2024. január 26., péntek

Haraszti polgármestere valóban mindent meg tesz a lakossági ellátásért - ők orvosi ügyeletet akarnak ( - és mi)

 


 


 

 

 Ócsa polgármestere ócska maszlaggal állt elő az orvosi ügyelet vonatkozásában arra hangolva a lakosságot, hogy nyelje le a békát, ami azzal jár, hogy nem veszi komolyan a problémát és azt sulykolja, hogy nincs más megoldás.

Dunaharaszti polgármestere nem a levegőbe beszélt akkor, amikor az orvosi ügyeletük megtartását tűzte ki célzatául.  Dr. Szalay László polgármester nem a helyi körzeti orvossal, képviselőtárásával próbálja igazolni a Fidesz elcseszett ügyeleti rendszerét, hanem fogja magát és az egészségügyért felelős államtitkárhoz, az OMSZ vezetőjéhez fordul.    

Tisztelt Ócsai Lakosok!
Szeretném Önöket tájékoztatni az elmúlt két napban, az egységes ügyeleti rendszer kapcsán történt egyeztetések eredményéről és a jelenlegi helyzetről.
Amint arról Önöket kedden tájékoztattam, megkerestem a Nagykadácsi Kft. (az eddigi központi ügyelet) ügyvezetőjét, Dr. Inczeffy Zsoltot, és megvitattuk a lehetőséget a kiegészítő városi ügyelet biztosítására az ócsai Egészségházban.
A mai napon ismét találkoztunk.
A folyamatba bevontam Dr. Gallai Zoltán háziorvos és települési képviselő urat is, aki Dr. Inczeffy Zsolt háziorvossal hasonlóan látja a helyzetet, és nem lát megoldási lehetőséget az egységes alapellátási ügyeleti rendszeren felüli helyi szolgáltatás megszervezésére, különös tekintettel az ÁNTSZ által kiadandó engedélyek megszerzésére.
Mindemellett felvettem a kapcsolatot Újhartyán város polgármesterével, Schulcz József úrral.
A településen a mienkhez hasonló ügyeleti rendszer működik. Polgármester úr arról tájékoztatott, hogy sem ő, sem pedig az ügyelet által érintett települések vezetői nem tudnak más megoldást, mint elfogadni és csatlakozni az új rendszerhez.

Mit is tud tenni és mondani az Ócsára letelepült és a lelkét is kiáruló itteni háziorvos, aki képviselőként éveken át a saját érdekei mentén kiszolgálta a városvezetőt. Most ez a városvezető próbálja a maga hatalmának megtartása érdekében a neki elkötelezett és az őt kiszolgáló orvost felhasználni a város lakosságának meggyőzésére, miszerint mindenki vegye be a keserű pirulát és nyelje ezzel együtt azt a békát, hogy itt, helyben nem lesz ügyeleti orvosi ellátás.


 Nagy hiba, hogy a friss helyi egyesület, a BÉKE szintúgy Gallai doktorral az eddig sem méltó és lakosság-barát képviselővel kívánja megbékíteni a helyieket.  Galla volt az, aki maga előtt önkormányzati járdát szorgalmazott képviselőként, míg a szóba kerülő Damjanich utcai járdafelújítás kapcsán lakossági hozzájárulást igényelt a testület előtt. Szóval egy ilyen népnyúzó képviselő miként is állhat az eddig is kisemmizettek oldalára ott és akkor, amikor a polgármesteri érdek másról szól?  Ezért félő, hogy a Barátságos Élhető Kisváros Egyesület szószólójaként éppen ez a képviselő lenne az, akivel a Bukodi gerjesztette probléma megoldható és kiváltható lenne.  

A helyes út az lett volna, ami Dönti Károly polgármestersége idején került felvázolásra, amikor is az Egészségházzal együtt egy mentőállomás is létesült volna a városban. Ezt akkor mintha éppen Bukodi és társai, - akik közt ma is vannak még személyek az önkormányzati munkában, - akadályozták meg és rúgták fel. Ennek máig érezzük keserű ízét, ellátási hátrányát. Ma pedig már tudjuk, hogy ezzel az ügyeleti ellátás is biztosított maradhatott volna.

Mindezt jól igazolja vissza a mostani átszervezés, ami az OMSZ-hez, vagyis a mentőkhöz delegálja az ügyeleti ellátást. 

Dunaharaszti is ehhez nyúl vissza, amikor az ügyelet megtartását tűzi célul. Szalay László polgármester Pánczél Károly térségi országgyűlési képviselővel közösen fordult az egészségügyért felelős államtitkárhoz.  

Ócsa polgármester Bukodi nem ezt tette. Ő kiszolgáltatta és alárendelte a város lakosságát - mint annyiszor - a más érdekeknek. Pánczél Károllyal maga is megegyezett, de abban, hogy itt nem lesz ügyelet.

Pánczél azonban megegyezett Dunaharasztival (is), hogy ott kiáll az ügyeletért, mert Szalay László nem egy Fidesz-lakáj, hanem egy a városát, az ott élőket szolgáló polgármester. Bukoditól mindez nem jön át. 

Dr. Szalay László polgármester  máris a Belügyminisztériumig ment ahol egyeztetésbe kezdett az illetékesekkel, annak érdekében, hogy a város az orvosi ügyelet biztosított legyen.  

Alsónémedi máris bejelentette, hogy nem kívánja az eddig Ócsával közös ügyeletei rendszer továbbvitelét. Nem óhajt a városvezetéssel ennek érdekében továbblépni. 

Alsónémedi minden bizonnyal Szalay László polgármester elképzelése mentén a Dunaharasztin megvalósuló ügyeleti ellátáshoz fog támogatólag csatlakozni.  

Bukodi által erodált Ócsa hanyatlása ezzel újabb stigmáját tárja elénk.


Mint írják, ott nem csak beszélnek, hanem valóban dolgoznak a dunaharasztiak lehető legjobb orvosi ellátása érdekében.

 Erre Ócsa polgármestere nem volt képes. Ő inkább a képviselőségre méltatlan orvosával próbálja beoltatni az embereket.  Ezzel mindkettejük kiírta magát a város lakóinak érdekképviseletéből. Megérettek a távozásra.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése