2017. február 17., péntek

„Ha ki tudjuk nyújtani a kezünket egymás felé... ” - Zsidó lapnak adott interjút Vona ( - a Jobbik élcsorbulása)

 Szívélyes, sőt baráti hangot ütött meg a Jobbik elnöke abban az interjúban, amelyet a nagy múltú amerikai zsidó lapnak, a Forwardnak adott. „Új arcát mutatja Vona Gábor, aki 2010-ben még gárdamellényben jelent meg első napján a parlamentben, és korábban azt is kijelentette, lemond, ha kiderülne róla, hogy zsidó származású - írja az amerikai lap.

http://www.pestiriport.hu/BannerPictures/vonaforward.jpg

Vona szerint a magyarországi zsidók „olyan súlyos traumát szenvedtek, ami megnehezíti az együttműködést”, de ez megváltozhat, talán még az ő életében, vagy az aktív életszakaszukba érő fiatal zsidókkal, akik ezután lépnek felelős pozíciókba. 

„Ha ki tudjuk nyújtani a kezünket egymás felé, és meg tudjuk érteni egymást, talán új fejezetet nyithatunk” - közölte. Arról is biztosította az ismert New York-i lap munkatársát a budapesti irodájában, hogy ha a Jobbik kerül hatalomra, a magyarországi zsidó közösség változatlanul folytathatja eddigi életét. „Nem akarunk konfliktust a zsidó közösséggel” - tette hozzá. „Kritikával illetjük a cionizmus bizonyos elemeit, de én soha nem kérdőjeleztem meg Izrael létezési jogát. Álláspontunk szerint két ország létezik: Izrael és Palesztina” - mondta.   

Azt is kiemelte a párt jelenlegi toleranciájának példájaként, hogy Jakab Péter, a párt szóvivője gyakorló katolikus, azonban zsidó származású, akinek a nagyszülei „túlélték a holokausztot”. Beszélt a Jobbik új belső irányvonaláról is az antiszemitizmus terén: „Az elmúlt két vagy három évben világossá tettem, hogy a pártban nincs helye rasszizmusnak vagy antiszemitizmusnak. Már szankciókat is hoztunk antiszemita megnyilvánulás miatt” - és itt megemlítette Kulcsár Gergely példáját: „Amikor egy képviselőtársam valami antiszemita dolgot írt, leküldtem, hogy vigyen virágot a folyóparti emlékhelyhez." 

A lap az új hangnemmel kapcsolatban megjegyzi, hogy az „antiszemitizmusáról hírhedt” Vona a 2018-as választások előtt szeretné megváltoztatni a Jobbikról kialakult képet, magát pedig toleráns politikusként kívánja megjeleníteni. Tavaly decemberben levelet is írt a zsidó közösségnek hanukai jókívánsággal - tették hozzá. 

Vona toleranciát támogató új retorikája azonban ellentétben áll múltbéli kijelentéseivel és tetteivel, illetve az elmúlt évtized ideológiájával, amelyet a ma már a második legnagyobb pártnak számító Jobbikon belül képviselt - írta az újság, amely sorra vette a Jobbik történetének legfontosabb állomásait is, idézték azt is, amikor azt írta Ilan Mor nagykövetnek: „Én soha nem leszek Izrael kutyája, mint itt az összes parlamenti párt.” 

A Jobbik a 2018-as választás előtt válaszúthoz ért, a Fidesz ugyanis magáévá tette a párt több gondolatát is, így a korábban „szélsőjobboldalinak" tartott párt vezetése új utakat keres a szervezet megkülönböztetésére - írta a Forward.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése