2020. október 21., szerda

Ki tudja miért vált fontossá a korábbi játszótér elbontása Ócsán - bármi lehet a háttérben ( - közpénzes játék)

 Mint ismert, váratlan és meglepő fordulata volt a polgármesteri választásnak Ócsán az a feltűnő reklámplakátja, amiben azt jelentik be, hogy pár hónap alatt megújul az a korábban pályázati pénzekből egyszer már megvalósult játszótér, mely szinte csak az egyetlen elérhető ilyen volt a városban.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhKhSmaS2ayPvf7rMCj3-oWx3HrhyphenhyphenQP1swurFXeCAX8yA4eo7aBm2edWLrpNHp379LOspddWX3c5e1navwe43OFBkHJOd3-IycCu0a3hI2AyPsqUehWME90_1W-bxeWijkt1Awrj8kofkw/s1600/Milleniumi+j%25C3%25A1tsz%25C5%2591t%25C3%25A9r.jpg

Szóval az egyetlen meglévő játszótér hirtelen bezárása a meglepetéseken túl nem sok csodát hozott.

A  játékokat leszerelték, és sufniba dobták, annak ellenére, hogy azokkal szinte semmi baj nem volt. Ezeknél rosszabb állapotúak vannak szerte az országban és túl sokba is kerültek a városnak ahhoz, hogy ezeket csak úgy kihasználatlanul felszámolják, és elporladni hagyják.  

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEioI1j5zXKI2vZ3A5_71jsP3-3hp4eJGcmjPen6iR1qCScYS9VAU-OoavOVfdoaYR67Be7zCSU6a9L_NyAeP1erRANTuHaCNDdrMUwIYnk4seDtpSQVfhqw3K8LZ0CnGbW6lOm3srHyu5s/s1600/K%25C3%25B6zt.-Milleniumi+jt.+k%25C3%25B6lts..png

Ócsa amúgy sem gazdag közösségi terekben játszóterekben meg különösen rosszul áll a kisvárosi környezet.  Ezért is érthetetlen volt számunkra a választások során hirtelen elénk táruló buzdulás, ami az egyetlen ilyen közösségi placc megszüntetésére és újranyitására irányult.

Főleg, úgy, hogy az sem a meghirdetett határidőre, sem pedig az elkövetkező év nyarára sem került pótlásra.  

 https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEghbP90gE0WZ8WDae-oktpJL3luipjnyZdyIxwB-ZRSkPIbBYJDnPj47ZODid6CmQksHlb_MPBs-CRiUvtLsaWFvNxtB0RHl-Yplztu3UaH1yFnWhUoF5ZGlvrFG9biJfPo-C60xVQfMQs/s1600/Bk.+j%25C3%25A1tsz%25C3%25B3t%25C3%25A9r.png

Ócsa polgármestere számunkra megmagyarázhatatlan mód fogott bele az addig funkcionáló játszótér felszámolásába és az új átadási időpont meghatározásába.  

 https://dtvnews.hu/sites/default/files/styles/normal_size/public/wide_images/euronews_blue_wide.png?itok=lTDOV7nQ

A lakosság értetlenkedésére talán az Euronews egyik minapi beszámolója adhat magyarázatot.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) ajánlása alapján emelt vádat a Fővárosi Főügyészség négy férfi ellen, aki túlszámlázással 536 millió forintos kárt okozott játszóterek felújítására szolgáló uniós támogatások felhasználása során - közölte Ibolya Tibor fővárosi főügyész.

A bűnügyben a Fővárosi Főügyészség uniós támogatás és magyar költségvetési forrás jogosulatlan igénybevétele miatt nyújtott be vádiratot, és indítványozta, hogy a bíróság ítélje a vádlottakat letöltendő börtönbüntetésre.

A vádirat szerint egy 59 éves férfi, aki egy pályázatírással is foglalkozó céget vezetett, 2007-ben megtudta, hogy 2008-ban európai uniós támogatások igényelhetők kültéri játszóterek kialakítására, illetve korszerűsítésére. Elhatározta, hogy a támogatási rendszert kijátszva, valótlan árajánlatok alapján, eltúlzott összegekre fog pályázni; az üzletbe bevonta munkatársait, egy 42 éves és egy 41 éves férfit, illetve egy 64 éves üzletembert, aki kifejezetten a későbbi kivitelezésekre alapított egy új céget.

5000 lakosnál kisebb lélekszámú településeket kerestek meg azzal a lehetőséggel, hogy az önkormányzat számára pályázati pénzből, lényegében ingyen felújítják a játszótereket. A vádlottak kialakítottak egy rendszert, amelyben jelentősen túlárazott ajánlatokat kértek be más cégektől, és ezeket felhasználva pályáztak egy budapesti központi hivatalnál a támogatásokra, amelyeket el is nyertek. A kivitelezést hatvan önkormányzat esetében a benyújtott számlákon szereplő összegnél sokkal kisebb ráfordítással valósították meg.

A vádlottak ezzel mind a magyar, mind az uniós költségvetést megkárosították. Ezek a felújításokat 75-25 százalékban finanszírozták - ismertette a főügyész. Ibolya Tibor közölte, az ügyészség - bár erre jogszabályi kötelessége nincs - minden OLAF-ajánlás alapján büntetőeljárást indít.

Az OLAF igazgatója, Ville Itälä a múlt hónapban azt mondta az Euronews-nak, hogy nagyobb ügyek miatt kapott hatalmas pénzügyi büntetést Magyarország az Uniótól, azonban azt nem árulta el, milyen ügyekről van szó.

Magyarország esetében javasolt a legnagyobb arányban pénzügyi büntetést az Európai Csalás Elleni Hivatal az elmúlt négy évben. A strukturális alapok és az agrárpénzek kifizetéseinek 3,93 százalékát találták problémásnak.


Ócsán a játszótér tavalyra ígért felújítási munkálatainak befejezése még tegnap is zajlott. Közben a polgármester bejelentette, hogy október 23.-n fog megtörténni az átadás.  

A munkálatokat egy budapesti cég nyerte a Kálvin tér elején található Üllői út 5 szám, III. emelet 23. sz.-ú ajtó mögött jegyzett  S-TÉR KFT. 

Ez a fővárosi, harmadik emeleti cég az önkormányzatunknál előjegyzett 16,2 millió forinttal ellentétben 36,06 millióért nyerte el a munkát, amit végül nem is tudott a polgármester által beígért időre teljesíteni.

 Ezzel az idei nyár is úgy telte el, hogy a játszótér használhatatlan volt. Bukodi ezzel az érthetetlen döntésével két nyáron át tette lehetetlenné a játszótér használatát.  

Az Euronews híradását olvasva talán mégis csak az jut az ember eszébe, hogy csak lehet ebben valakinek némi haszna, még ha az ócsai emberek többsége ezt nem is élvezheti ki.


*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése