2024. január 3., szerda

Mi kerül közel 35 millióba Ócsa lakosságának, ha fűre sem léphetnek - mi fizetjük a focisták pályahasználatát is

Tudom, hogy nem csak az ellenzéki-, hanem a Fidesz belterjes köreiben érdekeltek közt is sokan vannak, akiket irritál az a foci őrület, ami országos szinten nem csak a stadionépítésekben, hanem a labdarúgás kiemelt és eltúlzott támogatásában mutatkozik meg. 

Egyesek szerint mi fizetjük a fideszes vezetők hobbyját, a focisták játékát, mások szórakozását

Nincs ez másként Ócsán sem.  Ez eddig is rengeteg konfliktust hozott magával.

Kezdődött mindez a Halászyban folytatott éjszakába és tivornyázásba nyúló baráti focizgatásokkal, aminek egyik kulcsfigurája az iskola volt tornatanára, a gimnázium dr. Pártos Lóránt Alapítványának elnöke.  Ezek után éjszakai névnapozgatások, születésnapi vagy hétvégi bulik zavarták fel a környéken élők nyugalmát a mögöttes focira hivatkozással. Aztán amikor a bíróság ítélete nyomán kiszorultak a tornacsarnokból, akkor milliókért létrehoztak egy műfüves pályát a sajátos sörfocihoz, amit szinte ugyanazon érdekcsoport tagjai és bővítményei használtak erőszeretettel olyan pihenésre szolgáló időben, amikor az iskolai hangoskodásnak helye nincs.

Tették és tehették ezt a polgármester aktív közreműködésével, a rossz pályaválasztással és negatív hozzáállásával.  Úgy vélték, hogy ez a lakóövezeti kispálya szolgálja legjobban az érdekeiket, a polgármester elnökölte helyi sport-, illetve fociegyesület felkészülését. Mindez persze inkább csak kifogás, magyarázkodás volt a sorozatos lakossági panaszáradatra. Közben a katolikusok pályáját is használták és a város számukra ingyen biztosított sportpályáját is kisajátították.  Oly annyira, hogy ma az átlagos Ócsai nem képes bejutni egy zöld felületnyi pályára, egy laza labdajátékra, a város sportpályájára.  Másutt ez szabad látogatható. Ócsán azonban a polgármester ezt kisajátította és az általa vezetett egyesül saját tulajdonának tekinti.  

Egyszerű Ócsai lakos még tornacipőben sem léphet a város pályájának füvére, nem hogy utcai cipőben

Azonban ez így nem állja meg a helyét.  A pályát a polgármester és a testületi képviselők szavazatával az önkormányzat ingyenesen biztosítja, (átengedi, átadja) a Bukodi polgármester elnökölte sportegyesületnek használatra.  Ez a polgármester aztán az egyesülete által kizárja a város lakosságát a szabad használat alól.

Ma a pályára csak különleges alkalmakkor lehet belépni.  Más esetben vagy fizetni kell nézőként, vagy ahogy a polgármester közölte, fizetett egyesületi tagként a foglalkozások alakalmával lehet a pályát használni. Egyszerű helyi lakosként csak úgy magában, vagy szabadidődben nem mehetsz ki az önkormányzati pályára játszani.  Arra, amit a város költségvetéséből, a mi közös vagyonunkból, pénzünkből tartanak el, és fent.  

Vannak akik jól szórakoznak mások kárára

Most akkor nézzük mennyibe is van ez a kisvárosi (polgármesteri) foci nekünk.  Ócsa város költségvetését több részre bontva osszák el.  Ebben külön keretet biztosítva (kiszakítva) a polgármesternek egy saját keretet adva az alpolgármesternek és a külön a képviselőknek is.

Mindezt a pénzosztást azonban a polgármester fogja össze, és tarja kézben különböző trükkök és praktikák segítségével, alkalmazásával.  Így valójában alig van szabadsága, beleszólása az érintettek a keret felhasználásába. A költekezést többnyire kompromisszumok mentén hagyják jóvá a maguk belső tagozódása, hovatartozása és lojalitása szerint a jegyzőkönyvekben foglalt határozatok által.

Akkor tekintsük át, hogy mibe is van az itt élőknek.

Nagy a baj, ahol ekkora az elkötelezettség, az összefonódás

Mint említettük, a pályát ingyen kapják, használhatja az egyesület és még rendelkezhet is vele úgy, mint a beléptetés, a pályázathoz való felhasználás, és mint megalapozott háttérként is a juttatások igénybevételéhez, vagy éppenséggel belépőjegyek útján történő pénzszerzésre.  

Aztán Ócsa költségvetése ezen felül 9,5 millió forint közpénzes támogatást ad a működésre.  Ezen felül még 17 millió 600 ezer forint összeget is kapott a 24,39 milliós képviselői keretből.  Összességében mindez 33,89 milliójába fájhat a helyieknek.  Különösen igaz ez annak fényében, hogy az igényelt járdaépítések során lakossági pénzeket szeretne kérni az önkormányzat.  Fájó, hogy a focira van keret, a közösség alapvető szükségleteinek normális kielégítésére azonban nincs pénz.

Most nem is foglalkoznánk azzal, hogy a közel 34 milliós helyi fociőrülethez mennyi máshonnan beszedett támogatás jön még.  Inkább foglalkoztat az, hogy miért kell nekünk a saját fejlődésünk kárára, az itt élők infrastrukturális hátrányára ilyen túlzó pénzforrást biztosítani egy kisvárosi focira?

Az itt látható támogatás nem a teljes egyesületi keretet mutatja

 Különösen jogos ez a felvetés akkor, amikor a helyieket közel ilyen mértékű kommunális adóval sújtja a városvezetés.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy valóban szükség van arra a drága focira a városlakóknak, ami nem hogy közelebb hozná őket a zöld gyephez, hanem kiszorítja őket a pályáról.  

Jön még pénz más forrásból is - támogatják, támogatjuk a focit

 
Végezetül azon is érdemes lenne elgondolkodni, hogy ebből a pénzből, milyen és mennyi pályázati támogatás lenne lehívható és megvalósítható Ócsán, ha mindez a 10 % -s önrészt képezné?

Egyesek és többek szerint Ócsa ennél többet és jobbat érdemel(ne). 

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése