2019. június 4., kedd

Nem volt, s lett igaza az OPSZ és a PMPSZ ócsai szakértőjének - miért nem delegálták az aranyfokozatú embert

Mint korábban beszámoltunk róla, internetes közösségi felületén fejtette ki véleményét az Országos Polgárőr Szövetség arany fokozatú tagja, aki egyben a Pest Megyei Polgárőr Szövetség elnökségi tagja is, és az Ócsa Városi Polgárőr Egyesület alelnöke közismert kormánykritikus,  továbbá helyi polgárőr is egyben. 

Ő volt az, aki dunai hajókatasztrófa után tanácsokkal és  véleménnyel osztottan látta el a mentést az végzőket, az olvasókat.  Bár személyesen nem jelentkezett és nem vett részt a munkálatokban úgy, mint más polgárőrök, de azért mégis úgy vélte, tudja a megoldást és van rálátása az esetre.


Közzétett megosztásai szerint minden komoly elemzést elolvas az adott tárgykörben, ezért állítja, hogy a hajóroncshoz nem merülni kell, hanem azt megcsáklyázni az a kurva hajót és kitépni legalább partközelbe.


Leírtak szerint utálja a töketlenkedést márpedig az ott lévők ezt teszik, mert nem képesek felhozni, vagy kiemelni a hajót. 


Számításai szerint a hajótestben már nem lehetnek emberek.  Legalábbis ezt valószínűsítette napokkal korábbi megosztásában. 


Tibor vélekedését nem tudni mennyire osztják polgárőr társai és a megyei szövetségben. Az viszont biztos, hogy az Országos Polgárőr Szövetség nem tett közzé ezzel kapcsolatos információkat. Így valójában magunk sem tudjuk, hogy Boros Tibor a szövetség szakértőjeként miért nem kap nagyobb nyilvánosságot, hozzáférést vagy éppenséggel miért nem vesz részt az odarendelt hazai szakértők, illetve a tanácsadók munkájában?  Nem azt mondom, hogy irányítsa a nemzetközi csapatot, a dél-koreaiak munkáját, de az általa leírtakat előadhatná ott helyben, hátha megszívlelnék nem levitézlett süketelőként az oldalát követő értetlenekkel kéne hadakoznia.

Ami pedig a valóságot illeti:  bebizonyosodott, hogy az elsüllyedt hajótestben több személy holteste lehet, mint ahogy azt Boros előre vetítette.  Ezt nem csak az elmúlt napok, hanem a mostani is visszaigazolja, amikor is a 10. halott került elő. Ez a harmadik búvár által felhozott elhunyt személy volt. 

Az is igazolást nyert, hogy a mentést végzők nem töketlenkednek. Az Euronews híradása szerint a Margit hídnál elsüllyedt sétahajónál a búvárok kedden a targédia tizedik áldozatára a hajóroncs egyik ablakában bukkantak rá. Mindez egy felderítő merülés során történt. Tehát abban sem volt igaza az OPSZ szakértőjeként fellépő helyi mágusnak, hogy nem kell merülni. A búvárok merülései éppen, hogy szükségesek a halottak fellelése és a hajótest kiemelése érdekében. A Terrorelhárítási Központ közleménye szerint az utóbbi elhunytat hatórás csapatmunkával sikerült a felszínre hozni.

A dél-koreai külügyminiszter-helyettes, Li Szang-dzsin elmondta, hogy amilyen hamar lehetséges, szeretnék hazaszállítani a holttesteket.

Hétfőn a búvárok a roncs mellett megtalálták és kiemelték egy dél-koreai nő testét, akit a baleset kilencedik áldozataként azonosítottak. 

A merülési nehézségekről a dél-koreai védelmi attasé, Szong Sun-keun így nyilatkozott:
„A búvár szerint, aki a hétfői műveletet végrehajtotta, a folyó sodrása jóval nagyobb, mint a 2014-es koreai kompkatasztrófánál, és a látótávolság is olyan alacsony, hogy emiatt a hétfői művelet az egyik legnehezebb volt, amiben valaha részt vett."

Mindez cáfolata annak, amit Boros állított, miszerint rajtunk röhög a fél világ. 


Ennek ellenére Tibcsi tegnap még azt tanácsolta, hogy riagatás helyett az elsülydt hajóroncsot emeljék inkább ki.


Hajdu János hangsúlyozta: arra törekednek, hogy lehetőség szerint úgy emeljék ki a hajótestet, hogy az ne törjön ketté, ebben a hatóságokon túl a tudományos élet képviselői is segítségükre vannak. A többi között 54 tagú, 27 speciálisan kiképzett búvárt is magában foglaló koreai küldöttség támogatja a munkát, és csatlakoztak az osztrák Cobra terrorellenes egység szakemberei is. Ausztriából és Norvégiából szonártechnikát küldtek, a cseh terrorellenes szolgálat pedig víz alatti drónképességet ajánlott fel.

Boros lejegyzésében azonban továbbra is nevetségesnek tarja az egészet.


Összességében tehát elmondhatjuk, hogy az OPSZ, valamint a PMPSZ ócsai emberének vélekedése, szakértelme nem jött be, azt nem igazolják vissza az eddig történtek, sőt ellentmondanak azoknak. 

Jelenlegi állás szerint, nem  a hajó, hanem az emberek az elsődlegesek, aztán a hajó és a bennrekedtek. Akit tudnak felhoznak addig is, amíg nem férnek hozzá a hajóhoz, vagy nem tudják   kiemelni azt. Ne feledjük, hogy ilyenkor fennáll a hajótörés veszélye. Ezt sem szeretné senki. Az ezen dolgozók pedig felkészült és jó szakemberek, akik egységben és csapatban dolgoznak. Más országok különleges szakemberei sem buták. Az ott lévők bizton tudják a dolgukat.  Polgárőrünk nincs a mentést végzők, azt irányítók és a hivatalos szakvéleményt adók sorában. Közösségi oldalán tett megnyilvánulásai, bejegyzései nem igazolták vissza szakértelmét, vagy hozzáértését. Csupán vitát gerjeszt általa.

A hozzászólok, sokszor szidalmazták a bejegyzések nyomán az állami vezetést, lesilányítva az ott dolgozókat és végzett munkájukat. Kár, hogy mindezt többen is  kormányellenes tevékenységre, gyűlölködésre használták csak fel. Valós segítségnyújtás helyett.  

Előjött Orbán születésnapja, a Pápa látogatása és a BL-döntő is a Hableány tragédiája kapcsán közzétettekben.

Aztán ismét csak a miniszterelnök szidalmazása lett a végkifejlet. 

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése