2018. július 27., péntek

Fake news szerint minden, más értelmet nyer - ezzel eltérítik az igazságot és megosztottá teszik a lakosságot

A sajtópropagandát felváltotta a hírek kiforgatása, majd az álhírgyártás.  A jelenség világszerte hódit ott és azokon a helyeken, ahol még nyomokban demokrácia van. Mindez a hatalom megtartása, vagy annak megszerzése érdekében történik. Sajnos a jelenség egyik oldalon sem ismeretlen.

https://888-s3.s3.eu-central-1.amazonaws.com/thumbs/2018-03-17/78a947e04a28386664e9a20539a1178e/web760.jpeg 

Minden az ártatlansággal kezdődik. Egyszerű az egész, csak néhány apróságot kell kihagyni vagy másként tálalni. Olyan ez, mint a menzás milánói.  Csupán a marhahús és a parmezánt váltja fel a lecsókolbász, a sertés hús és az olcsó trappista. Egyik sem az alkotója az ételnek.  

Bezzeg ha a tokajit mondjuk egy síkföldi homoki borral próbálnák pancsolni, akkor mindenki felháborodna, ahogy akkor is ha a Pick, vagy a Herz szalámit is valami kotyvalékból előállított termékcserével árulnák eredetiként. 

Nos a híradást felváltotta az effajta hírgyártás. Az, amikor a híranyagból a lényeg marad ki és ezt felváltja valami olyasmi a mi nem tartalma annak.  Ez a fake hír, vagy a feka sajtó. 

 
A jelenlegi társadalompolitikai helyzetben számos ilyen tartalmú híranyag lát napvilágot és ostromolja a föld híréhes lakosságát, mint napkitörés a bolygó közti teret.

Itt van például az ellenzék kedvenc internetes portálja, ami az esti holdfogyatkozást Észak-Korea, hivatalos nevén a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság államügyi bizottságának elnöki vezetőjével Kim Dzsongungal hozta képbe.  Igaz, semmi köze hozzá, de a népszerűséghajhászásban ez nem számít, csak az, hogy egy atombiztos "kedves" vezetőt hírbe lehessen hozni.  


Másik ez napi példát is a 444.hu szolgáltatta, ami végigfutott a hasonszőrű médialáncolaton. Ez pedig nem más volt, mint egy drogcsempész hajó, ami egy rajtakapásszerű ellenkörzés kísérlete során felgyújtottak és magára hagytak a bűnözők. A lényeg azonban nem ez volt, hanem hogy összehozzák egy tisztességes magyar hajóssal, egyfajta szenzációhajhászás céljából. Mert ki ne kapná fel a fejét és kilkkelne arra a hírre, hogy felgyújtották Gyurcsány Ferenc, Vona Gábor hajóját?  Direkt nem írtam le a világutazó hajós nevét, mert elég volt a fekázásából annyi, amennyit a liberálisok előhoztak ebből. 

A tisztességes magyar, meg csak forog a tengelye körül, hogy miként kerül képbe és összefüggésbe azzal az eseménnyel, amire semmiféle ráhatással nem bírt.


Képzeljük csak el, hogy az egykori pártkatona, vagy munkásőr ruhájában elkövetett bankrablás során elővennénk annak egykori viselőjét, mondván xy vagy Mao Ce-tung jönne szóba a bankfosztogatás során. 

De egyszerűsítsünk. Eladom az autómat, a lovamat. Erre az új tulaj az elsővel cigit csempész Ukrajnából, a másikkal pedig betyárkodik vagy spontán teleszarja a várost.  Erre elővesznek engem, hogy az én autómmal tolvajkodnak. Gondoljunk csak bele, hogy ez bármelyikünkkel megeshet.
A ló esetében meg elővennék mondjuk a Tibit, és az ismert tagozatát, holott része nincs  a lovaglásban. 


Mennyire fel lenne háborodva az őrség, a lányokkal és mindenki mással?!.  Na, ez az a hírgyártás, a fake news, amit sokan elutasítanak, de jó páran mégis kajolnak. 


Ne csodálkozzunk tehát, ha többen mindezt nem teszik magukévá, elutasítják és szóvá teszik. 
Legyen ez példamutatás.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése