2019. november 29., péntek

Gallai doktor járdapénzt akart szedetni a létesítésért cserébe - elvetették és inkább Szűcsék elött javítják az utat

Tegnap amolyan kisebb vihar söpört végig az egyik ócsai közösségi oldalon a Székesin elhúzódó munkák és az ottani járdaépítés kapcsán.

Szó, szót követett, és egészen parázs lett a hangulat. Sajnos az elejéről lemaradtam, de három ismert helyi hölgynek sikerült összerúgnia ezzel kapcsolatosan a port. Az egyikük az érintett övezetben lakik és mostanság elég rosszul jön ki az ott zajló építkezésből.

A másik kicsit odább, a harmadik pedig szintén arrébb.  A lényeg, azonban mégis csak az, hogy az egyik panaszra két másik ugrott, megvédve a polgármestert, mondván egyikük, hogy a járdaépítés felfordulással jár, és nem lehet a levegőben összeszelni, majd leengedni, hogy a munka ne zavarja az érintettet.  A másik pedig azzal állt elő, hogy örüljön az ingyen járdának, mert ő régi ócsai lakosként még maga lapátolta össze a járdát előttük. 

Igaz, hogy azóta más idők járnak és nem a gőzös húzza a vonatot, meg a köpönyeg is kifordult már a régi kedvenc vezetője mellől, aztán a mostani új üdvöske oldalán állóként azt érezhette, eljött az idő  a régebbi hozzáállásának jóvátételére és a korábban elmarasztalt polgármestert ebben a konfliktusban a szárnyai alá veszi.  Elvégre arról a polgármesterükről van szó, aki nem lehet vétkes. Vélhetőleg ezért védték. Amúgy mindketten ezt tették a harmadik ellenében, de míg az egyikük némi iróniával jelezvén, hogy természetesen mindenért a polgármester felel hibáztatható, addig a másik amazon egyeneságon  a panaszos felvetést kifogásolta.  (Azóta már törölték a posztolt bejegyzést.)

Akárhogy, is a három nőből valószínűleg egyikük sem tudta, hogy az önkormányzatban Gallai doktor már a munkálatok előzetes felvetése kapcsán előadta, hogy valójában a lakosoknak fizetni kéne a járdáért, hogy azok akik korábban (átvertek) maguk készítették az önkormányzat helyett a gyalogutat, ne károsodjanak a jelenleg kedvezményezettekkel szemben.

Nehéz a szemébe nézni
Vagyis Gallai képviselő nem másra tett javaslatot, mint hogy fizessenek járdapénzt a helyiek. Mindez a Damjanich utca mentén szóba került járdaépítés kapcsán jött elő belőle.  

Gallai képviselő (az előző testületben még) azt vetette fel nehezményezve, hogy vannak emberek, akik komoly pénzeket áldoznak arra, hogy járdát építsenek, most pedig úgymond van egy ilyen helyzet, melynek keretében az Önkormányzat egyes ingatlanok előtt járdát épít.

Ezért Gallai képviselő azt szerette volna elérni, hogy az érintett lakosok hozzájárulást fizessenek az önkormányzatnak az épített járdáért cserébe. 

Pályázati forrásból épül a járda ott ahol nincs, de Gallai képviselő ezért is még pénzt (hozzájárulást) akart kérni a lakosságtól - Ő és társai külön juttatásokat vesznek fel, míg a helyieket kommunális adóval is terhelik

Mikor ezt a klubban elmeséltem egyből mondták, hogy a doktor bizonyossággal nem vette be a gyógyszerét. Nem azért, mert a járdaépítés önkormányzati feladat, és nem is azért, mert azt állította, hogy vannak akik komoly pénzeket áldoznak erre. Nem is az igazság, vagy igaztalansága kapcsán. 
Hanem azért, mert amikor Gallai képviselő is évente felvette azokat a külön pénzbeli juttatások, amit kölcsönösen megszavaztak egymásnak, (vagy éppenséggel maguknak,)  akkor neki sem jutott eszébe, hogy ezekből a milliókból vissza kéne fizetni a kommunális-adóval terhelt lakosságnak.

Gallai képviselőnek az sem járt akkor a fejében, hogy az általuk megszavazott és felvett pénzekből sehol nem épül járda a lakosságnak, és hogy ez legalább annyira méltatlan, mint volt az, ahogy az önkormányzat a lakossággal próbálta elvégeztetni azokat a rá háruló közfeladatokat amit elsíbolt és inkább másra ruházott. A pénz persze mindig jól jön. Még egy olyan orvosnak is, mint a Gallai doktor, aki ügyebár mindig a lakosságot képviseli, még a járdapénz felvetésével is. 

Mindezt persze nem azért mondta, mert érintett, vagy arra lakna, de az ő lakókörnyezetében is lehetne akkor már járdát építeni.  

A lényege a dolognak, hogy a vita dűlőre futott, a Damjanichban marad a régi rossz állapotú járda, a lakosságtól pedig nem fognak kérni az általa felvetettek szerint járdapénzt. 

Gallai doktor ezek után még bepróbálkozott a lakása környéki járdaépítéssel, de végül nem nála, hanem  Szűcs Lajos környezetében fognak felújítást végezni.

Horváth Tamás javaslatára az Árok és Klapka utcát (Szűcs Lajos ingatlanjához vezető és az előtte húzódó utca) fogják az utat járdával kiegészítve összehozni  az iskolába járó gyerekek és az őket szállító busz végett.  Így a Gallai képviselő által felvetett járdapénz javaslat elbukott, és ezzel az országgyűlési képviselő is mentesül a fizetés alól.   

Mindez még 2018 áprilisában dőlt el a képviselő-testület akkori ülésén.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése