2015. május 1., péntek

Ez a nap a juhoké Ócsán - fesztivál, közhangulat és közpénz ( - kéz a kézben)

Május elseje a Juhfesztivál napja Ócsán. 

A városi önkormányzat támogatásán túl a polgármester, valamint a Fidesz országgyűlési képviselőjének személyes közreműködésével zajlik idén is a tavaly bevezetett Juhfesztivál Ócsán.

http://ocsaijuhfesztival.hu/juhfesztival2_plakat.jpgAz önkormányzat nem csak közpénzzel segíti az eseményt, hanem a saját honlapján is kiplakátolva hirdeti azt. Ezen túlmenően azonban az Egressy Gábor Nonprofit Kft. is beszállt a buliba, hiszen Jarábik Klára ügyvezető a nap háziasszonya és a fellépőket szervező konferanszié is egyben. A Radicséknak biztosított 300 ezres támogatás mindezen kívül esik.

https://scontent-vie.xx.fbcdn.net/hphotos-xtf1/t31.0-8/11143231_357284181135101_4080998016114650136_o.jpgA helyszínen árult birkapörköltek árbevétele a fellépők gázsiját nem fedezi.

A pénzügyi manővereken túl, a buli a szokásos hangossággal zajlik majd idén is, a hiányos infrastruktúrával rendelkező lakóövezeti besorolású területen. 

Az idén is a volt piac területére szervezték a városi eseményt, annak ellenére, hogy Radics uram tavaly azt ígérte, hogy az idén már másutt lesz.

A régi piaci rész évek óta elhanyagolt, beépítetlen és sivár. Vízvételi lehetőség nincs, de a fesztivál idejére a szomszédos szivattyúházból biztosítónak egy csövön átvezetést.  Az eseményre látogató tömeg a helyszínen a szabadidőközpont segítségével szervezett műsorban részül. A helyi vezetés egyben a vezetőpárt támogatását is bevonva biztosítja a plakáton megnevezett politikusok felléptét. Elvégre a polgármester is egy pártképviselő. 

A fesztivál területe amúgy nem elég fejlett és átalakított ahhoz, hogy itt tömegrendezvényeket lehessen tartani.  Az ide vezető vasúti átjáró keskeny, korszerűtlen. A területet övező utak szűk keresztmetszetűek, ahol sem a kulturált, sem a szabályos parkolási lehetőség nem adott. Korábban maga a körzeti megbízott hívta fel erre az önkormányzat figyelmét, amikor a területet határoló utca egyirányúsitását kérte annak keskeny sávszélessége és az ebből fakadó fokozott balesetveszélyessége okán. Az önkormányzat azonban az észérveket nem fogadta el, és az érintett utcát azóta sem hozta megfelelő állapotba.  

http://i1.ytimg.com/vi/Y1bwkvhzymQ/maxresdefault.jpgMindez persze nem csorbítja a fesztiválozók vágyát és felszabadultságát. A kulturált kikapcsolódás érdekében azonban még nagyon sokat kell tenni. Aki pedig valós kultúrprogramra és nem csak a kamion platós zengésre, a földi pálinkára vágyik, az biztos, hogy odébb áll. Itt a mellék helységhez nem jár tükör és kézszárító. Sokszor a szomszédos bokor és a fa adja a hátteret. Akinek ez nem jön be, az legfeljebb más után néz.  Elvégre ez sem jobb egy falusi búcsúnál. Amolyan vidéki politikai dáridó.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése