2024. január 4., csütörtök

Ócsa tartozása továbbra sem csökken - 90 milliós hitel segítette át az új esztendőre a várost (- és jött a pénzeső)

 A sokat szidott budapesti főpolgármesterhez hasonlatosan Ócsa is csak áthidaló hitelkerettel volt képes megfelelni az államháztartási törvényben foglaltaknak. Ócsa virtuális nullszaldója a hitelnek köszönhetően teljesül évek óta. Végül mégis csak a 90 milliós rendelkezésre álló folyószámlahitel kerettel sikerült egyensúlyba hozni a városi költségvetést.  

 Történik mindez úgy, hogy a lakosságtól évi 30 millió többletadót vetett ki és szed be az önkormányzat kommunális adó címszó alatt. Bukodi Károly polgármesternek választása után vezette be ezt a tehertételt, mivel korábban Ócsa városvezetésének erre nem volt szüksége. 

10 évnyi polgármesterkedés nyomán továbbra is fenntartja ezt a tehertételt a képviselők jóvoltából Bukodi Károly úgy, hogy a város adóssága mondhatni nem csökkent. Sőt! - a hitelkeretet tekintve ami emlékezetem szerint 30 millióról hízott háromszorosára ezen időszak alatt.  Mindez nem éppen a sikeres várospolitikát, a jó városvezetést igazolja, inkább Bukodi munkássága után rajzol negatívumot az elszámolásba.


Az említett virtuális nullszaldó egészen addig tart, amíg a K&H Banknál nyitott folyószámlahitel-keret,  biztosította összegek képesek kiegyensúlyozni a hiányt. 

Ócsa így most újfent – az előző évben már megszokott módon – folyószámlahitelből működik. A helyi képviselő-testület  úgy döntött, hogy mint számlatulajdonos az Ócsa Város Önkormányzata által használt 90.000.000 Ft-os hitelkeret-összegét 2024. január 1-től kezdődően továbbra is fenntartja, és módosítási javaslattal nem él a számlavezető K&H Banknál.

Az önkormányzati ülésen a város pénzügyi vezetője és a polgármester sem nyilatkozott arról, hogy ezt a hitelt a későbbiekben miként kívánja csökkenteni,  kiváltani, vagy éppenséggel felszámolni.(?)  Mindez valójában városunk pénzügyi egyensúlya érdekében, a kötelező (milliós) kamat-terhek fizetésének kiváltása és a független gazdálkodás végett lenne fontos.  A banki kamatok kisvárosunkra évek óta komoly kiadásokat ró, amit végül a lakossággal fizettet meg a testület akkor, amikor ezt a banki tranzakciót fenntartja és kitolja a tárgyévre vonatkozóan.


Lássuk be, nem csak a járdaépítéssel adós a polgármester, de annak magyarázatával is, hogy egy ilyen mértékű adóssággal terhelt költségvetés mentén miként oszthatja, szórhatja úgy a pénzt a testület jóváhagyásával, mint egy látszólag gazdag település lenne a környéken legrosszabbul teljesítő kisvárosunk. 

Aztán olvasom a híreket, és döbbenten nézek. A polgármesteri előterjesztéssel elfogadott javaslat szerint a 90 milliós hitelkeret továbbgörgetésével biztosítható a hivatali dolgozók jutalmazása is. Erre utal mindaz a cinikusság, hogy az egész ügyletet egy kalap alatt, egy adott ülésnap bonyolítják le. 

Megint pénzeső dől egyesekre!

 https://munkaspart.hu/images/mi_ti_fotok/2021/10/high/penzeso.jpg

 Ócsa Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Paksi Zitát, mint az Egressy Gábor Nonprofit Kft. ügyvezetőjét a 2023. évben végzett kiemelkedő munkája elismeréseként egy havi munkabérével megegyező összeggel, azaz bruttó 568.560 Ft/hó Ft-tal jutalmazza, amelyet Ócsa Város Önkormányzat 2023. évi költségvetésének tartaléka terhére biztosítja és ennek megfelelően gondoskodik a meghatározott összeg kifizetéséről. 

Az Ócsai Nefelejcs Napközi Otthonos Központi Óvoda és Manóvár Bölcsőde, valamint a Falu Tamás Városi Könyvtár intézményvezetőjének 2023. évben végzett lelkiismeretes munkáját egy-, egy havi illetményüknek megfelelő összeggel jutalmazták, mondván jól dolgoztak és 2023. évben a mindennapi feladatellátásuk során kiemelt figyelmet kellett fordítaniuk a háború okozta energiaválság miatt az épületek takarékosabb üzemeltetésére.  

 https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRpBIh4CglkHXPHUcNhG85A1c5yXQzhe47_8THFynJhhepfxk8MsWT-xW_HOyXEaJlw4Lk&usqp=CAU

 Na erre varjunk gombot! 

Murinainé Murár Emília Alpolgármester Asszony 2023. évben jól koordinált, kapcsolatot tartott a köznevelési, a közoktatási, valamint a kulturális intézmények vezetőivel, és eredményesen lebonyolította a „Virágos Ócsáért”, valamint a „Legszebb konyhakertek” pályázatot annak meghirdetésétől egészen a díjak átadásáig. Mindez olyan siker, mely elismeréseként egy havi illetményének megegyező összegű jutalomban részesül.  

Bukodi Károly polgármester 2023. évi tevékenységei közül mindenképpen kiemelendő a
a pályázatokkal kapcsolatos egyéb lobbitevékenysége a sikeres egyeztetések lefolytatása, az elnyert pályázatok kivitelezésével kapcsolatban a kivitelezővel és a műszaki ellenőrrel történő folyamatos kapcsolattartás, így őt munkája elismeréseként két havi illetményének megegyező összegű jutalomban részesíti a testület.  

Dögölj paraszt.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése