2024. január 5., péntek

A tisztesség úgy kívánja...

A tisztesség úgy kívánná, hogy Török László volt polgármester-jelöltet, Ócsa város korelnök képviselőjét a város saját halottjának tekintené.

Köztudott, hogy Bukodi Károly kihívójaként, annak riválisaként a fideszes polgármester soha nem kedvelte a vele szembenálló képviselőt. Félt tőle, attól a mögöttes népszerűségtől, amit a  lakossági támogatottság adott és jelentett Török László személyének.  Török László tisztán és önerőből lett a második legerősebben támogatott jelölt. Soha nem vett igénybe tisztességtelen eszközöket, nem jelentkezett csalárd mód a polgármesterséghez és annak anyagi vonzatához köthető szószólókkal, más pártból fakadó emberek átállásával, egyesületi tagok, támogatott sportvezetők, vállalkozók videós kiállásával, Bokodihoz köthető hűségnyilatkozatával. Török László tisztán, a saját jogán vált, és lett az aki.  Hosszú éveken át volt és maradt az egyetlen, és tisztán ellenzéki képviselője a választóinak.  Ő így vállalta fel önmagát, a város lakosságának képviseletét, és jelentkezett be polgármesternek a megmérettetések során. Török László alig pár szavazattal maradt alul a Fidesz és annak hátszelével, tagságával támogatott jelölttel szemben.

 https://scontent.fbud6-4.fna.fbcdn.net/v/t1.6435-9/72413009_116127356466918_1905986536118157312_n.jpg?_nc_cat=105&ccb=1-7&_nc_sid=7a1959&_nc_ohc=daKtyhrMwoAAX855Nt1&_nc_ht=scontent.fbud6-4.fna&oh=00_AfBZkNw9mLjgl-IFTHDpbKEUSrvfeurB1h6UOsqSkxBYWw&oe=65C0D123

Török Lászlót a választói akarat alpolgármesterré emelte.  Bukodi Károly ezt fúrta meg, és ármánykodta ki a képviselőtársak árulásával.  Török Lászlótól a fideszes polgármester és bandája annyira tartott, hogy még a bizottságoktól is távol tartotta, nem hogy még elnöki posztot adott volna, biztosítottak volna számára. Erre a fideszes többségű polgármesternek elkötelezett többi képviselő is kellett. Ha nem vetkőzik le emberségüket, akkor ez nem történhetett volna meg. 

Török Lászlót méltatlanul nyomták el, alázták meg és tartották lefagyasztva a háttérben. Laci mondhatni ebbe az évek óta zajló hálátlan küzdelembe a szívét markoló polgártársi fájdalomban hasadt meg. Az állandó keserűség, a várost való tenni akarása vált gócponttá.  Károly ahol lehetett, csak keresztbe tett, beakasztott neki.   Török László a betegsége ismerté válásakor, még vállalta a feladatot, aztán annak előretörésekor sem adta fel, bár az utóbbi testületi ülésekre nem tudott elmenni. Így nem tudta kifejezni tartózkodását, nem tetszést a városi döntések során.  A pénzszóráshoz, a jutalomesőhöz sem társult.  Török László tisztességes maradt és ezt magának, magában megtartva távozott közülünk.

Remélhetőleg az utókor számára ez a kiállás, ez a tisztség és tisztesség marad örökül.

 Nem érhető el leírás a fényképhez.

És ha már itt tartunk, akkor az emberi, a társadalmi megítélés, a képviselőtársak szolidaritása és a polgármesteri ellenségeskedés ellenére is Laci munkásságának, a mögöttes választópolgári akarat és a humán tisztesség is úgy kívánja, hogy Török Lászlót a város saját halottjának tekintse és helyezze végső nyugalomra. 

El tudom képzelni, hogy ebből a mögöttes család nem kér, mert az ismertek nyomán nem látná szívesen a Bukodi képmutató arcát, és megjátszott gyászát a temetésen. Csakhogy a város több egy fideszes polgármesternél, még akkor is, ha mostanság ő az a politikai megbízott, aki itt, ebben a pozícióban regnál.  Török László túlmutat a jelenlegi polgármester személyén és betöltött pozícióján.  Török László tisztán a nép küldötte, a választói akarat képviselője volt.   Jelentős szavazattal kapott felhatalmazással és az ezzel biztosított mandátummal. 

Török László elismerését legalább a temetése során ki kell, ki kellene fejeznie a városnak, Ezért is szükséges a város halottjának nyilvánítása és a város megjelenítése a búcsúztatása során.

 https://scontent.fbud6-4.fna.fbcdn.net/v/t1.6435-9/101322521_266262034786782_4445935546778255360_n.jpg?_nc_cat=104&ccb=1-7&_nc_sid=7f8c78&_nc_ohc=Vu9UKTS-ffsAX_jjXmE&_nc_ht=scontent.fbud6-4.fna&oh=00_AfA8U_n3fhRqxq9LdkQBLBdT94zQUviUjeeoQWiEeEA5hw&oe=65C0D4BB

A végtisztesség ezt kívánja.  

 Bukodi polgármestertől mindez nem várható el. A képviselőkben talán van még annyi tartás, becsület, és önkifejezés, hogy ezt megtegyék és érvényre juttassák.  Bukodi távoltatása mellett is lehetséges a választói akarat megnyilatkoztatása, végkifejezése az utolsó közösségi szereplés.

Az emberek számára nem elég az, hogy a polgármester az elhunytát követ 12 nap elteltével kirak egy gyászos képi sajnálatot. Ez se nem őszinte se nem tisztességes.

Török László ennél több, jobb és a vele szembeni tisztelet, a tisztesség is más megnyilvánulást kifejezést és búcsúztatást igényel.  Akár tetszik, akár nem, Török László mögött jelentős választó akarat áll.    Ezek az emberek akár személyesen, akár a személytelenül, de a névjegyükkel jegyzetten ott állnak Laci sírboltja felett őrizve annak tisztes emlékét.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése