2014. január 27., hétfő

A ma szelleme: - a rezsidémon meggyőzi a választót ( - jelszavak jelentése régen és most)

Rezsimek jönnek, rezsimek mennek, de a lózung minden társadalmi rendben marad.

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSWVYXcHC0xB9W8Hb_ZxQFxlRq3048ogrpYiIyKP02M7tDmrOFQA jelszavak rövid, frappáns mondatok, amelyeket addig kell ismételgetni, amíg gyökeret nem vernek az emberek tudatában. 

Ma már modern, korszerű lózungokat ismételgetünk, de még emlékszünk a régiekre is. Például Örök hűség a dicsőséges Szovjetuniónak! A Szovjetunió már elkopott, de a hűség (feudális mentalitás) megmaradt. Csupán az iránya tett egy fél fordulatot. Kelet helyett most a Nyugat a divat.
http://m.cdn.blog.hu/tu/turoczi/image/igen%20vonat.jpg
Ma azt sulykolják: az állam a legrosszabb tulajdonos. De akkor miért úgy privatizáltak, hogy a szocialista állami céget egy nyugati állami cég váltotta fel? Ugyancsak mai jelszó: az emberek békére és nyugalomra vágynak. Nem igaz. Azt látom, csak a befutott, elégedett emberek vágynak nyugalomra. (Az a kisebbség, amelyik „jó időben jó helyen” volt.) Az elégedetlenek (érthetően) változásra várnak. Az is új, divatos jelszó, hogy piacosítani kell a betegbiztosítást, oktatást, művelődést. Mondjuk ki őszintén: ez a lózung is csak a haszonélvezőknek tetszik. Az örök kárvallottak idegenkednek ettől az embertelen, antiszociális jelszótól. 

http://nepszava.com/files/2014/01/bajnai-2014-mti-ingyenes-qpr.jpgLényegében a gyurcsányizmustól idegenkednek.
Az elnyomottaknak és kirekesztetteknek is van egy jelszavuk, de azt csak súgva, félve mondják: elmentek a tankok, megjöttek a bankok.

Szegények vagyunk. Takarékoskodjunk. Régi jelszavainkat talán nem kell feltétlenül kidobni a szemétdombra. Átalakíthatók. Valahogy így: hűség a párthoz, hűség a néphez helyett hűség a párthoz, hűség a… pénzhez!

Kövér Károly - Szeged  (MNO)
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése