2016. október 3., hétfő

Mégegy önkéntes tűzoltóegyesület vált önálló bevatkozási egységgé - itt a megbízott a megalakításra sem képes

Most  Boros Tibor és Bukodi Károly helyében nagyon szégyenelném magam, és ha lenne némi elkötelezettség, avagy kurázsijuk, akkor magukba mélyedhetnének.  Fölég amikor  arról érkeznek sorra a hírek, hogy a megyében immár hetedekként kapja meg egy helyi egyesület tűzoltósága a bevetési engedélyt. Azonban most ennél is többről van szó. A Délegyházi-Dunavarsányi Önkéntes Tűzoltó Egyesület az önálló segítségnyújtásra szerzett jogot. Arra, hogy immár hivatásos tűzoltók jelenléte nélkül, önállóan is beavatkozhasson baj esetén.

http://www.katasztrofavedelem.hu/wm.php?f=23528&6

Szégyellhetné magát a Boros-Bukodi uraság, - ebben Horváth nem játszik, neki azonban van más, - mivel 2014. augusztus 4.-ei toborzást követően arra sem telt tőlük, hogy a felhívásra jelentkezett önkénteseknek és a mögöttes lakosságnak némi tájékoztatást adjanak arról, hogy miként áll, vagy bukik Ócsán a helyi tűzoltóság ügye.

Bukodi Károly polgármester az eltelt több mint két évben arra nem volt képes, hogy a testület elé vigye a helyi önkéntes tűzoltóság megalakulásának ügyét. Erre nem kért elvi hozzájárulást ugyanúgy,a hogy a vasúti törmelék elhelyezésére. A különbség, hogy a szemetet végül sikeresen lerakták, a tűzoltónak jelentkezőket a mögöttes városlakókkal együtt meg cserbenhagyták. Bukodi ezzel kapcsolatos önkormányzati munkája bevégeztetett. A mögöttes testület az önkéntes segítőknek nem biztosított támogatást, miközben a polgármester sajáthasználatú  autójának közpénzes megvásárlásra képes volt szavazatokat biztosítani. Mindennek folytán vagy 6 milliót sikerült is ezzel kiszakítani a helyi költségvetésből. A helyi tűzoltóságra már nem jutott semmi.

Boros Tibor pedig elkötelezett szolgaként semmit nem tesz a közéleti szerepvállalásának finanszírozását biztosító gazda nélkül és ellenében, hogy a polgárőrség élén maradhasson. Számára ez lényegre törő. Így aztán a helyi önkéntes tűzoltóság létrejöttének ügyét háttérbe helyezve elhalni hagyják az egészet. Az eltelt idő mindezt igazolja.  Két év múltával semmi magyarázattal nem szolgáltak. A toborzásra jelentkezettek ellenére a várost egyetlen segítségnyújtó egység nélkül hagyták magára. Nem hiába tapasztaljuk az emberek csalódottságát.

De, talán nem is véletlenül bízták rá Borosra a toborzást. A jelentkezéseket, és az ügyintézést. Ő volt az, aki képes mindezt megtenni. Látható eredménnyel.

A baj amúgy is jön magától. Tűzeset meg baleset akadt bőven Ócsán. Csakhogy a lángok nem várnak helyi csapat bevethetőségére, de a távolból riasztott segítség megérkeztére sem. A tűz ha fellángol, az tűzoltó híján komoly pusztításra képes. Így vált ismét lakhatatlanná egy otthont adó épület a minap Ócsán. Helyi bevethető egység, használható tűzoltó nem volt városon belül. A helyi segítségnyújtás a két évvel ezelőtti toborzás ellenére elmaradt. A polgárőrvezető ezzel valahogy nem foglalkozik.

A város lakossága ma is kiszolgáltatottja a hasonló eseteknek.

Pedig Boros Tibor, és az általa képviselt Ócsa Városi Polgárőrség Egyesület nélkül nem sokra vinné a Bukodi adta városvezetés sem. Boros Tibor mégis inkább kegyeskedik a kisvárosi hatalom képviselőjének, mintsem tartást adva csapatának, kiállna a lakosság érdekében úgy, ahogy azt a hétköznapok során az utca embere szeretné. Itt azonban polgári érdekvédelem nem ismert.

A polgárőrség többnyire csak a rendezvényeket szolgálja ki, és nem a lakosságot. Ez tükröződik vissza számos esetben és jelenségben. Ezek nagy részéről már korábban itt a blogon szót ejtettünk, mivel a polgárőrség több esetben (vagy nem akar intézkedni, vagy) képtelen eljárni. A lakosság részéről többször felrótták nekik a gépkocsikkal driftelőkkel szembeni elnézést. Aztán más, lakosságot érintő ügyekben szintén csak szemlesütve viseltetnek. Beazonosítható ez focimeccsek biztosításától a parkolási, szemételhelyezési és egyéb illegális tevékenységet eltűrő esetek sokaságán. Csak azt nem látják meg, amit nem akarnak. Talán ez a nemtörődömség jelenik meg a  helyi tűzoltóság toborzását követően is. Az egység létrejöttében szintén azt tapasztalni, hogy csak nem akaródzik a megbízott illetőnek ezt összehozni.

Ez csakis azért alakulhatott így, mert a vezetésnek szándékában nem áll, (vagy eleve képtelen erre a megbízatásra,) a kapcsolt feladat véghezvitele.

Mi mással magyarázhatná az ember, hogy míg másutt sikerrel veszik az önkéntesek az akadályt, addig Ócsán ez nem képes megvalósulni.  Boros Tibornak ebben bizony felelőssége leledzik.

http://www.katasztrofavedelem.hu/wm.php?f=23526&8Október elsejétől – Pest megyében hetedikként, országosan harminckilencedikként – már hivatásos tűzoltók jelenléte nélkül, önállóan is beavatkozhatnak a Délegyházi-Dunavarsányi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai. Az erről szóló dokumentumot szeptember harmincadikán adta át ünnepélyes keretek között a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltósági főosztályvezetője.

A most önálló beavatkozási jogosítványt kapott egyesület 2008-ban alakult meg, ez év januárjában vette fel a Délegyházi-Dunavarsányi Önkéntes Tűzoltó Egyesület nevet. A megalakulása óta évről-évre dinamikusan fejlődő szervezet a kezdetektől ellátja a térség tűzvédelmét, rendszeres résztvevője a települési rendezvényeknek, emellett komoly szerepet vállal a tűzoltó szakma helyi ifjúság körében történő népszerűsítésében, erősítve ezzel az önkéntes segítségnyújtásban résztvevők körét. Az egyesület szoros kapcsolatot épített ki a helyi óvodával és az általános iskolával, ahol időközönként ifjúságnevelés keretein belül foglalkozásokat tartanak a gyermekek részére.

A csapat tagja a Szigetszentmiklósi Járási „Lakihegy” Mentőcsoportnak.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése