2016. október 14., péntek

A börtön mentheti meg a polgármestert - egy olyan opció, amit csak be kéne vállalni a városért ( - nincs más út)

Mint korábban írtunk már róla, a börtön lehetne a kiút Ócsa önkormányzati vezetőjének abból az ingoványból, amit a deficites költségvetés okán a város leépülését átélő polgár, majd a választások során adandó ítéletével büntetésként meghoz.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjdS76e-XBT6xonIwVXYbTYXOyOnle9yAAzhoZZDLFTN3TeiuOgeLqu-OFLskt6CNNT-re-lEq6TNFbh41rsZnp7UBatUW7hNFi5c7Oo50j_eDPCisu6mmfAFKCcYb9QuOsrkP1FlakW2k/s1600/%25C3%2593csa+v%25C3%25A1rosh%25C3%25A1za.jpgMint ismert Ócsa mostanság nem a fénykorát éli. Leálltak a beruházások, megállt a fejlődés és már a helyi közutak foltozgatására sem telik. Nem véletlen, hogy már az önkormányzati vagyont a családi ezüstként számontartott városi tulajdonban levő ingatlanokat árulja ki a vezetés. Az önkormányzati  pénztelenséget kell keresni az iskolai étkeztetés kiárusítása mögött is. A felújított és újonnan berendezett konyha bérbeadása aprópénz a városi bevételek sorában a korábbi ráfordításokat tekintve. A városi költségvetés bizony hadilábon áll. De nem így a két városvezető, akik a szinte mindent kivesznek amit csak lehet a kasszából.  Bukodi Károly illetmény és járandósága a maximumon van, amihez még a közpénzes városi autót is elintézte magának a költségvetés által. Horváth Tamás alpolgármester szintén így dúskál a közvagyonból, miközben még a megyei közgyűléstől, a vízműtől is felveszi a magáét, de ez sem elég neki, hiszen eléggé össze nem egyeztethető mód, még egyszerű középiskolai tanárként is munkát vállal, annak annak tanári fizetségéért cserébe, - annak ellenére, hogy ezzel az összeférhetetlenséget is vállalva teszi kockára anyagi javadalmait és jó hírnevét, - csakhogy az elkövetkezendő választások utáni időkre feltöltse a kamrát.

Mindez a céltudatosság, mint egyfajta mohóság nem ad kellő teret és lehetőséget a város kibontakoztatására, a félzárkóztatásra és a fejlődésre. Ezért is valljuk, hogy a börtön lehetne az egyetlen kiút számukra a jelen helyzetből. 

http://static.regon.hu/jnsz/2016/08/bortonepites.jpg

A kormány börtön elképzelései pont ide illőek, mert az olyan hátrányos és rossz passzban levő települések számára ad lehetőséget, mint például Ócsa, ahol helyben kevés a munkahely, a kasszában kevés a pénz és a jövő kilátástalan. Egy ilyen hely számára egy létesítendő börtön csak haszonnal járnak. Az építkezés a helyi vállalkozásokat hozhatná kedvező helyzetbe. A létesítmény a helyi és a környék munkavállalói számára biztosíthatna megélhetést, valamint otthont a társultan épülő szolgálati lakások által. A felépülő intézmény hatására a városban a kereskedelmi forgalom szintén fellendülne, ami magával húzná a közlekedést és a populációt. Talán még Alsópakony szociális lakónegyede is továbbépülhetne és fejlődhetne a büntetés-végrehajtásban dolgozó szülők lakótelepe és szociális kiszolgálóépületei (helyi bölcsőde, óvoda, szolgáltatóház, postafiók, stb) által.  Mindez talán megmenthetné Ócsát és a két városvezetőt a bukástól. Attól a fiaskótól, ami felé most haladnak. Jelen állás szerint eléggé kétséges, hogy ezzel a mostani kiállással választásokat fognak nyerni. Elvégre Ócsa az elmúlt évek során szinte semmit nem fejlődött. Az itt élő emberek közérzete ma sokkalta rosszabb, mint volt pár éve, az önkormányzati választások előtt.  

http://alfahir.hu/sites/default/files/kepek/ozdiinfo_0.jpg

Sokan megbánták már, hogy Bukodi Károlyt választották. Nem csak azért, mert magával hozta azt az alpolgármestert, akit még képviselőnek sem akart a többség, hanem azért is, mert most látszik meg igazán, hogy mennyire leült a város. 

Nem véletlenül hozzuk fel a börtönök lehetőségét. Mindenütt nagy reményekkel várják azokat. 

A pályázó polgármesterek új munkahelyeket és javuló közbiztonságot remélnek az új bv-intézetek megnyitásától.

http://static.regon.hu/jnsz/2016/08/tn4-borton_felujitas.jpg

Ahogy említettük, a foglalkoztatás és a közbiztonság javulását, a gazdaság élénkülését, újabb infrastrukturális fejlesztéseket várnak azokon a településeken, ahol 2018-ban új börtönök nyílnak. Az érintett polgármesterek remélik, hogy a fejlesztés nyomán javul a városuk, községük vonzereje, és sok fiatal költözik majd a településükre.  – Ezt írja a Magyar Idők.

Azonban Ócsa nem pályázott a börtönök létesítésére és befogadására jelentkező települések sorában. Bukodiék ez valahogy nem üzlet, nem látnak benne reményteli eseményt, fejlődést.

http://3600.hu/wp-content/uploads/2015/10/7625183_9d0534186aaa6155e6dc776cce0e5e1c_wm-250x135.jpgMások azonban igenis nagy reményekkel várják a büntetés-végrehajtási intézetek átadását a létesítményeknek majdan otthont adó településeken – derült ki a hírforrás körkérdéséből. 

Az új börtönök Békésen, Csengeren, Hevesen, Kemecsén, Komádiban, Komlón, Kunmadarason és Ózdon épülnek majd. 

Arról, hogy a kilencedik büntetés-végrehajtási intézet hol lesz, még nem született döntés. 

Erre talán még rástartolhatna Ócsa, tekintettel a befuccsolt és leállított szociális lakópar-ötlet nyomán keletkezett űr betöltésére, az elmaradt infrastrukturális fejlesztésekre és a befogadó ócsai lakosságra hivatkozva. Elvégre a FÉG elvesztése és leépülése óta a településen nincs már olyan nagyságrendű foglalkoztató, mint volt a régi négymúltú cég, hiszen a jelenlegi tulajdonos közel sem biztosít annyi munkát, mint egykori elődje. Ez a kiesés bizony megérződik a helyi közélet, és a kisváros viszonyok alakulásában. 
Röviden, már látszik az elmaradottság. 

Az érintett polgármesterek egyöntetűen új munkahelyeket, a közbiztonság javulását, a helyi gazdaság élénkülését és további infrastrukturális fejlesztéseket várnak a börtönök megnyitásától.

http://video.mno.hu/data/videos/final/14/138468/images/6.jpgÓzd polgármestere is abban bízik, hogy a börtön megnyitása után sok értékes ember jön a településre dolgozni. „Kezdetben volt félelem az emberekben, de ezeket sikerült eloszlatni. Nagyon sok érv szól a fejlesztés mellett, a börtön a közbiztonságot is tovább javíthatja” – mutatott rá Janiczak Dávid.

Heves polgármestere arra mutatott rá, hogy a településen rendvédelmi képzés folyik, így az ott végző fiataloknak a börtönben tudnának munkahelyet biztosítani. Sveiczer Sándor is abban reménykedik, hogy ők helyben maradnak, és le is telepednek. „Az infrastrukturális fejlesztés 5,5 hektáron valósul meg, és a beruházás remélhetőleg a környékre is jótékony hatással lesz” – fűzte hozzá Heves első embere. Sveiczer Sándor reméli, hogy a fejlesztéssel összhangban a helyi katasztrófavédelmi őrsöt laktanyává fejlesztik, és kaphatnak pénzt a térfigyelő kamerarendszer bővítésére is. 

Forján Zsolt, Csenger polgármestere azt mondta, hogy nagyon sok érettségizett fiatal van a városban és a térségben, akik nem tudnak elhelyezkedni. „Körükben óriási az érdeklődés, így nem meglepő, hogy a börtön 250 álláshelyére 450-en jelentkeztek. Bízunk abban is, hogy a helyi gazdák zöldséget, gyümölcsöt vagy éppen húst szállíthatnak majd be a börtönbe. Emellett nálunk működik Közép-Európa legnagyobb cipőgyára, ami munkát adna a fogvatartottaknak. Akikre pedig külső helyszínen is számítani lehet, azok a gazdák földjein dolgozhatnának” – emelte ki a polgármester. Hozzátette azt is, hogy szeretnének egy új lakóparkot építeni a városban, ahová, a börtönnek is köszönhetően, fiatal családok költözhetnek.
 
Komlón már több mint 500 jelentkező van a 250 helyre, a településen folyamatosak a fizikai, pszichológiai és egészségügyi tesztek az érdeklődők számára. Az elején voltak félelmek a helyiekben, éppen ezért, mielőtt a testület elé vittem a kérdést, több helyen tájékozódtam. Voltam Pécsett, érdeklődtem Kalocsán, Szombathelyen és Veszprémben. Ez utóbbi településen lévő bv-intézetbe a szavazás előtt elvittem a képviselő-testület tagjait is, hogy a saját szemükkel lássák, miként működik – fogalmazott Polics József polgármester.

http://img3.hvg.hu/image.aspx?id=4b71edea-9978-476e-b6c1-f710267d8c92&view=da658e97-86c0-40f3-acd3-b0a850f32c30

Kunmadarason azért is örülnek a börtön építésének, mert a volt szovjet katonai repülőteret régóta nem tudták hasznosítani, és már azon dolgoznak, hogy ha megnyílik a börtön, akkor feldolgozóüzemeket indítanának be a településen. Ezekkel a bv-intézetet szolgálnák ki. „Fel is ajánlottunk egy 20 hektáros területet, ahol mezőgazdasági termelés folyhatna, vagy ahová ipari üzemek települhetnek” – jegyezte meg Guba László Albert polgármester.

Ócsa városvezetés azonban még elméleti síkon sem gondolkodik a börtönök kínálta lehetőségeken. Testület elé sem vitte a dolgot, és meg sem kérdezte az itt élőket, hogy Ők, mi ezt miként látjuk? Szóba nem jött a felvetés  önkormányzati szinten. Elvileg sem beszél erről a városvezetés. Holott Bukodi akár lehetne a börtön foci-válogatottjának a mestere, aki különböző mérkőzéseket szervezhetne egyesületi és azon túlmutató, akár börtönök közti szinten is. Érdekes, hogy pont ebben ne látna lehetőséget az, aki a jó fociért képes többször is a távoli Albionba zarándokolni. 

*

3 megjegyzés:

  1. Legalább közel lesz!
    Az hogy a börtön közelsége a városban növeli a közbiztonságot, teljességgel megalapozatlan kijelentés! A rengeteg látogató miatt, drasztikusan romlik a közbiztonság! Ez bizonyított tény!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teljesen hülye! A börtön nem egy szabadon látogatható intézmény, és nem egy zarándokhely, ahova napjában érkeznek a látogatók. Bár jönnének Ócsára ilyenek, mert ma pont az a baj, hogy az elmaradottság és a kiépítetlen infrastruktúra okán még a műemléki látogatók sem jönnek, nem hogy a turisták!
      A börtönbe látogatók pedig hozzátartozók, és nem pedig fosztogatok. Ugyanúgy, ahogy a kórházakba mennek a látogatók, úgy a börtönbe is, hogy lássák, beszéljenek, vagy ellássák az ott tartózkodókat. A börtön munkahelyeket, megélhetést teremt, és egész jó fizetést biztosít, valamint szociális juttatást biztosít a szolgálati lakások át a nyugdíjig. Akár még Te is jelentkezhetnél, és otthagyhatnád a mostani putrit, ráadásul nem kéne csicskáskodnod a törpének. Hatalmi arroganciád pedig kiélhetnéd a fogvatartottakon, amennyiben lenne vér hozzá a pucádban. Bevándorlóként azonban több idegengyűlölet van benned, mint egy a gyerekkorában is itt élő, itt nevelkedett helybéliben. Szívleld meg a tanácsom, és menj el orvoshoz a rossz májaddal. Cimborád, Vanek.

      Törlés