2019. január 11., péntek

Ócsán kit nem zavar a hó - nem is takarítják mindenütt és a közteresek sem foglalkoznak vele ( - bírság nincs)

Évről évre visszatérő probléma a hó és annak eltakarítása Ócsán, bár egyesek szerint ez sokat hoz a konyhára.  Kérdés, hogy kinek.

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/49898294_1137282759779623_3163446668536315904_n.jpg?_nc_cat=110&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=143e26238a7c0464d342b8a4f7ba8713&oe=5CC1A6ACÓcsán kevés az egybefüggő járda és a vasúthoz, meg a buszmegállókhoz is alig vezet gyalogút. Azonban azon keveseket sem takarítják az illetékesek, mert az erre hivatott önkormányzat hátterében a városüzemeltetés és a jegyző szárnyai alatt ténykedő közterület-felügyelők szelektálnak a szükséges intézkedéseik során. Egyesek szerint nem következtessek, mások elmondása alapján pedig nagyon is. Mert hivatalosan büntethetnének, de ennek nyoma nincs, csak a hónak. Vagyis nem szólnak és nem követelik meg a járdák csúszásmentesítését.  Ezt abból lehet kikövetkeztetni, hogy a járdákat Ócsán rendre nem takarítják egyesek és ennek évek óta szó nélkül teret engednek. Miért is?  Miért éri meg ez az önkormányzatnak, a járdatulajdonosnak és a közterület-felügyelőnek? Ez itt a hófedte rejlő kérdés.

Aztán ha nem is vak és nem is hülye az aki a korrupcióról hallva ezt-azt feltételez akkor, amikor napjában látja a közterület-felügyelők kék Suzukiját átszáguldani megállás nélkül az Üllőin, majd vissza a Székesin, Damjanichon és a Falu Tamáson át úgy, hogy egyetlen egyszer nem szállnak ki dokumentálnak és fényképeznek a havas járdaszakaszok mentén. Nem szólnak  a vasútállomással szembeni Resti üzemeltetőjének, hogy az előtte levő járdaszakaszt a Falu Tamás sarkjától a Damjanichon levő zebra előtti részig tisztítsa meg a hótól és tegye csúszásmentessé vagyis biztonságosan használhatóvá. Állítólag azért nem, mert a polgármester egykoron kedvenc kávézóhelyén személyes ismeretség köti a közterület-felügyelők kezét. Ugyanez a gond a Szüle nyerges szerelvényének a kivilágítatlan lakossági P+R parkoló közepén hagyása esetén, hiába balesetveszélyes és szabálytalan az egész, hagyják, mert megmondták, hogy a polgármester engedélyezte számukra ezt. Ki tudja mit fizet ezért a fuvarosné. Csak majd ha egyszer valaki beleütközik a sötét parkoló közepén hagyott nehézgépjárműbe, ami amúgy nem is tárolható közterületen, akkor majd lesz-e annyi vér a felek pucájában Szüle-től Bukodin át a Kovácsig és Breczig, hogy magukra vállalják az esetleges visszaéléssel járó büntetőügyi börtön-fenyegetettséget?  Mert az sem titok, hogy a Székesi régi piaca mentén húzódó és a vasúthoz vezető járda takarítását is hasonló elvtelenség alapján hagyják el évről évre. Talán egészen addig, míg valakit ennek okán el nem ütnek a közúton, vagy elcsúszván ki nem töri a nyakát a takarítatlan járdán.  Akkor majd a blog évről-évre történő visszaigazolásai lesznek a mögöttes vádirat maglapozott bizonyítékai arra, hogy ezt következetesen és sorozatosan nem kell letakarítani. A városlakó meg élje túl kéz és lábtörés nélkül.

A baj megelőzhető a hó ellapátolásával, a jeges járda felszórásával. Ehhez azonban a közterület-felügyelőknek partnerként a városlakók érdekében kéne fellépniük. Azonban a Berecz-Kovács járőrpáros nem hajlandó kiszállni a városi Suzukiból és végig gyalogolni azt az utat, amit a kommunális adóval terhelt városlakó napjában legalább kétszer is megtesz. 

Hiába nem esik a hó napok óta és enyhül az idő napközben, majd lehűl a levegő és fagy estére, ami komoly jegesedéssel jár, az önkormányzati közterület-felügyelet fittyet hány az egészre.  

http://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/2smktkqTURBXy8yNTM3NTc4YzE0YTUwOWVhNTA2NDA0NDc4M2Y5NjZiZC5qcGVnkpUDAMyyzRQQzQtJkwXNAxTNAbw

Persze lehetne ez másként is, ha nem ilyen vezetése lenne a városnak. Más helyeken a lakóingatlan tulajdonosára komoly bírságokat  lehet kiszabni az elmaradt hóeltakarítás és a balesetveszély okán, de ezzel itt nem élnek, mert annyira jól áll a költségvetés, hogy erre ugyanúgy nincs szükség itt, mint a járható közterületre. Még az egykori mádenciás Károly is megmondta, hogy nekik eddig is jó volt így, minek is változtatnának rajta. Karácsonyiéknak a vasúti átjáró is megfelelő volt, csak a focipálya nem. Azt kaptak is másikat, meg újat, a lakosság pedig semmit.   

Így vannak most a hóval is. Nosztalgiáznak felette és őrzik, mint az Árpád-kori városi ereklyét. Még az olyan kiemelt közterületeken is elhagyják a síkosságmentesítést, mint a buszmegállóhoz vezető útszakaszok, vagy a vasúhoz vezető gyalogutak.

Valójában az önkormányzatok saját rendeletben szabályozhatják, hogyan büntessék azokat, akik nem takarítják el az előttük lévő járdákról a havat. Ezt azonban a közterület-felügyelőknek kell ellenőrizni. Ez a feladtuk és hatáskörük része. Csak Ócsán nem foglalkoznak ahogy kell, vagy éppenséggel nem megfelelően. 

Budapesten, Zuglóban például 200 ezer, illetve 2 millió forint a bírság legfelső határa, ezen túl még milliós perek elé nézhetnek, akik nem ragadnak hólapátot, ha valaki a síkos járdán elesve összetöri magát, az ugyanis kártérítést kérhet a felelőstől.

Kérdés, hogy most a hétvége beállta előtt miért nem jártak el és intézkedtek az önkormányzati közteresek a hóeltakarítás ügyében  Ócsán?   Kiadott felmentést nekik a feladat ellátása alól? 

Mennyiben felelős a jegyző és a polgármester mindezért a felelőtlen hanyagságért? 

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése