2017. február 4., szombat

Ócsa lehet Közép-Európa Velencéje - egy városvezetés munkássága a felvirágoztatásért ( - vízivárossá válunk)

Igaz, Ócsa polgármestere és alpolgármestere még évekkel korábban megígérte a város felvirágoztatását, de ezt még nem valósította meg. Azonban az idén elérkezettnek látják az időt és új ötlettel álltak elő.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiG7AJvMU9BYTTZBlrVfMP2ophYniVRbMjtQzq7Fw-6QHLkT3it0l1eEAqGnho4xxcXEVlTv28Bbq_6chHDeW4pVUpcspCyANvmcAgij4xPF8KluQYPOPMYkVrEHczbpIiygp9q_n7PJJI/s1600/SSA40165.JPG
Évek óta gondot jelent Ócsán a vízelvezetés - most azonban gondoltak egy nagyot, nem elvezetik, hanem hagyják az egészet

Többen is jelezték már városunkban, hogy a helyi adottságokat kihasználva lendítsük fel az idegenforgalmat, ami egyben bevételt és lehetőséget jelent az itt élőknek. Elvégre az ide látogató az utazásaival nem csak a közlekedést lendíti fel, hanem a helyi vállalkozások forgalmát, a város vonzerejét és bevételeit is fokozza, ami szükségtelenné teszi a kommunális adó beszedését, hiszen nagyságrendekkel több pénzhez juthat így az önkormányzat.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEggNHdzFW5sSzGXH-TFZVeyK_mXyvR0M0kiwFCjghtEs2d9OsGtwMYskLVeKaWPV2geMUoGfCyWU7CWdOaaRkdr8gfviP3xJG_u0Ae5A9Y-BM2aD3TFq-01Up2UJh2GnR_AbrG6JiVVzEk/s1600/SSA40164.JPG
Vízórákat szerelnek a csatornákra - városi látványosságot, turistacsalogatót  kreálnak az egészből ( - akár Velencében)

A Bukodi adta városvezetést sokan keresték a belvizek kapcsán a napokban, hiszen a szűk csatornák, az átereszek megteltek, és a Martinovics-Üllői kereszteződésében már azon dolgoztak, hogy miként állítsák be a kompokat az átkeléshez. Ebből merítve az egyik ismert helyi vállalkozó az autók behozatala helyett máris gondolák beszerzésére kívánta cserélni. Ez jó üzletnek látszik a számos helyi kerékpáros kiváltására, hiszen a vízzel telített utcákon szívesebben eveznek, mintsem tekernek az emberek. 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiYgDnHn9x90YX7tQTqF3XYasOzlQExa0V6UsomKPkkOqOkKK6Jdt7b1xyoEX4s0YL2Tvc-V9v0YLYA-cK3Wki0iPKbNYtVJ7lvvwb-CK6FgGuH7HYZO7ufhiwlUkVSPF8NjwV8ILLumlQ/s1600/SSA40833.JPG
Akár napjainkban, több mint hat évvel ezelőtt is gond volt a csapadékelvezetéssel - a polgármesteri környezet most kitalálta a frankót (- nem elvezetésre, hanem megtartásra lesz szükség)

Horváth megkeresésre máris nyilatkozott a tévének, miszerint Ócsa nem csak Pest megye, hanem Közép-Kelet-Európa Velencéje lesz az elkövetkező években, ha továbbra is számíthatnak a választók bizalmára. Ő maga is gondolkodóba esett a minap, hogy az új, erősebb Hondából kiveszi a motort és egy kishajóba ülteti be. 
Azt is elmondta, hogy mától lerakja a cigit, hiszen eddig is sokat basztatták az intézményekben való tiltott dohányzásokból fakadó vétségeiért, és így alkalomhoz illően inkább átáll a vízipipára.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiVx2o2BxAaRm-wDyxmvhfce6XRNmf6xnyRyfA8piHUof6VFRNkUL8T6uxBe__26pX7M9t_Kh4wGREwClAZQZlAyYcRVzyH2SzICKMNDtXvkXETPRlzRVt58ldQokR8FMZa5t8VD7-KSdg/s1600/SSA40831.JPG
Az ócsaiak türelme végtelen, de hogy egy polgármester hosszú évek óta ennyire képtelen legyen a várost ténykedni, az már több mint gyalázat - focipályákra, új autóra, egymás körbejutalmazására mindig jutott milliónyi közpénz a kasszából ( - vízelvezetésre, csatornázásra soha nem jutott buksiék alatt)

A polgárőrség vezetése szintén bejelentéssel élt, miszerint átalakul vízőrséggé, és a lovascsapata környezetkímélőbb vízilovakra cseréli az állományt. Remélve, hogy ezzel számos felszíni probléma a mélybe süllyed.

Bukodi napi parancsba adta, hogy azonnal álljanak le a szivattyúzással és kérte a tűzoltóságot, hogy  ők se avatkozzanak Ócsa belügyeibe. 

http://m.cdn.blog.hu/oc/ocsa/image/sz%C3%A9kesi.JPG
Ócsán nincs szükség a tűzoltóság közbeavatkozására - a jelentős belvizekre van szükség a víziváros tervek megvalósításához  ( - Tibor szerint sincs már szükség önkéntesekre, amúgy is időben ér a távoli segítség)

A felszíni vizekre, a belvízre Ócsának nagy szüksége van. Minden igény és a turisztikai fejlesztések is ezt mutatják.

A városközpontba vezető Üllőin megjelent szippantóautót az ott élők vasvellával kergették el, nehogy tönkretegyék a víziváros látképét.

A jegyző rendeletbe foglaltan hirdette ki, hogy a Dózsa telepet Dózsa-Vízitelepre változtatja. A magát székelynek valló Misi füstölgő beszólásával azonban Titanic-telepként aposztrofálta a város egyik lakónegyedét. 

A Városüzemeltetés ellenben megkezdte a vízórák felszerelését a meglévő árkokra, hogy az elfolyó belvíz veszteségét ezzel mérhessék.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgUAHNy2LCr3_e0T3TS5HnWUmkJAmh0jae1cOTn14LJUgb0jwnsJxsixhqmX4JIWMMJyv7yoizyZGiWWLuv1KQW-vvxrtcyvIAY01GMqOWzv1QIMA7RQum_kVw6vfUBWUk_qn25pI2D-tY/s1600/SSA40828.JPG
2010-ben is még gondot okozott a felszíni csapadék - akkoriban külsős segítséggel szivattyúzták ki a vizet ( - ma már szükség van rá a víziváros létrejöttéhez)

Ócsa vezetése közleményt adott ki, miszerint a vízszint megtartásáért mindent megtesznek. Ezzel párhuzamosan bejelentette, hogy az idén itt vízi-fesztivált fognak rendezni és lesz gondolás felvonulás is. Sőt a megszokott bűvészmutatványok helyett a vízicirkusz vendégfellépése fogja mostantól szórakoztatni a népet a régi piaci területen. A közterület-felügyelet pedig új búvárhajókat kap, hogy továbbra is a felszín alatt folytathassák tevékenységüket. Erről értesülvén több egykori lehallgató jelentkezett rádiósnak. Ezen nyuggerek közül páran szívesen ügyködnének még a láposban.

A régi óvoda elkötelezett vezetője is csatlakozott a polgármesteri programhoz és máris úszóóvodaként mennek tovább. A bensős munkásosztály is gyorsan átállt a vízi-óvodások fogadására.  Az egyik csoportot Búvár Kundra, a másikat a Vizamanóra keresztelik át. Az óvónőket vízitündérnek, az óvodát meg Vízkeresztnek fogják hívni ezután. A kerti játékokat külső segítséggel természetes vízágyra helyezték, és ezzel a műfüves focipályát is bővítették azzal, hogy alkalmassá tették vízilabdázásra.

Ócsán az óvoda udvara máris elkészült - Bukodi több éves városvezetése alatt sokra vittük ( - köszönet Tibornak a felvételért)
Az általános igazgató asszonya az iskola közösségi honlapján jelentette be, hogy a visszakapott futófolyosón a beázásokból származó csapadékot immár nem szedik fel, a vödröket nem öntik ki, hanem összegyűjtik, hogy ott úszóversenyeket rendezhessenek.
A hátsó udvarra pedig halakat telepítenek, hogy ezzel is kifejezzék, mennyire élen járjanak a környezettudatosság terén.

Mindez természetesen Ócsa víziváros jellegét erősíti.

Ócsa lakosságát immár nem polgárok, hanem vízköpők alkotják. Ez akkora változás, amely igazán belefér Horváték évekkel korábbi szózatába. Tamás azt is közre adta, hogy Alsópakony nem csak a vezetékes ivóvízellátás fog révbe jutni, hanem egy új vízlépcső is meg fog valósulni, mely nem csak látványosságban, hanem az energiatermelésben is kiveszi majd a részét. 

http://jozsefvaros.hu/galeria/3(42).jpg
Ócsán a vasúti aluljárót is valami efféle látványosság fogja felváltani - vízlépcső, mint helyi látványosság
 
A felhasznált forrást, pedig az oxyfák növekedésére fogják felhasználni. Így nem vész kárba az a több milliónyi befektetés, mely eddig haszontalannak tűnt. A régi polgárőrséget felváltó új vízőrség számára pedig ez a tevékenység különösen jól jön, hiszen a vízilovakkal a szerződött napi feladat is könnyebben ellátható. Így ez a pénz sem vész el, legfeljebb átvándorol. A jelenleg semmire se való fás környezet meg egyfajta Öko-parkká nőheti majd ki magát.

http://1.bp.blogspot.com/-NB6g5nq6o74/UYPogth6vqI/AAAAAAAAN4w/u8Gyhv7HLqk/s1600/!!sr%C3%A9ti5.JPG
Ócsának a láperdő, a Semely-rét nem elég a fellendüléshez - új látványosságra van szükség a városvezetés szerint, ezért inkább elárasztják a várost olvadáskor és esőzések idején ( - így válunk Velencévé)

A kulturális élet ezzel máris annyira fellendült, hogy a helyi szórakoztató központ újonnan kinevezett vezetője sem bírja a rohamot. A várost ellepték a csodálók. Egyre többen minket akarnak látni. Azt a helyi csudát, amit ez a városvezetés az elmúlt évet tékedése során megteremtett.

Ócsa vonzereje ezzel látványosan fellendült, forgalma megnövekedett. A polgármester és alafelének szorgossága meghozta jutalmát. Igaz, ezt (a jutalmat) már tavaly is beszebelte.

http://www.orszagkozepe.net/images/sampledata/design/iroda03.jpg
Több évnyi működés, után az idén a Tourinform iroda is alámerült Ócsán - a fideszes városvezetés elintézte

http://itthon.hu/site/upload/2015/09/ocsa_tourinform.jpgAzonban az ócsai Turinform irodát közel hat év elteltével a polgármester csak az idén záratta be, annak vezetését az újdonsül vízügyi igazgatósághoz helyezte át, ami a régi Egressybe került át. 
Gondolván, így semmi nem vész majd kárba.

A városi buszközlekedés szintén átalakításra kerül. Idén elsőként a nagy tavaszi olvadástól kezdve már vízibusz fog járni az Üllői és a Városháza közt.  De ígéretet hangzott el arra vonatkozóan, hogy az idei Juhfesztiválra és a cirkuszba vízibuszok fognak járni, tekintettel a belvízi viszonyokra.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjJBNHUQlHnSZOvS-s8nrKiWDSuC7uxoiVJCKUB6c3McuookiD6ZZWzyddLZXtwD5s5kA_Ksq09mTGv8ENmOyA-16ONl1bj98lIHuw87MXsNzRc4HXQyL4qS8fdpe-OVYZP8BeY9kMXA3A/s1600/SSA40378.JPG
A város jelképévé váló, a vasútállomás parkolójában álló magányos kamiont a közeli jövőben célszerűen uszályra cserélik - természetesen, és kizárólag a polgármester engedélyével
Ócsa városvezetése bejlentette: Alsópakony és Ócsa vasútállomás közt a kijelölt és meg nem, valósult kerékpárút nyomvonalában egy csatornát nyitnak, ahol félóránként közlekedő kishajókkal biztosítják a településrész bekapcsolódását Ócsa vérkeringésébe vízi életébe.

Az önkormányzat testülete erre nyomban összeült és egy rendkívüli testületi-ülés keretében tiltotta meg az árokásást. Határozatba foglalták azt is hogy idéntől bojkottálják a vízelvezést, hogy ne csak részlegesen, hanem teljes egészében ne valósulhasson meg a városvezetés álma, miszerint Ócsa váljon Kelet-Közép-Európa egyik vízivárosává, azaz Velencéjévé.
A képviselők aztán többségükben ezt is ugyanolyan természetességgel  a megszavazták a polgármesternek, mintha ezzel a városnak tennének jót. Egyetlen feltételük volt csupán: - mindegyikük igényelhessen és kapjon szolgálati gondolát.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhIGrArxj5OtGn9Od9YYqP-NAJa4swXxvwS2cOX_cKjuDHRpUjnbU2f_I6MMtk76eGkhVG_Rs8MLRSQyOZ4qFjsutj3iej95lDcQai1NScZzA1zjGQgT7EUPoiJkaUmp5s5k1PG8Eknf_4/s1600/SSA40836.JPG
Ócsán a Martinovics-Üllői kereszteződése a buszmegállóval - a helyzet azóta sem változott, mert a minap is ezt a képet mutatta környék ( - nem véletlen a vízivárosi gondolat)

Másnap a polgármester visszaadta a szolgálati autót és egy új jachttal úszott be a Városháza belső tavára.

Élhetünk, mint hal a vízben.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése