2023. július 19., szerda

Fétis - mindennapi közéletünk, közösségi szerepünk, életünk ( - önmegjelenítés)

 A fétis az én értelmezésem szerint olyan imádat, ami egyfajta bálványt állít maga elé, vagy éppen a maga számára.  A fétis meghatározása azonban nem ilyen egyszerű. 

 Sokkalta többrétű értelmezést képez le maga a kifejezés.

https://m.blog.hu/ke/ketibredso/image/fetis3_1.jpg

1. Természetfölötti erejű tárgy, amit főleg a természeti vallások hívői vallásos tiszteletben, imádatban részesítenek.

A varázsló nyakában egy csontból faragott fétis lógott. A törzs fétise egy medve koponyája.

2. Szerencsét hozó tárgy, amely a tulajdonosához vonzza a jó sorsot.

Az asszony egy négylevelű lóherét tartogatott fétisként. A felelő diák biztos volt a dolgában, mert zsebében ott lapult a különleges kavics fétis, amit nyáron talált a tengerparton.

3. Átvitt értelemben: Kiemelkedő fontosságú dolog (pénz, értéktárgy, vagyontárgy), amelyet egy személy vagy csoport vakbuzgón bálványoz, tisztel.

Sokáig azt hallottuk, hogy a gazdagok egyetlen fétise a pénz. Az ékszerész fétise egy különlegesen csiszolt briliáns volt, amit soha nem kínált eladásra.

4. Átvitt értelemben, ritka: Szellemi megnyilvánulás, állásfoglalás, vélemény, gondolat, amely egy személy vagy közösség gondolatvilágának, érzelmi életének sarkalatos, kétségbe nem vont jelentőségű irányító elve.

A közgazdászok válságkezelő fétise a még több állami beavatkozás. A józan ész soha nem válhat fétissé, mert azt meg lehet érteni, a fétist pedig csak szolgaian el kell fogadni.

5. Lélektan: Nemi tárgy; a nemileg kívánt személy (személyek) testrésze vagy tárgya, amely a kóros hajlamú személy nemi vágyát előidézi vagy fokozza.

A férfi harisnya-fétise miatt gyűjtötte a használt harisnyákat. A rejtett lábfétisét így élte ki.

Eredet [fétis < francia: fétiche (fétis) < portugál: feitiço (bűvölés, varázslat) < latin: facticius (bűvölő < utánzott) < facio (tesz)]

Olyan ez, mint a mai szexualitás, ami nem csupán egy nő és férfi nemi kapcsolatát, hanem annak kiterjedését, ma divatos liberális szóhasználattal, a sokszínűségét jelenti. Ebbe egyes okostojások szerint beletartozik az LMBTQI+ "közösség", egészen a pedofília egyes tanársegédekig kiterjedő alfajáig. 

https://civilek.info/wp-content/uploads/2023/02/bite-facebook.png

Hagyjuk is ezt a fétist, mint a magából kifordult ember bizonyos bálvány(ozott) imádatát. 

Nem szeretnék bővebb eszmefuttatásba kezdeni a normális nemi kapcsolódástól a fétisen át a pedofil és egyéb elferdült emberi viszonyulásokig.  

https://pestisracok.hu/wp-content/uploads/2019/06/pride01-1000x600.jpg

Ma csak azt a fétist szeretném bemutatni, ami a mindennapi közösségi oldalakon találkozhatunk. Ennek is csupán egy olyan válfaját, egy adott (szimbolikus) vonzódást próbálok illusztrálni a Facebookon és a hasonszőrű társain látható mód. 

https://64.media.tumblr.com/e96acc45774fe4eaf23af14a728d27ce/d701e966a6c5506b-90/s1280x1920/15bb98100aeee249dd9c08be8dd86b8e4bcf882f.jpg

Mindezek előtt azért nem mehetünk el, mert ezekkel a vonzalmakkal élők, egyrészt maguk vállalják fel és mutatják be azt a jelképet, amihez valamilyen mód vonzódást fejeznek ki, másrészt pedig itt vannak, köztünk, a hétköznapi életünkben, társadalmunkban.  Mindez természetesen nem jelentene közvetlen érintettséget, amíg ez valamiféle tárgy, műalkotás, szobor, vagy más eszköz iránt képződik. Az odafigyelést és a kockázatot az jelenti, ha egy a fétis, mint egyfajta vonzódás átképződik és olyan veszélyes kiterjedést kap, ami embertársainkat jobban és fizikálisan is megérintheti. 

Ezért is jó, hogy egyesek a közösségi oldalakon bemutatják, így az láthatóvá válik, és találkozunk ezzel a jelenséggel. Lényeg, hogy nem egy váratlan szituációban meglepetésszerűen kerül szembe ezzel valaki, akiből esetleg áldozat válhat. Főleg nem lehet ez közömbös számunkra akkor, ha az ifjoncokra, a fiatal nemzedékre, a  gyerekeinkre gondolunk. 

https://cdn.nwmgroups.hu/s/img/i/1912/20191219greczy-zsolt4.jpg?w=800&h=1071&t=5

Ezért nem mindegy, hogy ki miként ábrázolja magát és teszi ki, jeleníti meg a saját, vagy a gyermekei képét a közösségi médiafelületen.  Mert ennek is és erre is létezik egyfajta fétis.  

by Facebook

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése