2017. február 3., péntek

Ha elcsúszott a jeges járdán, vagy a járdázatlan közterületen akkor itt van, kit perelhet - hol a közteres felügyelő

Az ónos eső miatt az egész ország jégkorcsolyapályává változott, a járdákat viszont szinte sehol nem takarították le időben.  

Január elején havazott utoljára, de hetek múltán is havas-jeges járdaszakaszok vannak a városban - mint egy gazdátlan, önkormányzat- és közterület-felügyelet nélküli elhagyatott településen ( - a polgármester haveri köre mentesül az eljárás alól)
Különösen igaz ez Ócsára, ahol ezzel szinte senki nem törődik. Itt évek óta visszatérő jelenség és gond, hogy az önkormányzat képtelen ellátni hivatali kötelességét és a közterület-felügyelet sem képes még azon pár csapadékos napon sem helytállni a városban. Így ha évente egyszer is hull a hó, itt annak hetekig tartó takarítatlan nyoma marad. Felelős persze ennek sincs a városvezetésben.

Nem új, és nem ismeretlen jelenség ez Ócsán - a hóeltakarítás nem egyfajta nemtörődömből rendre elmarad, mert a városvezetés nem a polgárság érdekeit képviseli ( - minden év telén kiállítják magukról a bizonyítványt)
 
Ócsán nincs nagy kultúrája a hóeltakarításnak. Ahogy az önkormányzat hivatalában székelő polgármester és az alá csatoltak is úgy szarnak a közterületre, ahogy a helyi polgárőrség lovasai is.

Miként is kérhetik a kutyásoktól az ürülék összeszedését, a polgárőrök nagyságrendekkel nagyobb kupacokkal szórják tele a flasztert - bezzeg a jeget utakat nem törik a patáikkal ( - vannak akik "barátságból" mentességet élveznek Ócsán)

Érdekes egy jelenség ez, mert amikor a kutyatulajdonosokat a közterület-felügyelő hajkurássza a "kis" piszokért, akkor a lovasok trágyadombjai úgy viríthatnak a parkoló közepén, mint Sz. Józsinak keresztbe állított kamion.

Ez is egy sajátos jelenség Ócsán - itt sincs ember, aki ezt a fenntarthatatlan  szabályszegést megszüntetné ( - pedig a hivatalos eljárás menete és a mögöttes cégvezetés ismert)

Télvíz idején azonban ahogy az ócsai lovashuszárok sem jönnek elő a patásokkal a jeget felverni, úgy a helyi közterület-felügyelő sem képes a városka utcáit begyalogolni. Hülye is lenne kockáztatni, mert ha így a munkaidejében vágódna el valahol a körzetében, akkor az igen csak sokba fájna a lakosságnak. Egy ilyen baleset bizony sok kínszenvedéssel és betegállománnyal jár. Mindez munkahelyi balesetként pedig különösen sokba kerülhet. Jól tudhatja ezt a hivatalnok és a mester, ha ezért nem engedik ilyenkor utcára a felügyelőt. Úgy vélhetik, inkább hulljon a lakosság, mintsem az apparátushoz tartozó dolgozó.

Évek óta hagyják takarítatlanul ezt a fontos, vasúthoz vezető járdaszakaszt - egyszer nem büntették meg a tulajt ( - itt sem ismeretlen a terület tulajdonosa)

Ócsán lehet, hogy ezért nincs aki hivatalból síkosságmentesítésre kötelezze a parasztot. Mer ki más is lehet azon elvetemült tulajdonos, aki hetekig, hónapokig nem képes az előtte álló járdát letakarítani.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgQy9nd8awB2wKTGyDTfhDU9NG50RzGRNOLkBTxy1QHhIgzJpXIl756jCqzKPTyyUKg40ilHVoKb8pXcCUZX5oc2LZxFQiOPKTjmJ5iG2WlXEUQmOtXWJ1-dYAyVNYmoZdf37PJw_YcwDY/s1600/DSCF1101.JPG
Teljesen mindegy melyik év, telét tekintjük, mindig ugyanaz a helyzet - csak akkor kell a tulaj, ha itt a búcsú ( - Ócsán a haverság szabja meg az eljárások menetét)

Márpedig ilyen nem is egy van a városban. Ezek közt több magántulajdonban, de van ami az önkormányzat birtokában áll. Vagyis paraszt, nem csak a tisztátlan kiskertes ingatlanok mögött, hanem a polgármester környezetében is leledzik, hiszen onnan vezérelve sem takarítják, illetve takaríttatják a közterületeket. 
 
Idén januárban sem volt takarítva a járda - sem a tulaj, sem az önkormányzat közterület-felügyelete nem törődik ezzel a problémával

Katalin Fazekas fényképe.Mint a legtöbb bajra, erre is van azért orvosság. A minap éppen az ilyen-olyan parasztok nyomán a Bors vette számba, hogy hova és miként lehet folyamodni elcsúszás esetén. 

Mit tegyünk, ha más hibájából elesünk, és hosszú ideig táppénzre kényszerülünk? A Bors talán abban is segít, hogy kit perelhet!

Janklovics Tibor kártérítési ügyekre szakosodott ügyvéddel vette végig a Bors, hová lehet fordulni, ha az ember elcsúszik a jégen, és emiatt megsérül. Ha valaki egy társasház előtti járdán sérül meg, a lakóközösség felelős a balesetért, hiába a közös képviselő vagy egy megbízott cég takarít.

A korcsolypályává vált busz- és villamosmegállókban történt balesetért a közlekedési vállalat felelős, az önkormányzati területért az önkormányzat – hiába ott is egy cég takarít. Az ügyvéd felhívta a figyelmet arra, a balesetet bizonyítani kell, a helyszínt le kell fotózni, tanúkat kell szerezni, és a kórházi látleletre is szükség van. Ezek esetén lehet kártérítésre számítani. Az ügyvéd szerint a legkisebb sérülésre is jár sérelemdíj, a nagyon komoly balesetekért 1,5 milliót is lehet követelni.

Bors / HVG nyomán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése