2017. június 28., szerda

Ócsa vezetése vagy korrupt, vagy hihetetlenül alkalmatlan - ismét 20 millát szórtak el ( - hűtlenül, vesztünkre)

Ócsán úgy szállnak el a milliók, mint nyárfavirágzáskor a vattaszerű szöszmék a tavaszi szélben.

A szennyvíztisztító telepre elszámolt milliók és a viszonzásul kibocsájtott bűzös áradat is megérne egy igaz mesét

Nem tudhatom, hányan vagyunk, akik allergiás reakcióként éljük meg a nyárfavirágzást, de az biztos, hogy a helyi közpénzek effajta elszórása nagyon irritálja a helyiek nagyrészét.

Ki tudja már, hanyadik vasúti átkelő pénzét, vagyis annak korszerűsítésére fordítható összegszerűségét csapják el a városháziak, de legalább két esetben igazolt a 20 milliós nagyságú veszteség, amiből bizony Bukodi szerint is kijött volna a megoldás.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjQwIEFVHTks8oAa2ge6oHWiJrLbF2TPW1WVZfLihK5gp1xMVNoA7uLnyS9uY8sPwHuDs2MfHm5V6md8oN3DDxztevjkDLWUXOUeGmcEtEowTqKXn8Uso2Gz5eF51ngp8aD8wCmSgkoRMw/s1600/SSA40018.JPG
Vagy 20-27 milliót fizettek részletekben ezért a romhalmazért - kinek érte meg
Csakhogy Ócsa városvezetése mindig fontosabbnak és előrébb valónak vélte a saját magáét. Így nem csak azt a lepusztult Tsz-Irodát vette meg az önkormányzat céltalanul, ami senkinek sem kellett, hanem még olyan drágán, aminek hallatán ma is elborzadunk.

Az ember nem is érti, hogy a két főkolompos vezér, miként lehet ennyire gondatlan és bárgyú, amikor egy vasúti kereszteződésnyi pénzt szór el a közösségi kasszánól egy használhatatlan épületre.

Valóban ennyire gyenge értékítélettel rendelkező vezetése van Ócsának, vagy inkább merész és hazárd, hogy ezt is be merte vállalni  az itt élők kontójára?!?

És hogy mennyire értelmetlen és céltalan volt ez a kiköltekezés, azt nem csak a részletre vásárlás igazolja, hanem az is, hogy máig sem tudják mire használni az épületet. Az akkori és a mostani pénzhiányos állapotokat - és ezzel a vásárlás értelmetlenségét - jelzi, hogy a vételárat Ócsa város költségvetéséből csak több éves részletbe voltunk képesek törleszteni, miközben magával az ingatlan azóta is üres és magára hagyott.  Valójában nem is volt rá szüksége a városnak, azon túl, hogy aránytalanul drága árat fizettünk érte. Igen fizettünk, mert mi lakosok adtuk rá a pénzt. Persze nem szó szerint, mert egyikünk sem olyan hülye, mint az akinek erre fájt a foga. Vagyis, mi nem önszántunkból fizettünk, hanem azt tőlünk a közösből elvették. Ha úgy tetszik, kilopták a zsebünkből.

Igen, mert ha ezt az átgondolatlan bevásárlást az egészségügyi ellátásra, óvodára, vagy közterületre fordítjuk, akkor azokkal esetleg nyerhettünk volna, azonban ezzel a semmire sem használható romhalmazzal csak vesztettünk.  Ergo, a vezetőink vagy idióták, vagy nagyon is számítók.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjhzfrfH2Nz9I-R4PPln2fNHoU4OuE0xbTxtT-q94yMgc3kLCi7FIbFFiEszJGXlFwNe5YH_wsqzI5nEEQ2d-DjoUK3rUaXNbvsa3SxmTx6RZLH6pGOO0Lh7-ajShwM9XR4P61A7TO-dUo/s1600/SSA40013.JPG
Nem mondom, hogy százalékos visszatérítést kaptak az adás-vétel után, de el lehet képzelni - korrupció árnyékban

Mert én is tudom, hogy ez az épület nem éri meg azt amibe került. Sem akkor, sem most. Az állagú romlott, és az ingatlan érteke ezzel együtt, még akkor is, ha időközben nőttek az ingatlanárak. Valójában sokat veszettünk ezzel a vétellel. És nem csak egy biztonságossá tehető vasúti átjárót, hanem két városvezetőt is. Azokat, akik gondatlanul vagy éppen a saját gondolatuk és gondoskodásuk alapján erre adták a fejüket. 

Ezzel egyfajta alkalmatlanságról, hanyagságról tettek tanúbizonyságot Ócsa előtt, hiszen nem kellő alapossággal és megfontoltsággal jártak el ez esetben. Mivel ha számítók lettek volna, akkor maguk is rájöhettek volna, hogy ez csak az eladónak kedvez, a városnak azonban nem. Kérdés, hogy ezen  ismérvek szerint mi inspirálta a vevőként fellépő elöljárókat a vásárlásban. Valójában kinek hozott ez az üzlet hasznot, ha a városlakó többség számára ez veszteség?

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhqXqpXhvJA0nfF9O35lF2cWD0rW4TRubF6otStNoqxtoDv2uxokhNXNi1fJqq2IuuOUGipTesfNfML22RJ9EoO3qaEbvSn8EfLaxMaENg7EcC8TieWWGzyi32pHqEpc7scOZnI33CXFSk/s1600/002.jpg
Az önkormányzatból csak úgy röpködnek a milliós tehertételek, csak éppen erre nem jutott még pénz Ócsán

De nem ez volt az egyetlen 20 milliót meghaladó bűnbeesése, vagy tévedése a két városvezetőnek. A nem kevésbé irritáló Oxy-fa üzlet legalább annyira sánta és fura, mint az előbbi ingatlanbiznisz.

Már akkoriban is piramisjátékról szóltak a bejegyzések
Nem tudom, mennyire jön át, de az Oxyfa egy klón ((Paulownia Clon), ami csak laboratóriumi körülmények közt szaporítható. Amolyan növényi öszvér, ami fajfenntartásra képtelenül csak vegetál. Ezért rettentő érzékeny, kényes, és odafigyelést, gondozást  és rengeteg vizet igénylő növény, ami ha valamiből kimarad, azonnal hálátlan lesz.  Valójában ezekért a jellemzőkért nem terjedt el és nem burjánzik hazánkban a tartása, annak ellenére, hogy úgy hirdetik, mint valami csodát, ami busás haszonra képes. 

Bukodi valószínűleg ezt láthatta meg, vagy fedezhette fel ebben amikor a testület elé azon elképzelését, hogy ezt Ócsán telepíteni kell.  A polgármester szorgalmazta ügyet 2015 március 25.-én szóbeli előterjesztésként vitte a testület elé a szokásos trükkel, hogy a korábbi "ülésen már szó volt erről". Persze korábban ezt úgy adta be, mint egy jobb lehetőséget a nyárfásokban történő szikkasztásra, ami szinte semmi haszonnal nem kecsegtet. Azonban itt ez a fa, ami óriásira nő, jól értékesíthető, jó bútornak, tűzifának és mi-egyébnek.  Az elővezetés szerint a szennyvíztisztítóból kivezetett "szürke víz" majd megfelelően ellátja és táplálja az oxyfákat.  A polgármester még azt is kiemelten ecsetelte, hogy ezzel mennyi oxigént termelünk majd a légkörbe, mint ökológiailag korszerű és természetvédő eljárás. Mert ez olyan snájdig, mint maga az ötletgazda.

Bár már akkoriban is elérhetők voltak figyelmeztetések az oxyfa befektetések tárgyában, de ezt Ócsa városvezetése nem tárta a testület elé. 

Bukodi csak a szép és jó oldalát ecsetelte a képviselői felé, mint valami kockázatmentes, nagy pénzhozamot jelentő projektet.

https://i.ytimg.com/vi/CkB_JtGdpvs/maxresdefault.jpg
Csak az előnyökről szónokolt az érdekelt - korrupció gyanús
Az aránylag hamar kiderült, hogy az eredeti elképzelésben felkínált terület nem alkalmas a betelepítésre a rendezetlensége  és szennyezettsége okán. 

"A szennyvíztisztítóhoz tartozó lehetséges területek nagyobb előkészítést igényelnek, így annak Oxyfával való betelepítése a következő ültetési szezonban valósítható meg a legkorábban."

 Így a forgalmazóval egy másik önkormányzati területet szemeltek ki. A testület elé márciusban már ez az ajánlat került. Bukodi ekkor úgy fogalmazott, hogy "három hónapja dolgoznak ezen az ügyön. A mai napon is egyeztettek a Carbon Solutions Kft képviselője, a jegyző úr és jómaga". A 0175/46 hrsz. alatti területet nem használja az önkormányzat semmire, üresen áll. A maga részéről támogatja a telepítést. 

http://img4.hvg.hu/image.aspx?id=97c5d3b7-8206-4a92-9dde-a1cd2f0f0f61&view=da658e97-86c0-40f3-acd3-b0a850f32c30
Qu Lei: A szívemnek talán a legkedvesebb az oxyfa-telepítési program - Cégünk, a Carbon Solutions Kft. értékesíti az oxyfacsemetéket ( - Ócsán Bukodi Károly társaságában volt látható a Kisbíróban az üzletkötést követően)


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhAmwHcVBa2T5NvpRQ3lBefH9AtpfVuSEPu3KS9H4mLpYs79e_AMFiHPIPd-RR018H9YN6T-aTJfrZAV3M_e1RLFtVjCYsh0UU6OfRtx1pRcloH2Hs3aEFWk5WfdCqMsv8DpP9jWe_EKjw/s1600/SSA40029.JPG
Ócsa és a reformátusok szégyene ez a műemlék épület
Hantos Péter ezzel ellentétben aggályosnak tartotta a szerződést és kérte, hogy ne erőltessék, azt vegyék le a napirendről.

Ugyanakkor a lelkész egy hónapra rá, vagyis az április 29.-i ülésen zokszó nélkül megszavazta a szerződéskötést.

Az egész folyamodványról a blogunk természetesen beszámolt anno. Akkor beillesztettük a polgármesteri előterjesztést, ami akár 51 milliós bevételt prognosztizált.

Az Önkormányzat a következő bevételekkel kalkulálhat:
·         A 17 hektáron körülbelül 8500 darab fa ültethető el. Társaságunk úgy kalkulál, hogy minden fa legalább 0,5 m3 faanyagot ad majd minden kivágáskor. Tehát 4250 m3 faanyag alapján történik majd az elszámolás, melynek 10%-a, azaz 425 m3, az Önkormányzatot illeti. Az együttműködési megállapodásban is garantált 100 eurós visszavásárlási árral számolva ez kivágásonként 42 500 euró, vagyis 300 HUF/EUR árfolyamon számolva ez 12 750 000 Ft. 4 kivágással tervezve ez 51 000 000 Ft!

Ezzel együtt garantál hozamról, jó befektetésről szóltak a képviselők felé. Pedig a világhálón elérhetők voltak olyan írások, melyek az oxyfa program kétes kimenetelére figyelmeztettek.   

http://csaszarfa.org/assets/uploads/bookfinh.pngOxyfára beszélik rá a gyanutlanokat Az oxyfával kapcsolatban a faipari szakembereknek komoly kételyeik merültek fel, és az is kérdéses, mennyire tekinthető nyereséges pénzügyi befektetésnek egy ilyen üzlet. Évi 15 százalékot hozó biztos befektetés nem létezik.

Azonban ahogy a polgármester nyomta ezt az üzletet, és ahogy a képviselők többsége hozzáállt, úgy bizony nagyon rosszul jártunk. Gyakorlatilag átgondolatlanul és minden józan megfontolás nélkül, amolyan ad-hoc jelleggel adtak bizalmat a polgármesteri üzletnek, mint kiköltekezésnek. 

https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/11150990_1848685702024236_6525542507629206565_n.jpg?oh=1b0f92d83e2b614ae102b8c33ea9f06d&oe=59E0D704
Ez a múlt, a szerződéskötés pillanata - a jelen a bukása nem ilyen látványos
Szóval a polgármesterünk és az alpolgármesterünk ez esetben is azt igazolta, hogy felelős vezetőként képes felvállalni olyan komoly pénzügyi hatásokkal járó döntést, mint egy romos iroda megvásárlása, valamint az oxfa-projekt kísérlete.  

Mindezek szerint kellő megalapozottsággal és tudatossággal vitték bele a várost ebbe a gazdasági cselekedetbe, annak ellenére, hogy többedmagunkkal mi, és itt a blogon is ellenvetéssel éltünk. Túl drágának, bizonytalannak és kockázatosnak vélve a dolgot.

Most két év múltával elmondhatjuk, hogy ebben is igazunk lett.  Az oxyfa üzlet bebukott, a növények a polgárőrség rendszerese felügyelete mellett sem állt növekedésnek. Hiába volt az öntözés, a kerítés, és a fizetett biztonsági szolgáltatás, nekünk választó polgároknak nem vált be és nem lett jó üzlet az oxyfából.

Ma közös megegyezéssel vélhetőleg felbontották szerződést a testület jóváhagyásával. Ezzel újabb milliókat szórtunk el, felelőtlenül és felelős nélkül. Azt mondják, a talaj a hibás, mert sok a pajor. Igaz előtte megvizsgálták és jónak vélték. A polgármester is ezt ajánlotta. Ma meg egy újabb szakértői vizsgálatra hivatkozva fogják a férgekre a kurdarcot. Azt pénzvesztést amit a mi zsebünkből játszottak el.

Wellmann Ferenc fényképe.
W. Feri kimentett oxyfája - nála nem férgesedik
Valójában megmondani sem tudjuk, hogy az elmúlt évek során 20, vagy 40 milliót buktunk ezen a dolgon.

Ócsán azonban nincs felelőse a történéseknek. A Polgármesteri Hivatalban meg különösen nem találni ilyet. Tele van felelőtlen alakokkal, akik sem a pénz kiáramlásért sem másért nem vállalnak fel semmit.

Ennek is nyoma vész, mint annyi másnak. Mit számít itt egy hivatali visszaélés, egy hűtlen kezelés, vagy hanyag gazdálkodás. Ócsán nincs felelőse ezeknek, ahogy semminek. Hacsak a polgári lakosság köréből nem rángatnak valakit elő. 20, vagy 40 millió? Mit számít? Nincs felelősségre vonás. (A Kormányhivatal velünk van.)

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjJTrxMe8Bqijebn6WFrb0DPz4H7ziNtY84IvTdyS8uFfGHtOuT4g2mIRYnrwludtqXU6OqTsfi0gPQWQpqgvs4_NT4_bC4JJlKOGuaQnsHOEcrDo8U-oalwVpRBahGYmpIKG_tYqqU9ys/s640/SSA40356.JPG
Ki tudja hány vasúti átkelő felújítási pénzét szórták már el - párat említettünk
Vasúti átjáróban számolva ez is legalább egy csomóponti átépítést jelent számunkra. Pontosabban annak elmulasztását, mert a polgármester és alpolgármester társa az oxyfát ugyanúgy előrébb valónak, és fontosabbaknak találta, mint a biztonságos átkelést a síneken. Mondhatjuk azt is, hogy ezt ismét beáldozta a városvezetés a lakosság kárára. 

Ezek után felmerül kérdés miszerint tudatosan viszik bele a várost ezekbe a költséges kiadásokba és valahol hasznot hoz ez számukra, vagy tényleg ennyire idióták, avagy alkalmatlanok a vezetésre ezek az emberek?  

Mert így akár el is ihatnák, vagy kártyázhatnák a közpénzeket, annak sem lenne következménye, ahogy annak a helyi környezetszennyezésnek sem, amit szintén a két városvezetőnek köszönhetünk.

Tényleg nincs mit gondolni, mint hogy vagy korrupt, vagy pedig hihetetlenül ostoba városvezetése van Ócsának, hogy ennyi, meg annyi esetben csak a milliók szállnak elfele, miközben a lakosság ebből semmit nem kap, nem élvez cserébe.

Hiába ellenőrizte és őrizte rendeltetésszerűen a területet polgárőrség, a pajor így is felzabálta a növényzetet - fizetség

Mert lopás, korrupció létezik, akár beszélünk róla, akár nem, de hogy vannak helyek, ahol kerékpárutak, járdák épülnek, és fejlődik a város, az kétségtelen. Csupán azt nem értjük, hogy itt, ahol mi élünk, vagyis, ebben a városban - ahol rendesen befizetjük az önkormányzatnak az adókat - mi zajlik, hogy Bukodi-Horváth alatt szinte semmi sem változik. Ma is ugyanaz a porfészek kis település vagyunk, mint voltunk a községi időkben, annyi különbséggel, hogy a polgármesterünk és az alfele egyre jobban él. Legalábbis az autóhasználatuk alapján. És mint tudjuk, az is pénzbe kerül. 

*

1 megjegyzés:

  1. Mit eszed rajta magad?! Nézd meg az itt élőket, nézd meg a települést.Az itt élők megérdemlik a Pónicsődört, a Hájfejűt, meg a piás vén Buzit is.Szívesen olvasom az írásaidat, de ha még 50 éven át törlöd az orruk alá a szennyesüket, akkor sem tudnád őket megváltoztatni, de még Csipkerózsika álmukból felrázni sem.Ha anyám nem Ócsán élne, nagy ívben elkerülném a települést.

    VálaszTörlés