2019. január 5., szombat

Kerítőnek állt Ócsa Önkormányzatának Hivatala - állást hírdetnek és munkást keresnek a profitorientált cégnek

Mint ismeretes Bukodi Károly polgármester és társa, Horváth Tamás alpolgármester nevéhez köthető a város intézményesített (önkormányzati) közétkeztetésének a kiárusításos szétverése.

A korábbi időszakban a Bukodi vezette önkormányzatban közreműködő "ellenzéki" képviselők nem engedték a fideszes többségnek a kiárulást. Nem azért, mert a városüzemeltetésért "felelős" Buzáné keze alatt annyira gondos lett volna az ellátás, de az üzemelő konyhák az itteni élelmezésvezetők munkája nyomán mégis csak jobb minőséget állítottak elő, mint a Takács Zsolt üzleti körébe tartozó cég.   Nem felejtős, hogy azt a választást követően, amikor a helyiek a leadott szavazataik alapján már kihagyták az önkormányzati testületből Dönti Károlyt, Török Lászlót, és Inczeffy Szabolcsot, akkor döntöttek úgy, hogy teljhatalmat adnak annak a párosnak, aki az ezt megelőző években is csak kizsákmányolta a várost.

https://outside.mfor.hu/mfor/images/tsgastro_600.jpg
Szűcs Lajos Pécelen a Ts Gastro konyháján méltatja a céges fejlődést, az előrehaladást


A látható következmények nem maradtak el. Bukodi polgármester Horváth alfelének segedelmével a lehető legrövidebb úton kiszolgáltatta az óvodai, az iskolai és a szociális étkeztetést a haszonszerző cégnek. Annak a társulásnak, amelyik Szűcs Lajos hátterével szerezte meg a megyei önkormányzatisága alatti pénzügyi tartozások végett távozó Hungast szabadpiaci területének egy részét. Természetesen ehhez azért kellett az a fideszes többségű önkormányzat, mely  a háttérben teret engedett ennek az üzletnek. Így volt ez Pécel, Pilis, Isaszeg, Kiskőrös, Nagykőrös és más tekintetben. De nem csak a fideszes helyekre pakolta be magát a cég, mert Örkénytől Egerig is fellelni a kiárusítás formáit. Igaz, hogy egyes esetekben akár úgy is mint Eger vonatkozásában, egy nála is rosszabb és korruptabb céget a Süllős-féle Panziót szorították ki.

Ami viszont Ócsát illeti, az sem felejtős, hogy itt kétszer is fizetett az önkormányzat a pályáztatásért, mert az első alkalommal a Ts visszalépett, mondván most nem tudja bevállalni az átvételt. A nagylelkű önkormányzati fideszeseink azonban elhagyták az ilyenkor járandó kötbért, és vállalták a továbbműködtetést, és az új pályázat kiírásának költségeit egészen a következő (a megbeszélt pályáztatási időpontig),  amikor is érdekes mód ismét a TsGastro kapta meg ezt a lehetőséget.  

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t31.0-8/30171682_2133867506652937_8732509897470066805_o.jpg?_nc_cat=109&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=5380faea447a072b4bdd7a0a6b408a31&oe=5CD4712F
Új gépkocsipark a Ts-nél a területi vezetők számára
Ennek után a szolgáltatást átvették és a két konyhán megkezdték. A váltást követően azonnal jelentősen lecsökkent az étkező létszám és folyamatos minőségbeli kifogások problémák merültek fel. Mindez a már évek óta tartó ellátást illetően alig csillapodott, bár a cég a maga eszközeivel mindent megpróbált tenni a jobb visszhangokért. Először bevezették az ingyenes tanári étkezést, de ez a diákság mögötti szülői panaszokat nem csillapították. Számos gondterhelt visszajelzés volt az óvoda részéről is bár Szűcs kartársnő igyekezett mindig is lojális lenni a Bukodi-féle hatalomgyakorlás irányába, így érthető mód a gyermekétkeztetés terén is  a polgármester által kedvezményeztetett cég felé próbálta hangolni a panaszos közvéleményt. Ennek ellenére a lakossági panaszokat csak nem sikerült orvosolni. Hiába emelték ki és ültették ide Martonvásárról Gulyás Fatimét, semmit nem ért el azon kívül, hogy már csak azon az egy óvodai konyhán főznek, ahova az önkormányzatunk a városlakók pénzén telepített az új konyhai berendezéseket.  A Dózsa telepi óvodában és a Damjanich utcai menzán már nincs ellátás, az ételt csakis a Baross utcai óvodában készítik és onnan szállítják ki az intézményekbe. Korábban még innen látták el Csömört, de a panaszok okán ezt is elvitték máshova. A Halászy Károly iskolában a diákság jelentős része támogatott étkező. A tanárok már fizetnek, igaz kedvezményes áron 600 forintért jutottak hozzá az ellátáshoz. Kovácsné Kovácsi Beáta intézményvezető iskolaigazgató fele-más hozzáállással étkezik, és így biztosítja a gyereke számára is az ételt. Bár a gyerekek nehezebben veszik be azt, amit a pedagógus gyomra itt elbír. Mindezek ellenére és a Gulyás Fatime - Bukodi Károly együttműködés hatására az étkeztetési panaszokat igyekszenek kioltani némi statisztikai kozmetikázással. Bukodiék városi sportegyesületének hazai meccsei során szoktak kapni étkezést, ami ügyebár amolyan belefér a kondérba elven kerül elszámolásra. Vagyis a csapat ellátása "ingyenes" és egyedi. Mindez természetesen visszahat a köznapi étkeztetési ellátás értékelésére és bírálatának visszhangjára. 
 

Ócsa szakácsot keres a vállalkozójának -  és Kardos ?
Érdekes mód mégsem sikerült stabilizálni az ócsai közétkeztetés helyzetét. Ebben azonban csak annyiban hibás a polgármester, hogy nem az ócsaiak érdekében árulta ki az önkormányzati ellátást, az intézményi menzát. A helyi intézményesített ellátás hibás teljesítésért a mögöttes vállalkozó a felelős, azonban ezt soha nem fogja a fideszes többségű önkormányzati vezetés elismerni ugyanazon célból, mint amiért azt kiárulta.   

Az elmúlt évek során, - amióta a Ts Ócsán működik, - több területi vezető és élelmezésvezető is megfordult a városban majd távozott a cégtől. Csak a leggyengébb láncszemek maradtak. Így lett a szintén zenész Fatiméből is területi vezető, bár szakmai hiányosságait növekvő súlygyarapodása sem pótolta. Nem véletlen, hogy az egy konyhás üzemeltetésre visszazsugorodó ellátás már az idei év elején is komoly veszélybe került.  Számos szakács hagyta el és itt ezt a helyi pályát pont a Ts nyújtotta pénzhajhász kiszolgáltatottság és kizsigerelés folytán. Mert míg Fatime gépkocsit és nettó 300 ezer feletti keresetet vissza haza, addig a szakácsok csak szakmai bérminimumra vannak bejelentve, amit ugyan feketén készpénzben kiegészítve pótolnak, de így is alig érik el, vagy haladják meg a 200 ezres fizetést. A kézilányok esetében ennél sokkalta rosszabb a helyzet, mert közel 70-80 ezerért foglalkoztatják őket úgy ahogy. Ezzel a mögöttes szürke viszonyokkal nem is várható el minőségi étkeztetés.  Hiába van túlfizetve és kerül sokba az önkormányzattal és az intézményekkel jó kapcsolatra törekvő Fatime mint területi vezető, ha szakmailag nem képes stabilizálni, rendbe tenni és jó szolgáltatásra vinni a konyhaüzemet. Mindez a mögöttes aránytalanság, a dolgozók kizsákmányolása, és az önkormányzati önzőség alkotja azt a felelőtlen kört, aminek során a Fidesz többség csak ront a helyzeten.  
 
Tanszerosztás 2017-ben Gulyás Fatime közreműködésével - a marketing, a látszatkeltés, a megnyerés fontos szempont ( - a kaja az már kevésbé)
 
Ezzel a hozzáállással januárban sikerült elérni azt a helyzetet, hogy a még üzemben maradt egyetlen konyhát is ott hagyta a szakképzett szakács és több más konyhai dolgozó.  Mindezt természetesen érthető és indokolt mód alapján, hiszen így nem lehet normálisan szolgáltatni. Ezzel az önkormányzat is tisztában van, mert a bajt, a teljes leállást akarja elkerülni azzal, hogy beállt a vállalkozó mögé a munkaerőtoborzásba és maga is hirdeti a szakács, valamint a konyhai dolgozói állást. Csakhogy a Ts alatt már annyian megpróbálkoztak ezzel itt, - és nem csak helyiek, hanem máshonnan is, - hogy már kifogyni látszik az utánpótlás. Hiába az ócsaiak pénzén (közpénzen) rendezett konyha, ha a rátelepülő vezetés és a mögöttes haszonszerzésre kiélezett irányítás képtelen normális körülmények biztosítására. Legyen ez a munka és az ellátás terén egyaránt.  A kizsákmányolásra alapuló munkakörülmények, a mások helyett való éhbére dolgoztatás a túlfizetett hozzá nem értés, és az ezzel járó elfogadhatatlan körülmények egyenes arányban hozzák a rossz és elfogadhatatlan állapotokat és az ezzel párhuzamos silány minőséget.  

Kerítőként fellépve hirdet felvételt a kiüresedett ócsai konyhára a szerződött vállalkozónak a helyi önkormányzat

Természetesen mindennek meg vannak a maga felelősei, mind önkormányzati vezetői szinten, mind képviselői oldalról és ugyanígy az intézmények részéről is az ottani vezetők és pedagógusok szőnyegalásöprő magatartásával, merthogy a polgármesteri önkénynek nem szabad és nem lehet büntetlenül ellentmondani. Márpedig az óvodai és iskolai étkeztetési ellátást a polgármester akarta és erőltette rá a lakosságra abban a formában, ahogy az ma működik.  Ebben a történetben az már csak egy mellékes szál, hogy a Ts Gastro miként teljesít, és hogy nem csak Ócsán, hanem már Örkényben, Cegléden, Nagykőrösön és Pécelen sem problémamentes az ellátás, mert ez nem vigasztalja a szavazót.  Márpedig az idén választások lesznek, még akkor is, ha Bukodi kihívója nem ismert.

Az viszont igen, hogy ezek és a mostani állapotok így nem tarthatóak fenn. 

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése