2019. november 27., szerda

Éveken át ócsították a turizmust, felszámolták az irodáját, most pedig hiányzik az idegenforgalom és bevétele

A Bukodi-Horváth tandem önkormányzata alatt sikerült leépíteni a helyi turizmust.

"A kormány által kijelölt beruházó vállalja a szükséges infrastruktúra kialakítását, Alsópakony és Ócsa-vasútállomás között kerékpárút létesítését"

A helyi fideszes páros nevéhez köthető a turisztikai értékkel bíró ócsai Ófalu védett területének házrombolása, és a Tourinform képviseleti iroda bezárása is. A kormánypártos többség mindezt végigasszisztálta, annak ellenére, hogy a város bevételeiből hiányzik a turistaforgalom által elérhető forgalomnövekedés. 

"Városunk legújabb kori történelmének legnagyobb fejlesztése előtt állunk, amely nagymértékben megerősítheti szerepünket a leendő járásban, sőt a megyében", utat nyitva új vállalkozásoknak, munkahelyteremtő beruházásoknak - írják Ócsa vezetői, kérve a lakosságot, hogy támogatásukkal segítsék a nemzeti ügyek kormánya és Ócsa önkormányzatának munkáját.

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQXUW14rfjxLQHLG9MP1oFkY6Iue0Zbv7M5X6vOyO-d87CdwTBQ&s
Széchenyi kereszteződősének javítása "kalákában" Ócsán
Sajnálatos, hogy ez elmúlt két önkormányzati ciklus során sem sikerült kerékpárút-építésekkel vonzóbbá tenni a várost és idevonzani a két keréken túrázók jelentős táborát. 

Holott egy Ócsát bekötő és a város különböző pontjait összekötő kerékpárút kiépítésére volt elég idő és rendelkezésre álló pályázat. Sőt korábban elméleti síkon szó volt a hivatásforgalmi kerékpárutak kiépítéséről is a Bajcsy-Zsilinszky nyomvonalában a Semmelrock és más ottani cégek közreműködő bevonásával egészen a Batta-ig  Azonban ezek a dolgok még a kezdeményezés csirájában elhaltak, a városvezetők hozzáállása kapcsán. Ők ugyanis még az M5 felől beígért Alsópakony - vasútállomás közötti lepapírozott szakaszt sem voltak képesek megvalósítani. 
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEizG999huQIDiO5t1gz-3hzB9-lnKqO8ogiVUGTPFdx7VTx1_Vt1aTTNoT9-LAKN5XCAvURE4MLtCXkTPRScLpWUmMyy_LnPKlZrigfqcDch_RNw_bDiAamzS8zmUjKoTijy-DCghJNbGo/s640/SSA40345.JPG
Ma is rendezetlen és lepusztult a vasútállomás és környéke

Nem csupán azért, hogy legalább a városközpontig be lehessen tekerni biztonságosan, hanem azért is, mert kerékpárúton kedvezőbben lehetne elérni az egykori premontrei kolostort.

Ebből adódóan ez a két kerékpáros szakasz pedig nagyon jó kezdeményezés lett volna ahhoz a folytatáshoz, aminek során olyan célok is biztonságosan elérhetők lettek volna drótszamáron, mint a Öreg-hegyi pincesor, vagy a Selyemrétre vezető tanösvény. 

https://belfi.hu/content/profile/15/tourinform_ocsa.jpg
A Tourinform irodát bezárták az idegenforgalmat felszámolták

Bukodiék önkormányzata azonban képtelen volt a várost vonzóvá tenni, a turisztikai látogatottság növelni.  Mindennek alapjait nem hogy letették volna, hanem ezzel ellenkezőleg inkább felszámolták.  Az Ófalu tájjelegű házaiból is inkább eltüntettek, mintsem megóvtak, vagy belaktak volna még egyet.  

Aztán nem elég, hogy a tervezett és kigondolt kerékpárutak sem valósultak meg, még a meglévő és hosszú éveken át jól működő Tourinform irodát is bezáratták.  

Ezzel gyakorlatilag a saját sikertelenségükre tettek lakatot. Az iroda, mint az utolsó végpont felszámolása maga a kilátástalanság és a kudarc beismerésnek a jelképes eltüntetése volt. 

Most meg már ott tartunk, hogy még a Lakatos-ház hűlt helyét az Ágas-házzal együtt is inkább eladja a város, mintsem azt megtölteni próbálná tartalommal. 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjN_INiV6JE6AbpDyUlHQqlQCkBH12ub0qhxYVG5G0zfdp2JikhsdVwY33AZhKWsRdW-qwzCxzS7kC3YUD24wodHBadw-ZJGSTMLKfr3jatNGBOH0iMeQAUnjYb0fRIEHoMMgqJUq3vHoo/s400/Lakatosh%25C3%25A1z.png
A védett területen álló egykori  Lakatos házból sem lett turistacsalogató kiállítóterem - inkább drágán elbontották

A későn ébredők most próbálnak idegeneket és látogatókat ide csalogatni úgy, hogy a még halványan pislákoló turisztikai infrastruktúrát is felszámolták előtte. 

Mostanság igyekeznek Ócsát propagálni miközben éveken át semmit nem tettek annak vonzóvá tételéért. 

Ócsa a korábbi évek során más helyekhez képest nem vált kerékpárosbarát településsé. De idegenforgalmilag vonzóvá sem.  Mindezen hiányosságokat próbálják mostanság lefedni az egyetlen Tájházzal és a Premontrei kolostorral.

Mindez azonban ma már édes-kevés. Nem véletlen, hogy a korábbi képviselő és az eddig volt  Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke csak nemrég ébredvén raktai ki közösségi oldalára a turistacsalogató programajánlót.


Ma Ócsán egyedül csak az Ócsai Természetvédelmi- és Idegenforgalmi Egyesület az ami a város turizmusában érdekelt képviseletet megvalósítani próbálja. Nem csak látogatásokat túrákat, szervez, hanem csoportos tájvezetést is biztosít. 

Az egyesület turisztikai célzatait azonban továbbra sem támogatja a városi önkormányzat. 

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése