2014. január 15., szerda

Kortünet - nélkülözés és vagyonkezelés ( - a kétarcú Alsópakony)

Csak a tüneteket próbálja kezelni a kormány a sorozatos devizahiteles-mentő szemfényvesztésekkel: a gondot ugyanis nem csak az árfolyamkockázat vagy a kamatok változása okozza, hanem a munkanélküliség és a szegénység is. Ezt jelzi legalábbis, hogy az adósok egy része a Nemzeti Eszközkezelőnek fizetendő átlagos 9400 forintos bérleti díjat sem tudja fizetni. Az eszközkezelőnek eddig 15 ezer lakást ajánlottak fel, de a szerződéskötésig azonban még csak 5000 adós jutott el.

http://www.fovarosi-hirhatar.hu/images/newspic/329bf2c0363b2eb1c231e1278739af11.jpg
Eddig 15 ezer lakást ajánlottak fel a Nemzeti Eszközkezelőnek (NET) - jelentette be tegnap Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter. Azt azonban már csak Csillag Tamás, a NET vezérigazgatója tette hozzá, hogy a szerződéskötés még csak ötezer ingatlan esetében zárult le. A jövő év végéig további 10 ezer adós lakását vennék meg a hitelező bankoktól, erre a költségvetésben 37 milliárd forint van elkülönítve.

A Nemzeti Eszközkezelőt még 2011-ben hozta létre a kormány, ám nagyon nehezen indult. A szervezetnek az adósok ajánlhatják fel az ingatlanjaikat, melyet az állam a forgalmi érték 35-55 százalékáért megvásárol a banktól, majd bérbe adja a hitelesnek. Mivel azonban a banknak is bele kell egyezni az adás-vételbe, jobbára csak azok az ingatlanok jutnak erre a sorsra, amelyeket szinte képtelenség elárverezni vagy eladni. 

Csillag Tamás, a NET vezérigazgatója január eleji sajtótájékoztatóján azzal indokolta a nehéz indulást, hogy az adminisztráció kiépítése mellett gondoskodni kellett a megvásárolt lakások kezeléséről is. Ezt a feladatot végül a MÁV Ingatlankezelő Kft.-re bízták.

http://static.nol.hu/media/picture/69/15/81/000811569-5361-330.jpgA bérbeadható lakások számát igyekeznek bővíteni: Német Lászlóné bejelentette, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdonában lévő, örökös nélküli lakásokat is megkapja az eszközkezelő. Emellett a NET-hez kerül az ócsai devizahiteles lakópark is. 

Ismeretes: a kormány 500 lakást tervezett felépíteni Ócsa és Alsópakony között, ahová a bedőlt hiteleseket költöztették volna. A tervnek csak az első üteme valósult meg: 80 ház épült az út mentén, 4 kilométerre bármilyen lakott településtől. A lakóparkba beköltözőket a Máltai Szeretetszolgálat válogatta ki. A 2,6 milliárd forintos lakópark csaknem fele jelenleg is üresen áll.
 
Abból az összegből, amelyet az ócsai lakóparkra fordítottak, több ezer devizahiteles lakását vásárolhatták volna fel, s ilyen módon az adósok saját otthonaikban maradhattak volna - mondta Tukacs István. A parlament gazdasági bizottságának MSZP-s tagja szerint az eszközkezelő ugyanis egy jó ötlet rossz megvalósítása.
 
A NET rugalmatlan, nehezen tud együttműködni az ügyféllel és a bankkal is, ráadásul a csatlakozni kívánó adósnak olyan szigorú feltételeknek kell megfelelni, amelyek csak kevés hiteles esetében teljesülnek - érvel az MSZP-s képviselő. Tukacs szerint a NET állami, központosított szerkezete sem felel meg ennek a feladatnak, közelebb kellene vinni az adósokhoz a probléma megoldását.
 
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjBUq__R-ot37CH68VM82kcVlJUA94pApUGms_B_ahiJsiypQppoaCIzdKI5LJBVEMiphyphenhyphen7AlS9wSFmsbQf6pAcZligCP1N0jQ5UUWn07556xwWPas4HGFuRUHNu3P1Irozey4x6tlG87I/s1600/SSA41420.JPGAlsópakony egyik fele továbbra is őrzés alatt áll.  A másik pedig elhanyagoltság alatt. Csak a várostól való elkülönülés, a szegfregáció az, ami közös az azonos név alatt található két telep között. 

Ócsa városa a távolságtartás terhe mellett viseli a NET hozadékát.

A kincstári tévében és a közpénzből fizetett városi politikusok sikertörténetnek állítják be a 2,7 milliárd forintért felhúzott, 80 házból álló Ócsa melletti telepet, amelybe november elejéig mindössze 39 család költözött. Ennek alapján egy család megmentésére 70 millió forintot költöttek, egy ott felépített családi ház bekerülési költségei pedig 34 millió forintra tehetők, mivel közművesíteni kellett a területet.
 
Azonban a víz és a csatorna már nem jutott át az út  túloldalán álló azonos nevű településrészre. Ezt talán majd a városban élők fogják megfinanszírozni az önkormányzati kassza által, a saját fejlődésük hátrányára, ugyanis erről az ígéretek ellenére senki nem gondoskodott.  

Mindezzel Ócsán sem megoldást, hanem újabb problémát okoztak csak.
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése