2014. január 21., kedd

Léted a tét - választásokra készül az ország ( - kell egy jó döntés)

Április 6.-ára írta ki az országgyűlési képviselőválasztást Áder János köztársasági elnök, a jogszabályok szerint ez a legkorábbi lehetséges időpont a választás megtartására.

http://iszolnok.hu/wp-content/uploads/2013/06/ader_janos0.jpg

Mintegy 8 millió, magyarországi lakóhellyel rendelkező választójogosultnak február 7.-e után kell kézhez kapnia a névjegyzékbe való felvételről szóló értesítést, a "kopogtatócédulát". (A kopogtatócédula nem ajánlószelvény, utóbbi intézmény az új választási rendszerben megszűnt, helyette ajánlóíveken lehet majd ajánlásokat gyűjteni.)

Aki nem kapja meg az értesítőt, a jegyzőnél (a helyi választási irodában) kérheti. A jegyző ekkor új szelvényt állít ki.
A hivatalos kampány a választást megelőző 50. napon, azaz február 15-én indul, ez azt jelenti, hogy az erre a célra felhasználható és elszámolható forrásokat ebben az időszakban lehet elkölteni.

Az egyéni választókerületekben a jelöltséghez a törvény szerint legalább ötszáz, a választókerületben lakó választópolgár ajánlása szükséges, a jelöltek március 3-ig gyűjthetik az ajánlásokat az ajánlóíveken. Az ajánlásokat a választókerületi választási bizottságnál kell leadniuk. A választási bizottság dönt a jelöltek nyilvántartásba vételéről.

Az országgyűlési képviselők választása a tavalyi törvénymódosítás miatt már csak egyfordulós, a választópolgárok azonban a korábbi gyakorlatnak megfelelően továbbra is két szavazattal rendelkeznek: egyrészt voksolhatnak arra, kit szeretnének az egyéni választókerületükben (ebből 106 van) képviselőnek, másrészt a másik íven arról dönthetnek, hogy az országos pártlistáról melyik pártot támogatják. Az országos listán 93 országgyűlési mandátum sorsa dől el.

Egyéni választókerületben az a független vagy pártjelölt indulhat jelöltként, aki a választókerületben legalább ötszáz választópolgár ajánlott. A mostani választáson egy választópolgár már több jelöltet is ajánlhat. A jelölteknek március 3-ig kell összegyűjteniük az induláshoz szükséges számú ajánlást. A választás rendszerének átalakítása magával hozta azt is, hogy a korábbi 176 egyéni választókerület helyett idén 106 egyéni választókerületben szavazhatunk az egyéni jelöltekre.

Az idén rengeteg új nevet kell megtanulniuk a választóknak 2014-ben, a pártok ugyanis sok helyen új vagy országosan kevésbé ismert jelöltekkel próbálkoznak. A jobboldalon ennek az az oka, hogy 2014-től összeférhetetlen lesz a képviselői és a polgármesteri poszt, és sok ismert ember nem indul.

http://www.osszefogaspart.hu/kepek/terkepek/pest.jpgÓcsa szempontjából érdemes tudni, hogy itt is változás állt be.  Az eddigi kormánypárti (immáron korábbi országgyűlési jelölt) az idén új körzetben indul.  Szűcs Lajos tehát áprilistól már nem lesz Ócsa képviselője.

A korábbi 14-s számú választási körzet megszűnt. Az új felosztás alapján Ócsa a 11-es számú választási körzet egyik települése.
A mostani körzet, jelentős területet ölel át. 

Itt a Jobbik és két párttömörülés jelöltje fog jelentősebb megmérettetésre bejelentkezni.

A jobbik részéről Zábrácki László, a Fidesz-KDNP oldaláról Pánczél Károly, míg a baloldalról Bakó Krisztina az induló képviselőjelölt.

Az egyéni választások tétje mégis csak az, hogy ki képviselje a körzet lakosságát a Parlamentben.

A pártlistás szavazásnak pedig az, hogy mely pártformáció legyen az irányadó az ország irányításában illetve formálásában.

A leadott voksoknak mindkét vonatkozásban nagy jelentőséggel bír az elkövetkező évek életminőségére, a környezetünkre és magára a választóra.

Ezért nem mindegy, hogy kit választunk.  

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése