2024. január 1., hétfő

Újévi beköszöntő - jó reggelt drága Ócsa (- egy sorozatlövő tüzíjáték, vagy 5 kg liszt a választás)

Meglehetősen álmosan ébred az új esztendőre Ócsa.  Ez nem csak a mai hajnali zivataros, majd mostanra szemerkélő esőnek köszönhető, hanem annak a munkaszüneti napnak, ami az új év elsejével jár. Aztán a tegnap éjszakába nyúló durrogtatás, a rengeteg tűzijáték kifárasztani látszik a város lakosságát. 

Ma mindenki inkább csendesen az otthonába húzódva pihenéssel tölti a délelőttjét. Az üzletek zárva, ami szintén a megnyugvást, az otthonmaradást szolgálja. 

Ami tűzijátékot, villanó, durrogó eszközöket illeti, annyit lehetett hallani, amit az elmúlt évek során nem tapasztaltunk.  Sokaknál már délután elkezdődött a felhasználás, és sokan előrehozták a kilövéseket.  Az ebben érintett állatokról, most nem beszélnék, mert azzal amúgy is jelentkeztek a károsult gazdák a közösségi oldalakon.

Az, viszont, hogy az Ócsán kilőtt, felhasznált szilveszteri tűzijátékra költött összegek nagysága, ha egy kézben összpontosulhatna, akkor az, biztosan már milliomos lenne.  Vélhetőleg ennyit, vagyis közel több mint egy milliót pufogtathatott el a város lakossága az évbúcsúztató, évköszöntő fordulóján.

Érdekes dolog ez akkor, amikor a hétköznapok során megnézi az ember, hogy mit vesz, mennyiért vásárol, vagy éppenséggel mire mennyit költ.  Az évzáró tűzijáték azonban más. Az amolyan státusz, és annak szimbolizálása a felhasználó, a családja és a szomszédok számára.  Ez pedig olyan potenciális erődemonstráció, mint a magamutogatás, vagy a magma-kilövellés. 

Lesz, ami lesz ez olyan kényszeredettség, amit kifejezésre kell juttatni.  Erre van pénz, áldozat és majd lesz az év eleji spórolás.   Mert ugyebár szar az élet. 

Neked is boldogabb új évet!

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése