2019. augusztus 9., péntek

A hőségriasztás ideje alatt vizet osztanak, párakapukat működtetnek, locsolják az utakat országszerte - kivéve itt

Vizet osztanak, párakapukat működtetnek, locsolják az utakat és több helyen közterületi vízcsapokat is megnyitottak a szombattól hétfő éjfélig elrendelt hőségriasztás miatt az országban.

Vannak helyek, ahol ilyenkor engedélyezik a szökőkutakban való felfrissülést, az átmeneti fürdőzést.  

 https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhYoEvX7pD4aaJ9ZOnbBm_VEJzd3IE-8aBU-KUxk6htbYnpHqw-7zFHxJwYIbQuc-psxjz55uA_84BRixXDEoCIjzfdNuf-T7X-Oz1Y5IeM6pLsCTQuF3kHM64uZ4CMShTF017BwWiNt9c/s1600/nxetesia.jpg

A MÁV-inform szerint augusztus 10-én, szombaton 14 órától 18 óráig, továbbá 11-én és 12-én 8 órától 18 óráig a budapesti főpályaudvarokon és a nagyobb vidéki állomásokon ingyen ásványvizet biztosítanak az utasoknak. A MÁV-START fontosnak tartja, hogy a hőségriasztás ideje alatt mindenki elegendő mennyiségű ivóvízzel vagy folyadékkal induljon útnak.

Az Országos Rendőr-főkapitányság azt javasolja, hogy aki nehezen viseli a meleget, lehetőleg ne induljon útnak vagy kerülje a hosszabb autózást. Azt tanácsolják, hogy a közlekedők fogyasszanak az átlagosnál több folyadékot, és mindig legyen ásványvíz vagy üdítőital a gyalogosoknál is.

A rendőrség arra kéri az autósokat, álló gépjárműben véletlenül se hagyjanak bezárva gyermeket vagy házi kedvencet felhúzott ablak mellett, mert a felforrósodott utastérben ennek életveszélyes következményei is lehetnek. 

A szakemberek felhívták a gazdálkodók figyelmét arra, hogy a hőségben több figyelmet kell fordítani a növényekre és az állatokra is.

Székesfehérváron a hőségriasztás elrendelése után megkezdték az előkészületeket a vízosztás megszervezésére, valamint a közterületi tűzcsapok megnyitására - ismertette az önkormányzat Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester tájékoztatóját. Napközben három helyen osztanak vizet, míg öt tűzcsapra ivásra alkalmas szerkezeteket szereltek fel - tették hozzá.

Kaposváron vizet osztanak, párakapukat működtetnek és locsolják az utakat a belvárosban - közölte a város polgármesteri hivatala az MTI érdeklődésére szombaton.

Debrecenben a hétvégén is nyitva tartó önkormányzati intézményekben, például a Kölcsey központ klimatizált termeiben pihenhetnek meg a hőség elől betérők - közölte az önkormányzat sajtófőnöke szombaton az MTI-vel. Iván Aurél azt mondta, hétfőn, a legmelegebb napon az új városháza hűtött tereit is megnyitják az emberek előtt, Debrecen főterén pedig párakaput állítanak fel. Szükség esetén vasárnap megkezdik a főbb tömegközlekedési útvonalak, villamossínek locsolását - fűzte hozzá. Az országos tisztifőorvos augusztus 10-én 0 órától augusztus 12-én 24 óráig adott ki hőségriasztást a tartósan magas hőmérséklet miatt az ország egész területére.

https://24.p3k.hu/app/uploads/2018/07/dbzol20160624019-e1532870255953-1024x577.jpg

Ócsán azonban ahogy tavaly, úgy az idén sem gondoskodtak a hőségben fulladozó város, valamint annak lakóinak megsegítéséről.

Itt az önkormányzat illetékesei nem jelöltek ki egyetlen hűsölésre alkalmas helyet, közösségi várót sem a hőségriasztás idejére. Ócsán nem osztanak vizet, és nem állítottak párakaput sem fel.  Sem a piacici forgatagban, sem pedig a multik üzleteinek nagyobb forgalmú parkolójába sem hoztak létre ilyet.  

Ócsán a városvezetők tojnak a lakosságra. A polgármester, az alpolgármester légkondicionált autóval közlekedik. Az irodáik ugyancsak a klimatizált.  Az egészségügyi intézményben már közel sem ilyen jó a helyzet. A fullasztó hőség az utca emberét is megviseli.   


Ócsán az illetékesek évek óta nem képesek tenni és felkészülni az ilyen helyzetekre.  Nem nagy összegbe kerül az egyszerű párakapu.  A 7 millióért átfüvesített Millenniumi tér költségvetésébe is belefért volna egy olyan pár ezer forintos párakapu, ami kicsit elviselhetőbbé teszi a hőséget az emberek és a beültetett virágok számára is.

A költségvetésünkből erre már nem futotta, hiszen a túlszámlázott látszattevékenység nem az emberközeli és élhetőbb várost, hanem a polgármester-választást célozza.  Bukodi olyan látszatintézkedésekre költ, amiből a legkevesebb haszna származik a lakosságnak, és lehető legtöbb neki.  Az ilyen és ehhez hasonlatos látszat beruházásokat nem a választások előtt, hanem folyamatában kellett volna végezni.   Amennyiben Ócsán odafigyeltek volna az itt élőkre, akkor rendszeres lett volna a közterületek karbantartása, az nem pusztult volna le oly mértékben, hogy arra éppen most hirtelenjében kelljen annyi pénzt csoportosítani, ami nagyrészt felzabálja az adóbefizetéseinket.

Ráadásul Ócsa polgármestere sem tudja mire fizet, mert a térfelújításnál is visszaigazolta, hogy árva elképzelése sincs a dolgok végkifejletéről.   És végül éppen ezért nem is gondoltak arra, hogy a több milliós parkosítási munkálatok, - melynek nagy része a füvesítés és pár virág kihelyezése az automata öntözőrendszer, mellett egy olyan párakaput is létrehozzanak, ami erre alapozva hőségriadó esetén a felfrissülést szolgálja. 


Ócsán nincs szökőkút, és a strand sem üzemel. A városnak nincs olyan közösségi tere, ahol lenne némi vízfelület. Így az itt élőknek semmi esélye nincs egy hűsítő csobbanásra. Párakapuk hiányában felfrissülni sem tudnak, de még csak ivóvízhez sem jutnak úgy, ahogy másutt ilyenkor.

Ócsán az adófizető csak a maga gondoskodása révén juthat hozzá a felfrissülést jelentő vízhez. Ez közösségi alapon úgy ahogy országszerte folyik, itt nem biztosított.  Ócsán akár hőgutát is kaphat az ember, a polgármesterre, a képviselő-testületre és úgy egyben az önkormányzatára sem számíthat.  

Amúgy a vezető tisztségviselők köszönik, jól el vannak. 

https://i.ytimg.com/vi/BF6XAxx9174/maxresdefault.jpg

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombatra a hőség miatt Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki. Az előrejelzés szerint hétfőig tovább fokozódik a hőség.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése