2024. január 22., hétfő

Haraszti nem szeretné elveszíteni az orvosi ügyeletet - a polgármester ott ezért dolgozik ( - Bukodi feladta ezt)

 Dunaharaszti polgármestere nem Bukodi Károly.  Haraszti polgármestere Dr. Szalay László nem csak beszél, hanem lépéseket tesz a városi lakosságot érintő orvosi ügyelet megtartásáért, a továbbviteléért. 

https://external.fbud6-4.fna.fbcdn.net/emg1/v/t13/1050939727297852918?url=https%3A%2F%2Fi.ytimg.com%2Fvi%2FHc-lACsUEC8%2Fmaxresdefault.jpg&fb_obo=1&utld=ytimg.com&stp=c0.5000x0.5000f_dst-jpg_flffffff_p500x261_q75&ccb=13-1&oh=06_AbFaXQOCLPVG5lLI7hQDF5YwM3WrcR-HkLg69pCHKlNV7Q&oe=65AF4213&_nc_sid=f2c020
Dunaharaszti polgármestere nem adja fel az ügyeletet - ott ez aktuális

 https://scontent.fbud6-3.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/417561570_122093424944189665_4212110547310523246_n.jpg?_nc_cat=100&ccb=1-7&_nc_sid=efb6e6&_nc_ohc=ZutbBC7wApkAX-3eD9H&_nc_ht=scontent.fbud6-3.fna&oh=00_AfBGFluYTsl3RdaYRITRmCFbnYjSclVP9LlJ72b1JIhLPg&oe=65B3221F

Szalay László szerint van erre lehetőség.   

Sőt!

A Barátságos Élhető Kisváros Egyesület (BÉKE) szerint sem kell feladni a helybeli kisvárosi ügyeleti rendszert.  Az egyesület utánajárt, hogy hogyan lehetne az orvosi ügyeletet továbbműködtetni Ócsán.

Az eddigi megszokott ellátás továbbra is létezhet, működhet tovább, csak nem kormányzati-központi formában, és finanszírozásban, hanem kiegészítő szolgáltatásként amolyan "maszek"-ként magán formában, üzleti alapon. Ennek mögöttes feltételeit, a finanszírozást kell csak biztosítani, hiszen a szakrendelő, az orvosi háttér adott. Csak a fizetséget kell hozzá, avagy mellérendelni. Ócsa polgármestere ezt akarja megkerülni. 

Van megoldás és létezik normális kommunikáció - más megközelítés, emberi hangnem

Az OMSZ ügyeleti rendszerétől függetlenül is lehet orvosi ügyeletet üzemeltetni, fenntartani.  Települési összefogással, közösségi finanszírozással lehetséges segíteni a környéken élőknek az ellátás biztosítása és továbbvitele érdekében. 

Az Országgyűlés által 2022. decemberében elfogadott törvénynek megfelelően fokozatosan és a terv szerint zajlik az új, egységes ügyeleti rendszer bevezetése. Mára a legtöbb vármegye sorra került. Pest vármegyében az átalakítás hozzávetőleg 1,3 millió lakost érint majd 18 járásban és 187 településen.

Jelenleg 52 településen van orvosi ügyelet és 24 szolgáltató működteti ezeket, sajnos sokszor nem nyújtva valódi ellátást a betegek számára. A megyében nagyságrendileg 650 praxis működik. Az új ügyeleti rendszerben a szolgáltatók helyett a Mentőszolgálat és a háziorvosok együttesen fogják az ügyeletet ellátni.

https://scontent.fbud6-4.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/420074518_2586072794900605_1715054996951509031_n.jpg?_nc_cat=104&ccb=1-7&_nc_sid=524774&_nc_ohc=9Is6l0aFooQAX-4QBjV&_nc_ht=scontent.fbud6-4.fna&oh=00_AfAvrQ9mreoO_KcwAjbKhMwxEd6QzQUfo-cPrxtnXVHEaQ&oe=65B1A7AA
Ócsa polgármestere ezt a koncepciót támogatja, mivel feladta a helyi ügyeleti rendszer megtartását

A háziorvosoknak egyrészt van kötelezően teljesítendő ügyeleti óraszáma (2×6 óra havonta), másrészt ezen felül is vállalhatnak plusz javadalmazásért ügyeletet vagy egyéni számlás vagy alkalmazotti jogviszonyú módon, harmadrészt lehet valaki főállású ügyeletes orvos is.

A fentiek nyomán Ócsa polgármestere január 13.-n Facebook oldalán így tájékoztatta olvasóközösségét:  

HÁZIORVOSI ÜGYELET

 "Önökkel együtt én is vártam arra a hivatalos tájékoztatásra, amelyből megtudjuk, hogyan változik az ügyeleti ellátás.

Bukodi szerint ez van, oszt' jó napot

Az ezt követő lakossági felháborodás nyomán buksi kénytelen volt némi lépést tenni a felkorbácsolt hangulat csillapítása végett. 

Öt nappal később arról tett fel bejegyzést, mely szerint megbeszéléseket kezdett két helyi orvossal, akik közül az egyik a Nagykadácsi Kft. (az eddigi központi ügyelet) ügyvezetője, a másik pedig önkormányzati képviselő, aki mindig is a fideszes polgármester elképzeléseinek töretlen támogatója. Vagyis ez utóbbitól sok jót nem várhattunk ismert dolgai és eddigi történései kapcsán. 

https://scontent.fbud6-3.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/420201051_891517509644180_2006307780700153820_n.jpg?stp=cp6_dst-jpg&_nc_cat=101&ccb=1-7&_nc_sid=dd5e9f&_nc_ohc=UBZJUG5Jqa0AX_9DH27&_nc_ht=scontent.fbud6-3.fna&oh=00_AfDiYhLGz07s6YKhHkfDHX4YfNQyleqdeYqpqeVaAoCRZg&oe=65B32B15
Ócsa polgármestere és a hozzá csatolt (csatlós) jegyző a nekik bólogató képviselőtárssal, helyi orvosok egyikével beszél

Polgármesteri állítás szerint megvitatták a lehetőséget a "kiegészítő városi ügyelet biztosítására az ócsai Egészségházban".  Aztán azt írja, hogy a két behívott orvos "nem lát megoldási lehetőséget az egységes alapellátási ügyeleti rendszeren felüli helyi szolgáltatás megszervezésére, különös tekintettel az ÁNTSZ által kiadandó engedélyek megszerzésére."

Mindezek mellett Újhartyán város polgármesterére, Schulcz Józsefre hivatkozással azt közli, hogy "ő, sem pedig az ügyelet által érintett települések vezetői nem tudnak más megoldást, mint elfogadni és csatlakozni az új rendszerhez."

Bukodi azt a látszatot kelti, mintha tenne valami érdemlegeset, pedig csak önigazolást gyárt és tesz közzé

És ez annyira jellemző Bukodira. Arra a polgármesterre, aki nem a megoldást, hanem az önigazolást keresi a saját elképzeléseihez. Ahhoz a semmittevő megoldáshoz, ami neki semmibe nem kerül. Számára ez a kényelmes.

Az orvosi ügyelet kapcsán is azt teszi, amit a magasfeszültségű távvezeték nyomvonalának biztosítása során. A lakosság ellenében, a  számára közönyös, vagy kényelmesebb megoldást választva dönt mások, illetve többek sorsáról.  

Tisztelt Ócsai Lakosok!
Szeretném Önöket tájékoztatni az elmúlt két napban, az egységes ügyeleti rendszer kapcsán történt egyeztetések eredményéről és a jelenlegi helyzetről.
Amint arról Önöket kedden tájékoztattam, megkerestem a Nagykadácsi Kft. (az eddigi központi ügyelet) ügyvezetőjét, Dr. Inczeffy Zsoltot, és megvitattuk a lehetőséget a kiegészítő városi ügyelet biztosítására az ócsai Egészségházban.
A mai napon ismét találkoztunk.
A folyamatba bevontam Dr. Gallai Zoltán háziorvos és települési képviselő urat is, aki Dr. Inczeffy Zsolt háziorvossal hasonlóan látja a helyzetet, és nem lát megoldási lehetőséget az egységes alapellátási ügyeleti rendszeren felüli helyi szolgáltatás megszervezésére, különös tekintettel az ÁNTSZ által kiadandó engedélyek megszerzésére.
Mindemellett felvettem a kapcsolatot Újhartyán város polgármesterével, Schulcz József úrral.
A településen a mienkhez hasonló ügyeleti rendszer működik. Polgármester úr arról tájékoztatott, hogy sem ő, sem pedig az ügyelet által érintett települések vezetői nem tudnak más megoldást, mint elfogadni és csatlakozni az új rendszerhez.

Akinek volt már igazán beteg, vagy hirtelen rosszul levő hozzátartozója, aki látott már szálkát nyelt embert, vagy allergiás görcsös rohamot, kruppos gyermeket kínlódni, az jól tudja, hogy mit jelentenek a másodpercek, az idő és az orvos távolsága. Az, hogy valaki hétvégén, vagy az éjszaka folyamán a közösségi közlekedésben szarul álló Ócsáról eljusson az esetleg életet mentő ügyeletes orvoshoz. A legtöbb ember számára ez egy lehetetlen küldetés.

Bukodi ismét ezt a mocskot próbálja rátukmálni a lakosokra, ahogy tette ezt eddigi ténykedése során annyiszor. 

Bukodi ismét leszerepelt. Nem a város és nem az itt élők érdekeit védi. Polgármesterként és emberként sem elfogadható álláspontot képvisel ismét. 

Szerencsére nem mindenki ilyen. Sokan vannak, akik ezt másként látják. 

  Dr. Szalay László Dunaharaszti független polgármestere szerint (is) van megoldás és lehetőség a helyi ügyeleti rendszer fenntartására. 

Dunaharaszti polgármestere nem osztja Bukodi Károly, Ócsa polgármesterének suta érvelését

Dunaharaszti polgármestere ezen munkálkodik. Szerinte mindez nem jelent komolyabb megterhelést. Szerinte ez a városban dolgozó orvosok számára is előnyös és kifizetődő lenne, miközben a lakosság is jól járna ezzel.

Ócsán is meg lehet(ne) és meg kéne tartani az eddigi ügyeletei rendszert, függetlenül a februárban életbelépő megyeitől.

Ócsa eddig is közös ügyeleti ellátást tartott fenn és biztosított Alsónémedi településsel közösen. Ócsa polgármesterének nem a saját belterjeseivel, hanem azokkal a társszervekkel, ügyeletben érintett társasággal, és szomszédos települések vezetőivel kéne erről érdemben tárgyalni akik nem csak a Fidesz politikai érdekeit, hanem a lakosságot szolgálják ki.  

Érdemes Ócsán is a polgármestertől és keréktolóitól független, alulról építkező társadalmi összefogást keresni, akár az olyan új egyesületi elképzeléseket, mint alternatívát támogatni, amit a "BÉKE"  (Barátságos Élhető Kisváros Egyesület) kínál ez ügyben.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése