2017. június 8., csütörtök

Tavaly sem voltunk jogosultak - az idén több mint félezer önkéntes tűzoltó egyesület kap támogatást ( - mi nem)

Ócsa évek óta küzd és szenved a város körüli tűz- és balesetek okozta káros hatásokkal. 
Három éve már, hogy toborzást szerveztek a helyi önkéntes tűzoltóság állományának biztosítása és a megalakulás létrejöttére, ami máig nem sikerült.

https://2.bp.blogspot.com/-fbtPAaZOVqI/VuU6BSpZBFI/AAAAAAAAFnE/0Jf6gwPfW-ojBD8o7bdyIFYOwwsUb7R8gCPcB/s1600/polg%25C3%25A1r%25C5%2591rs%25C3%25A9g.jpg
Hátat fordítottak - nem hozott sikert a toborzás Boros alatt
Pedig országos szintű háttér és segítség áll készen az alakuló egyesületek megalakulásra. Ócsán azonban eddig nem volt erre megfelelő akarat és így nem voltak képesek kihasználni a lehetőségeket. Milliós támogatásoktól esett el a város mindamellett, hogy a helyi tűzoltóság sem jött létre.  

http://www.katasztrofavedelem.hu/wm.php?f=26398&15
2017. évi ÖTE pályázat  - megítélt támogatások

Az idén vagy 500 egyesületi tűzoltóság (ÖTE)  kap ismét támogatást a működésük elősegítéséhez.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pályázati feltételeinek ötszázötvenhárom önkéntes tűzoltó egyesület felelt meg. Az idén ötvenkilenccel több önkéntes tűzoltó egyesület jut támogatáshoz, mint az elmúlt évben. Ennek segítségével különféle tűzoltóeszközökhöz és felszerelésekhez juthatnak. 

2017-ben összesen hatszázmillió forintnyi támogatást oszthat szét a katasztrófavédelem a Magyarországon működő önkéntes tűzoltó egyesületek között a központi költségvetés fejezeti kezelésű előirányzata terhére. A pénzből százmillió forintot az önkéntes mentőszervezetek kapnak, a fennmaradó félmilliárd forint a tűzoltó egyesületekhez kerül: az önállóan beavatkozó egyesületek és a hivatásos tűzoltó-parancsnokságokkal együttműködő egyesületek pályázhattak.

http://www.katasztrofavedelem.hu/wm.php?f=26403&13
Ócsa nem indult és nem nyert
Az önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesületek száma folyamatosan emelkedik: amíg 2016-ban harminckilenc, addig 2017-ben már negyvenöt önkéntes tűzoltó egyesület rendelkezik az önálló beavatkozás jogkörével, a tervek szerint év végére további négy egyesület kerül ebbe a körbe. Tovább nőtt a hivatásos tűzoltóságokkal együttműködési megállapodást kötött önkéntes tűzoltó egyesületek száma is, az idén majdnem mindegyik be is nyújtotta támogatási pályázatát a rendelkezésre pályázati forrásra.
 
A pályázati feltételeket sikeresen teljesítő ötszázötvenhárom egyesület működési költségekre, eszközbeszerzésre, szakmai tanfolyamokon történő részvételre, pályaalkalmassági vizsgálatokra, az önállóan beavatkozó egyesületek vezetéstechnikai képzésre, EDR-rádiókra, szertárépítésre és -felújításra, valamint védő- és technikai felszerelésekre pályáztak.

A bírálóbizottság támogatásra vonatkozó javaslatait az országos katasztrófavédelmi főigazgató jóváhagyta, így idén működési költségre, szertárépítésre és –felújításra, védő- és tűzoltótechnikai eszközökre kapnak pénzt. A pályázatnak köszönhetően hatszázötvenkilenc tűzoltótechnika-kezelői típusvizsgára lesz lehetősége az önkéntes tűzoltóknak és százhuszonnégy önkéntes egyesületben tevékenykedő gépjárművezető tehet pályaalkalmassági vizsgát, amellyel megkülönböztető jelzést használó tűzoltógépjárművek vezetésére is jogosultságot szereznek. Hatvan egyesület összesen ötvenhárom kézi és öt mobil EDR-rádiót, valamint két speciális kiegészítőt kap majd.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése