2014. január 8., szerda

Gondolatok a térről - térkő és térerő ( - térlátás)

Ahogy jeleztem, úgy most itt közzéteszem a "térrel"  kapcsolatos megjelent gondolataimat
  • László Zoltán Ne provokáld a "tagságot". Jól tudod, hogy vannak utcák és terek, amit végre rendbe kéne rakni. És itt nem a Városháza előtt álló üres placcra gondolok elsősorban. Arra már eddig is többet költöttek a keleténél. Azért kár volt több millióért a felét lekövezni, hogy aztán a Városi Vigasság napján a nép a színpad előtt a vízben tocsogjon. Azért is kár volt félig burkolni, hogy ott a Horváth Tamás vezénylete alatt ellenforradalmat csináljanak. Pontosítok, ellentüntetést szervezzenek. Mindezt csak azért mondom, mert a díszburkolatból készült járda is véget ér ott, ahol be kéne fordulnia és a templomig érni. Na arra kéne az a pénz, amit erre költöttek. Mert az fontosabb és előrébb való lett volna, mint ez a torzó.
    január 3., 17:43 · Tetszik


    Bukodi Károly: "a Spaar előtti téren lévő padokat le kell festeni, mert megkoptak a deszkák"

  • László Zoltán Más terekről beszélve nagyon jól tudja az, aki már részt vett legalább egy koszorúzási ünnepségen, hogy a tér mennyire egy elfuserált tervezői munka eredménye. Az emlékművet és rajta a Turult szinte lehetetlen olyan szögben fotózni, hogy ne lógjon a képbe valami oda nem illő. Szemből nézve hol a Spár totemoszlop-szerű világítós reklámja (balkézről), hol a Tesco kihelyezett hirdetőtáblája (jobbkézt fenn) a póznáról, hol pedig a buszmegálló üveg kalitkája a megálló táblával és a szemeteskosárral. Mind oda nem való, a tér és az emlékmű hangulatához nem illő szövődmények. A tér önmagában leszűkült, mondhatni kicsi. Funkcióját betölteni képtelen, eltörpülő jelenség a környezetében. Az emlékmű nem lett kiemelve, nincs talapzatra állítva és a Spar parkolójának közelsége, kiépítése teljesen elnyomja. További rontás a jelenségben, hogy a buszmegálló öblét is a tér vesztére gondolták valamint valósították meg oda. Holott egy gondos tervezés ezt is megtudta volna jobban komponálni. Nagy hiba, hogy a szoboroszlop (emlékmű) alacsonyabb, mint a hipermarket már említett hirdető oszlopa. Az jelenleg teljesen ránehezedik a térre és a Turulra. Mondhatni fölé-tornyosulva elnyomja és lekicsinyíti azt. A szűk keresztmetszetű apró terecske ezáltal még kisebbé, az emlékmű pedig benne elveszetté tűnik. Nem lett volna szabad a buszmegállót oda helyezni és annak öblösítésével az emlékhelyet rontani. A Spar oszlopára sem szabadott volna ott elhelyezési (építési) engedélyt adni. Azt valahogy ki kellett volna venni a (háttérből) képből. A buszmegálló pedig kerülhetett volna hátrébb, (akár a K&H elé,) vagy előrébb Falu Tamás utca sarkához, a bezárt presszó parkolójához, hiszen azon a pár méteren már nem múlott volna. A tér arculat viszont igen. Az emlékhelyet pedig kiemelten kellett volna a tér közepén elhelyezni, amiben segítség lehetett volna egy aláhelyezett nagyobb talapzat is. Ez nem bontotta volna meg a kis emlékmű összképét, rendezettségét, csak emelt volna rajta. Ezáltal esetleg (akár 60 cm-rel) magasabb, kiemeltebb és szembetűnőbb lett volna, ami által sokkalta jobban betöltené, uralná,- illetve uralta volna - a teret és a környéket. 

    Legyünk őszinték magunkhoz. Most egyáltalán nem az emlékmű és a rajta látható Turul az uralkodó ott azon helyen.Még csak nem is látványos. Külön (esti, vagy ünnepi) megvilágítása sincs. Ez szégyen. Sajnálatos, hogy ezért még nem szólt senki. Ahogy azért sem, hogy a református templom külső világítását a város állja, de a szoborhoz ezt már nem biztosítják. Aztán az is megér egy misét, hogy a városi főépítésztől csak és csupán ez a legalja produkció tellett. A Postához és a focipályához, valamint az Egészségházhoz vezető köz is másként alakulhatott volna egy jobb tervezés által. A közvetlen behajtást a Bajcsyról ki lehetett volna váltani,i ami által inkább az ottani terület és benne a tér előnyösebb jelleget kapott volna. A mostani átvezető utcácska (köz) helyett két alternatív lehetőség is rendelkezésre állt. Az egyik, hogy a Spar parkolóból a mostani DM előtt egy hasonló köz létesül behajtási lehetőséggel az ottani mögöttes parkolóba, míg a másik irányból a Falu Tamás utcából a Templom mögötti mostani parkolón át, és azon túlvezetve az útestet a patika előtt haladva, majd a postánál balra kanyarodva ismét elérhetővé teszi a mögöttes területet. Köztük az ottani parkolót és a pályát. Mindezek által a jelenlegi közvetlen behajtás megszűnt volna és a Turul szobor előtt egy nagyobb teret nyerhettünk volna, amit nem egy út szel ketté, hanem a Katolikus Templom zár le. Ezzel igazából egy egységet képezne így a tér, és sokkalta inkább illeszkedne hely és a város arculatába, a jelenlegi állapottal szemben. A mostani osztott, megbontott és rendezetlenül silány képet mutató terület minden, csak nem tér. Funkciójában semmi esetre. De emlékhelynek, koszorúzási helyszínnek is silány. Gyakorlatilag semmi patinája, vagy szépsége nincs annak a kikövezett kiszögelésnek. egy szűk kis területnek, ahol még lábtengózni sem lehet, annyira aprócska és amorf. Sem virágágyásnak, sem pedig más esztétikai értéket növelő tényezőnek nincs helye. Nem is került kialakításra, vagy beépítésre. Ez is egy nagy hibája a területnek. Igaz a jelen állapotában erre helyet sem nagyon tudnának biztosítani. Állítom a városnak kell egy olyan központi terének lennie, ahol legalább a két legnagyobb nemzeti ünnep normálisan, látványosan és előkelőn lebonyolítható. A Spar, a Tesco és a buszmegálló fojtotta szűk közegben, egy eltörpülő márványtábla előtt, egy elnyomott művészeti alkotás lábánál hiába próbál az ember magasztos eszméket és áhítatot keresni, ha ehhez a "tér" (térbeli) külleme megjelenése és betöltött, vagy társított képzete, szerepe nem megfelelő. Magyarul a jelen formájában alkalmatlan annak betöltésére, hogy Ócsa látványos, reprezentatív központi emlékhelye legyen, s maradjon. Egy magára valamit is adó városvezetésnek ezt a problémát mindképpen, de mindennél előbb orvosolnia kéne. Ez amúgy Ócsa, és a köz érdeke. Remélem lesznek emberek, akik átérzik ennek a jelentőségét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése