2019. augusztus 23., péntek

Fellélegezhet-e Ócsa - 10 éve történt ( - azóta a szennyvíztisztitó lett már a fő bűzkibocsájtója a városnak)

2009 augusztusában több bejelentést is kaptunk Ócsáról, amiben azt panaszolták a lakosok, hogy a településen működő takarmánykeverő üzem folyamatosan bűzzel terheli környezetét.

https://redsquarepools.files.wordpress.com/2010/09/smelly.jpgA nyári hőségben különösen zavaró volt a lakók számára, hogy nem szellőztethetnek, nem ülhetnek ki a kertbe hűsölni az elviselhetetlen szag miatt. Az éjszakai órák sem hoztak megkönnyebbülést, ugyanis a cég éjjel-nappal működött, sőt éjszaka még intenzívebb volt a bűz. 

A helyiek először a cég vezetőségével vették fel a kapcsolatot, de az udvarias lerázáson kívül mást nem kaptak. Mások egyből a helyi önkormányzathoz fordultak, de a többszöri panasz hatására sem történt semmi. Aláírásgyűjtésbe kezdtek, demonstrálva az ügyben érintettek számát, de látható eredményt így sem értek el.

Ekkor a Levegő Munkacsoport tanácsadó irodájához fordultak többen, egymástól függetlenül.
Javaslatunkra írásbeli bejelentést tettek a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnek. A bejelentést előkészített formanyomtatvánnyal és bűznapló-mintával segítettük. Ezenkívül szorgalmaztuk a helyiek későbbi közös fellépését. Az ismétlődő lakossági bejelentések meghozták gyümölcsüket. A környezetvédelmi felügyelőség többször is helyszíni szemlét tartott és környezetvédelmi felülvizsgálati eljárást is tartottak a cégnél.

A vizsgálódás aggasztó helyzetet tárt fel. Az üzem működéséhez szükséges engedélyek zöme nem volt meg, a bűz egyértelműen érezhető volt, a cég hulladékkezelése elkeserítő. A területen nyitott, szigeteletlen tárolómedencét találtak, melybe a sörélesztő tartalmú használt vizet engedték. Könnyen el lehet képzelni, milyen szaga volt ennek az erjedésnek indult folyadéknak egy-egy nyári napon… 

A felszín alatti tárolókból szintén szivárgott a szennyvíz, és toxikus fémekkel és koncentrált szerves anyagokkal szennyezte, s most is szennyezi a talajt és a felszín alatti vizeket. Egy további tárolóból fűtőolaj és pakura került nagy valószínűséggel a talajba.

A tapasztaltak hatására az üzem tevékenységét a Felügyelőség jelentősen korlátozta és konkrét intézkedésekre kötelezte a céget. A kármentesítés ideje alatt és a szükséges engedélyek beszerzéséig csupán a keverőgép működhet, semmilyen szennyvizet nem bocsáthatnak ki. A területen összegyűlt szennyvizet, szennyvíziszapot, pakurát, használt olajat és egyéb hulladékot el kell szállíttatniuk és gondoskodniuk kell az ártalmatlanításról is. A település lakóinak így remélhetőleg már csupán a munkálatok befejeztéig (legkésőbb október 31.) kell türelemmel lenniük, aztán végre fellélegezhetnek. 

https://slideplayer.hu/slide/2140871/8/images/3/B%C5%B1z+%E2%80%93+jogi+alapok+A+21%2F2001+%28II.+14.%29+Korm.+rendelet+14.+%C2%A7+szerint%3A.jpgTovábbi információk az üggyel kapcsolatban:
Papp Zsuzsanna
környezeti tanácsadó
Levegő Munkacsoport-Környezeti Tanácsadó Iroda
1075 Budapest Károly körút 3/a
Tel: 06-1-411-05-09
Fax: 06-1-266-01-50 

A tanácsadást a KÖTHÁLÓ EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmus által támogatott pályázata segíti. A Norvég Civil Társadalmi Alapot az Ökotárs Alapítvány és partnerei koordinálják.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése