2017. június 4., vasárnap

Június 4.-re

Sajnáljuk, hogy Ócsán június 4.-e a városvezetés számára nagyon sokáig nem jelentett semmit, így azt ugyan úgy nem jegyezték hivatalos megemlékezésre méltó napnak, mint október 6.-át.

http://provertes.hu/images/program_kepek/trianon.jpgÓcsa városvezetését évekkel ezelőtt Magyar Péter és Fodor László kérte, hogy ez a nap legyen hivatalos emléknap, és legyen önkormányzati tiszteletadás. Akkor a Bukodi-Horváth alkotta páros ezt nem tartotta szükségesnek és a mögöttes testületi többséggel elutasította. 

http://4.bp.blogspot.com/-9lhf6gQN46g/Ua5Mwy69BpI/AAAAAAAAEx0/i4vuCTEYzEk/s640/DSCF9138.JPGÓcsán elsőként a Jobbik helyi szervezésében tartottak megemlékezést ezen a napon és ebből az alkalomból. Akkoriban ez a tett, ebben a városban egyfajta provokációnak, szembenállásnak számított.  Az önkormányzat és a testület egyetlen tagja nem képviseltette magát, vagy a hivatalt. Ők mind igyekeztek távoltartani magukat ettől, akár ördög a tömjéntől. 

http://3.bp.blogspot.com/-uEiRY36ZDSU/Ua5OGxoFRhI/AAAAAAAAEyQ/9VN5nr3VT2o/s1600/DSCF9167.JPGAztán évek múltán, (2014-ben) a testvérvárosi partnerség keretében az elcsatolt felvidéki országrészből itt vendégeskedő településvezetés előtt mégis csak bemutatták az első hivatalos megemlékezést Trianon kapcsán Bukodi vezetésével.  

2011. június 4.-én tartották elsőként hivatalosan is meg hazánkban a Nemzeti Összetartozás Napját, melyet az új kormány vezetett be a választások után.

A Bukodi-Horváth adta ócsai városvezetés hiába tagozódott a kormánypárt alá, és próbálta honosítani a fideszes ideológiát, képtelen volt azt átvenni és az emberek javára fordítani. Így nem csak nem értették meg a kor szellemi üzenetét, de fel sem fogták, hogy a nemzet és az összetartozás jelentőségét. Talán ezzel magyarázható a hivatalos elutasításuk amit városvezetőként az önkormányzaton át akkoriban megjelenítettek.

Valójában fel sem fogták, hogy mit üzentek.

Az Országgyűlés június 4-ét, az 1920. évi trianoni békediktátum napját 2010. május 31-én a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította (szavazatok: 302 igen, 55 nem, 12 tartózkodás). 
Az I. világháborút lezáró ún. Versailles-Washingtoni békerendszer részeként íratták alá a magyar delegációval a békeszerződést a Kis Trianonnak nevezett palotában 1920. június 4-én. Ezzel a békediktátummal nemcsak az Osztrák–Magyar Monarchia tűnt el a térképről, hanem Magyarország elvesztette területe jelentős részét (területe 282 870 km2-ről 92 607 km2-re csökkent), a lakosság létszáma pedig, mintegy 10 millió fővel kevesebb lett. Erre az eseményre emlékezünk TRIANON EMLÉKNAPJA-n.

Dabason 2010 június 4-én a trianoni döntés 90. évfordulóján az ottani önkormányzat közössége már az igazságtalan békediktátum fájdalmas következményeire emlékezett.

Kőszegi Zoltán vezette Dabas városában a Trianoni Emléknap (amit Ócsán -Horvát Tamás indoklásával - elutasítottak) az év kulturális eseménye, amire díjat is alapoznak.  
"Minden évben olyan eseményt díjazunk ezzel a címmel, amely kiemelkedő a város kulturális életében, igényes, magas színvonalú szervezői munka jellemzi, látogatottsága, társadalmi érdeklődés felkeltése sikeres. A rendezvény kapcsolódik történelmi évfordulóhoz. Mindezek alapján Dabas Város Önkormányzata Képviselő-testületének döntése értelmében az Év Kulturális Eseménye Dabason díjban részesült a Trianoni Emléknap."

Ócsán a Jobbik helyi szervezete 2011-től évente rendszeresen megemlékezéseket tartott a városban Trianon kapcsán.


http://www.ocsa.hu/userfiles/image/20140520_osszatartozas.jpgÓcsa polgármesterének Palást község polgármesterének vendégeskedése és itteni megjelenése kellett ahhoz, hogy az önkormányzattal Bukodi kiálljon és végül megemlékezést tartson 2014. június 4-én.

Ezt követően már nem volt visszaút. 

Immáron Ócsán is évente tartanak "központi" megemlékezést június 4.-éhez kapcsolódóan a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából, ahogy idén is a Bolyai téren.  Ott, ahol erre valójában semmi szimbóluma nincs a városnak. (A Székelykapu nem az.)

https://scontent-amt2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/18813891_1393080877451651_5586190624895220131_n.jpg?oh=175c88263314dfe995509f770230ea85&oe=59E93470Igaz addig még nem jutott el Ócsa vezetése, hogy amennyiben június 4.-e szabad- vagy munkaszüneti nap, akkor ne előtte, vagy utána, hanem az  adott címzetes napon, az alkalomhoz igazodva és illően valamint ahhoz méltón tartsák meg az emlékezést.

Idén erre meg volt minden lehetőség és adott volt a szabad vasárnap is. A megemlékezést szervező illetékesek mégsem voltak képesek a naphoz és az eseményekhez méltón azon a napon tartani a hitszónoklást, amikor az történelmileg is passzol. 

http://2.bp.blogspot.com/-1cOlESEPLjY/Tgq9RH4EY6I/AAAAAAAAAqc/sY-1fKMX4v8/s1600/Horv%25C3%25A1th.jpgSzámukra elégségesnek bizonyult egy nappal korábban letudni az "eseményt" úgy, hogy azt ennek szellemében június 3.-ra hirdették. Nem is érti a polgár, miért, amikor adott volt a dátum szerinti szabad nap. Mi ez, ha nem egy jelképes dolog a rendezvényszervezők számára? Egyfajta kötelező képmutatás, amin túl kell esni és utána még marad két nap kötelezettségek nélkül. Ócsán a Bukodi-Horváth vezette kisvárosban valószínűleg így gondolhatták a fejek. Különösképpen, hogy Horváth alpolgármester (tanár) javarészt alig vesz rész bármiféle ilyesfajta eseményen, illetve rendezvényen.

Természetesen ez is egy megnyilvánulás vagyis önkifejezés.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése