2015. május 21., csütörtök

Ki viszi el a balhét - hol, s miként csapódik ki a Fidesz ( - Ócsán is érződik)

Keserűség, rosszkedv lett úrrá a Fidesz alsóbb szintjein, a tagok és a szimpatizánsok „harácsolásról”, „arroganciáról”, karrierista pártvezetőkről beszélnek. Fideszes városvezetőket, helyi képviselőket kérdeztünk a lejtmenet okairól, ám a pártban eluralkodott hangulatról sokat elárul, hogy senki nem mert névvel nyilatkozni. A tagság a dünnyögés ellenére még mindig bízik Orbánt Viktorban.
 

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTqsl-cy-tovgKwZ8fXyL5ALkjFeMh13UzycWPWaD9ZzCME6sw6
Választási  pártjelőltek - a helyi önkormányzati újság hírdetési felületén
„Nemrég odajött hozzám egy néni azzal, hogy Orbán Viktort félrevezetik és becsapják. Szerinte, amíg a miniszterelnök Brüsszelben küzd a magyarok szabadságáért, addig bizalmasai itthon lopnak. Mások is úgy vélik, ha a miniszterelnökhöz eljutna, mi zajlik az országban, azonnal rendet tenne” – mesélt egy észak-alföldi város fideszes alpolgármestere arról, hogy milyen a hangulat mostanság a Fidesz-tagok és szimpatizánsok körében.
 
 
A politikus bevallotta, jó ideje maga is elégedetlen pártja irányvonalával, és véleményével nincs egyedül. Pár hete egy Szolnokra összehívott megyei választmányi ülésen olyan kritikák hangzottak el, hogy a forrásunknak az volt az érzése, "egy ellenzéki párt fórumán ücsörög".
 
http://mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/90022934.jpg
Ócsa része Alsópakony: észak és dél - két külön világ (- jól kivető kettősség)
A hvg.hu a Fidesz több önkormányzati politikusát is megkérdezte – köztük polgármestereket, egy alpolgármestert, három helyi képviselőt –, mi a véleményük a kormányzati munkáról, az időközi választási eredményekről, a párt népszerűség-csökkenésének okairól. Bár többségük reménykedik benne, hogy a Fidesz a 2018-as választásokig visszanyeri erejét, a pártvezetés előbb-utóbb korrigál, beszélgetőpartnereink mindegyike elégedetlen, úgy érzi, ők „tartják a hátukat” a kormány hibáiért. Forrásaink külön kérték, se a nevüket, se a település nevét ne írjuk le, nem akarnak konfrontálódni nyilatkozataik miatt a pártvezetéssel. Egy országosan is ismert politikus, azt mondta, ő névvel csak dicsérne, de „ehhez most nincs kedve”.

https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/t31.0-8/10636372_1553669548181408_3772779399455737176_o.jpg
A beválasztottak nyertesek - egy pártúak ( - sokat fejlődtek változtak)
 
Egy kelet-magyarországi alpolgármester szerint pár évvel ezelőtt még régiónként tartottak továbbképzéseket a Fidesz középvezetőinek. Mint mesélte, ők Lakitelekre jártak, a jelenlét kötelező volt, igazolni kellett, hogy elvégezték. Itt többek között azt is megtanították, hogyan kell kommunikálni a kormány döntéseit. Legutóbb a tavalyi kampány idején volt megyei szintű „fejtágítás”, ahol a párt ügyvezető alelnöke, Kósa Lajos magyarázta el, mint kell mondani a választóknak, mire lehet számítani az ellenzék részéről. „Mivel nem kapunk információkat felülről egyre vadabb összeesküvés-elméletek terjednek arról, hogy mi zajlik a Fideszben, mi történt Orbánnal” – mesélte az egyik észak-magyarországi önkormányzati képviselő.
 
http://i.ytimg.com/vi/vn-AgfzRHPg/maxresdefault.jpg
 
„Soha nem szerettem hangoztatni, hogy fideszes vagyok. Mindig azt mondtam, hogy a választók problémáit igyekszem megoldani: leaszfaltozni az utcán, megoldani a csatornázást. Így még a baloldalról is kaptam voksokat. Most viszont egyre gyakrabban kapom meg: ’rohadt fideszes’.
 
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjlR-z7Nk1YYu-9buGqyMWCpjpLaYXFfqeZvzX4QJuExZkeWdmaCSfJxMAafpxaNvNpGPuAy8QuCuOx50_u3sxhs2Fjj5aI3Zxmy8ZVSaRkVkgwzEHFcYmI6reo3jVNAq6KwmvQT-xxZHQ/s1600/DSCF1023.JPG
A választásokat követően új autót is választottak maguknak  - a régi Lexus új Toyotára lett cserélve
 
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiUb0B517k0HKA6aUIT1xQ7B5yZkO4M_KRV36FuoAEm897LgUVqMyI-TtnlTuPy6UteaCZn1hN1x8vtytZyp1DHA7MLV6uBvaIawjOCtFIrgNlu9Sa5_-uVLvoMNEkuG73zzV3FubQ3eWzv/s1600/t%C3%B6r%C3%B6lve+04.03_d%C3%A9lut%C3%A1nra.png
Az emberek megítélése változó
Volt, aki azt mondta, akkor szavaz a Fideszre, ha az ő háza is napról napra nőni fog” – mesélte az alpolgármester forrásunk. Azt mondta, ő még nem találkozott olyan Fidesz-taggal, aki örülne a vasárnapi zárva tartásnak. „Az emberek ’harácsolásról’ beszélnek, azt mondják, akkora a korrupció, mint a szocik idején” – panaszkodott egy észak-magyarországi képviselő. Az egyik fővárosi Fidesz-szervezet oszlopos tagja pedig arról beszélt a hvg.hu-nak nem segíti tovább a pártot, ugyanis a helyi szervezettől évek óta csak azt várják, hogy támogassa a parlamenti képviselőjük karrierjét.
 
http://i1.ytimg.com/vi/Y1bwkvhzymQ/maxresdefault.jpg
Képviselőként maga is Toyotában utazik - mások által fizetve
 
Forrásaink egybehangzó véleménye szerint a Fidesz lejtmenete folytatódni fog. Az önkormányzatok arra számítanak, rövidesen visszaüt az elmúlt évek rezsicsökkentése. Szerintük a települések nyakába fog szakadni a szemétszállítás és a vízművek csődje, ráadásul a rezsicsökkentés után járó kompenzáció csúszik, a pályázatok elbírálása késik. Éppen ezért a polgármesterek arra számítanak, ebből még komoly botrányok lesznek, és ők „vihetik el a balhét”.
 
http://keyframe.nava.hu/service/gallery/keyframe/2013/07/12/rtl-54454/rtl-54454-01071200.jpg
A választásokat követően a régi laptopok után az új Opel mellett kötelezte el magát - persze a város pénzén
 
Többen viszont úgy vélték, nem fognak felbátorodni, amikor azt látják, hogy a párt választmánya néhány hét leforgása alatt több alapszervezetet feloszlatott. Bár azt többen is elsimerték, ezekre főleg a helyiek vitái, belső háborúi miatt került sor, nem a pártközpont diktál, ám figyelmeztető jelnek tartják, hogy ilyen feloszlatási hullám 2010 óta nem volt. Az egyik alpolgármester szerint náluk futótűzként terjed a héten a Magyar Nemzetben megjelent A félelem szaga című cikk.
 
Bővebben a HVG-ben
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése