2019. január 21., hétfő

Jó reggelt Ócsa - hol vagytok közteresek ( - a dolgozók már elcsúszkáltak a munkába)

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/49898294_1137282759779623_3163446668536315904_n.jpg?_nc_cat=110&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=143e26238a7c0464d342b8a4f7ba8713&oe=5CC1A6ACAz álmos hétvégét követő szép derűs, de hideg és havasan lefagyott téli reggelre ébred hétfőn Ócsa városa.

- 11 fokos hideget mutatott a hőmérő a vasútállomásra menet, bármelyik irányból is érkezett a munkába járó.  A baj még sem ezzel, hanem a szokásos kisvárosi felkészületlenséggel volt. Azzal, hogy a hétvégi havazás során jórészt senki nem fogott hozzá a hóeltakarításhoz. A melósnak azonban hétfő hajnalba akkor is el kell indulni, ha az önkormányzati gazda, a túlfizetett közterületes még javában horkol a meleg paplannal a nyakán.  Hétvégén ők nincsenek szolgálatban. Nincs rendkívüli helyzet, nem volt programozott készültség, és más egyéb sem volt beiktatva számukra, mint a megérdemelt pihenés. Ugyanez járt a munkások nagy részének is, akinek hétfő hajnalba bizony el kellett jutni a közlekedésig. Van akinek a buszmegálló és van kinek a vasútállomás az indulási célpont a bejutáshoz.  
 
Igen ám, de Ócsán akkor sem kötelezik takarításra az ingatlantulajdonosokat, amikor nem hétvégén esik a hó, nem hogy ezért még külön fel is keljen valaki. Különösen nem a jólétben élő és dolgozó önkormányzati közterületes. Ő is csak annyira foglalkozik ezzel, mint a mögöttes városüzemeltetés, a felettes jegyző, vagy éppenséggel a két másik léhűtő városvezető.  


Márpedig azon a helyen ahol a hétköznapok során sem kötelező a hóeltakarítás a közlekedési nyomvonalak mentén, ott a hétvégén sem fogják a havat letakarítani a buszmegállók peremén, és az oda vezető nyomvonalakon, ahogy a vasúthoz vezető járdákat is hagyják a ráfagyott hótól lejegesedetten.  Közvetlenül a vasútállomás előtti szakasz le van takarítva a zebráig, de a kijelölt gyalogátkelő Retro előtti oldala teljesen mértékben jeges, hófedte. A Damjanich ugyancsak ezen része a Falu Tamás sarkától takarítatlan a sarokig. Aztán egy e-gy háznál van hóeltakarítás, másoknál nincs. Egészen ez folytatódik a vasúti átjáróig, aminek túl felén a régi piac oldalán vezető járdaszakasz továbbra is tisztátlan. A csúszásmentesítés, a hóeltakarítás itt rendre elmarad, miközben itt sokan közlekednek gyalogosan a vonathoz vagy a központ irányába.


A közterület-felügyelő párost láthatóan ez a kötelezettség nem foglalkoztatja. Hagyják a balesetveszélyes állapotot a természetre. Az érintett ingatlan gondozatlansága kirívó, de nem foglalkoznak vele Ócsán, mert ugyanabba haveri érdekeltségi körbe tartozik, akik számára ez is megengedett.

Így járja ez évek óta. Karácsonyi is megmondta, hogy jól van ez így, ehhez szoktak az idők során. Nehogy már ezért szóljunk.   


A letapadtságon túl azonban a mostani ember már nem a régi hócipőjében jár, hanem a korhoz illő és mai követelményeknek megfelelő viseltet hord. Csak az ócsai közállapotok maradtak el az egyesek gondolkodásmódja mellett. Ők azok akik ma is a városvezetés pártján állva ezt a semmittevést támogatják. És ahogy a hófedte kátyús utakat látom, van pártfogója még itt ennek a bűnszövetségnek. 

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t31.0-8/1965690_1538259973066812_1649624715_o.jpg?_nc_cat=104&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=9fa3b62e3d21293616c0f45d29a0f7a1&oe=5CFA05BC
A közterület-felügyelőknek sem 500 ezer forintos felmatricázott Suzuki kéne, hanem kerékpár, úgy mint azoknak akik ezzel próbálnak eljutni a központi állomásra, vagy a városszéli munkába. Ha a közterületes is ezzel járna a fűtött autó helyett, akkor közvetlenül érezné és tapasztalná meg a közterületek és a közutak járhatóságát.  Ha ők is eltudnának úgy tekerni, ahogy a náluknál sokkalta kevesebbet kereső, de többet dolgozó más ócsaihoz hasonlóan, akkor azzal maguk is bebizonyíthatnák, hogy jól van ez így, ahogy most is van.

Azonban addig, míg a seggük alá tett kék Suzukiból és a Bajcsy sarkán terpeszkedő önkormányzati komplexumból a városvezetés szemszögéből és haveri kénye szerint szemlélik a várost, addig itt nem lesz változás sem a hóeltakarítás, sem a vezetők megtisztulása tárgyában.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése