a közterület-felügyelői kollégium alapító okiratát.

Pintér Sándor a rendezvény előtt újságíróknak arra a kérdésre, mennyire indokolt közbiztonsági szempontból a dohányboltok fóliázása, azt mondta, nem közbiztonsági szempontból fóliázták le a dohányboltokat. Ha megnézzük, hogy hány le nem fóliázott üzlethelyiségben történt rablás, életellenes cselekmény, akkor egyértelmű, hogy a fóliázás se nem segíti elő, se nem hátráltatja mindezt - mondta a miniszter.
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése