2017. június 30., péntek

Történelmi konferencia - megemlékezés a pozsonyligetfalui tragédia áldozataira ( - mi hol vagyunk ekkor)

2017. július 1-jén Pozsonyban nemzetközi történelmi konferenciát szerveznek, mely a pozsonyi tragédia áldozatainak emléktáblájánál főhajtással és koszorúzással ér véget.

http://www.korkep.sk/wp-content/uploads/2016/01/1-770x470-768x469.jpg
Egyértelmű háborús bűnről van szó - a pozsonyligetfalui emlékmű (- a történelemórákból kimaradt)

Az ártatlanul kivégzett gyermekek, nők és férfiak lelki üdvéért tartandó szentmisére reggel 8:00 órakor kerül sor Pozsonyban a Ferencesek templomában, amelyet Tamás atya celebrál. Az esemény részletes programja:

http://www.korkep.sk/wp-content/uploads/2017/06/2017_meghivo_pozvanka-720x1024.jpg

Egész családokat irtottak ki Ligetfaluban

Az elmúlt hetven évben korszerű autópálya és lakótelep épült Pozsonyligetfaluban (Petržalka), nem messze a tömegsíroktól. Ott, ahová 1945 nyarán a csehszlovák hadsereg katonái lőtték a felvidéki német és magyar lakosságot. Dunajszky Géza helytörténész szerint jelöletlen tömegsírban nyugszik az a 90 magyar levente is, akik Drezdából hazafelé tartva Ligetfaluban lelték halálukat.

http://www.korkep.sk/wp-content/uploads/2016/01/masodik_vilaghaboru_ghetto-67736_1280-770x470.jpg
Az elmúlt hetven évben korszerű autópálya és lakótelep épült Pozsonyligetfaluban (Petržalka), nem messze a tömegsíroktól - Ott, ahová 1945 nyarán a csehszlovák hadsereg katonái lőtték a felvidéki német és magyar lakosságot

A kivégzések elkövetői azt gondolták, hogy szörnyű tettük örökre rejtve marad. Ám 1947-ben bírósági eljárás indult egy pozsonyi férfi meggyilkolása miatt, akit a vagyonáért öltek meg. A szálak Ligetfaluig vezettek. Különös módon a bíróság csak egyetlen ember meggyilkolásával összefüggésben indított bűnvádi eljárást, miközben a tanúvallomásokból, illetve a tömegsírokban az exhumálások során megtalált holttestekből egyértelműen kiderült, hogy tömeggyilkosságról van szó.

http://www.korkep.sk/wp-content/uploads/2016/01/41-768x576.jpg
Dunajszky Géza helytörténész szerint jelöletlen tömegsírban nyugszik az a 90 magyar levente is, akik Drezdából hazafelé tartva Ligetfaluban lelték halálukat
 
A ligetfalui haláltábor vezetőit, Berdich Smetanat, Eduard Kosmelt és Jozef Jancsót a bíróság elsőfokon elítélte, másodfokon azonban felmentette őket.

A civil történelemkutató azt mondta, hogy olyan törvényt fogadtak el, amely büntetlenséget biztosított a csehszlovák államiság megszűnése és 1945 októbere között elkövetett, egyébként bűncselekményeknek számító esetekben.

http://www.korkep.sk/wp-content/uploads/2016/01/81-768x576.jpg
A BS-6 Fűzfa erőd, melynek tetejéről legyilkolták az áldozatokat. - kép: Körkép.sk
 
A tömeggyilkosságok kitervelői és elkövetői tehát megúszták, valamennyien ágyban, párnák közt haltak meg. Volt, aki később fényes katonai, majd tanári karriert futott be a kommunista Csehszlovákiában, és volt, aki Izraelben talált menedéket.

Hírado.hu/ujszo.com/ Körkép.sk
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése