2016. február 11., csütörtök

Fokozott óvatosságra figyelmeztett a rendőrségi szóvivő - de miért mindig nekünk szólnak nem az illetékesnek

A tegnapi halálos közlekedési baleset után a Dabasrégió a rendőrségi szóvivő szavaival hívja fel a figyelmet arra, hogy mennyi hasonló tragédia történt mostanság.

http://dabasregio.hu/wp-content/uploads/2011/08/dabasregio_1.png
Idén már 16 gyalogos vesztette életét balesetben. Szerda reggel két halálos gázolás történt Pest megyében – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője az MTI-t.

Csiszér-Kovács Viktória felidézte, hogy szerda reggel az 5-ös főúton Ócsánál és a 10-es főúton Piliscsabánál történt halálos baleset.

A szóvivő kiemelte: általában a gyalogosgázolások jellemző okai, hogy a főutakon a gyalogosok láthatósági mellény nélkül közlekednek, az úttesten szabálytalanul próbálnak átkelni, illetve hogy az autósok figyelmetlenül haladnak, nem a megfelelő sebességgel közelítik meg az átkelőhelyeket, nem adnak elsőbbséget a gyalogosoknak.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiYgDnHn9x90YX7tQTqF3XYasOzlQExa0V6UsomKPkkOqOkKK6Jdt7b1xyoEX4s0YL2Tvc-V9v0YLYA-cK3Wki0iPKbNYtVJ7lvvwb-CK6FgGuH7HYZO7ufhiwlUkVSPF8NjwV8ILLumlQ/s1600/SSA40833.JPG
Ócsa egyik fontos bevezető útja - nincs megfelelő járda és csapadékelvezetés
Hozzátette: a következő napokban jelentős csapadék várható az ország területén, Zala megyében jelenleg is havazik, az autósok sokszor nem szerelnek a kocsijukra téli gumit, amelynek a hiánya növeli a jármű féktávolságát.

Mindezek miatt arra kérte mind a gyalogosokat, mind a gépkocsivezetőket, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek.

Ami minket illet: Való igaz, hogy városunkban szintén sok szabálytalankodóval találkozni. 

Talán a vakszerencse folytán nem történt eddig több súlyos baleset a várost illetően a rossz szokások, a hibás gyakorlat és a rossz közállapotok együttes kihatásaiként.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiTe6pflREmq92o7NWX-A7FbIkrgHNaJWMj2LfPyMxQFIVT2WsGHoue5y6pY2m2v5y-Hsh8HAisrVR4SOuUzgxePQaZrYMC2pfeBdSOAm4thovK21vRQ8DT24Wi16nfXQ2c72KE3WsD4Lc/s1600/DSCF1165.JPG
Itt éppen lenne járda, de a busz elfoglalja - kerékpáros meg az út közepén

Ócsa mára kinőtte a belső úthálózatát. Az jelenleg szinte mindenhol keskeny és nem megfelelő keresztmetszetű, nagyrészt csatornázatlan és járdázatlan közutak hálózatát takarja. Ezt az elavult, korszerűtlen belső úthálózatot kénytelen használni a hivatásos és a helyi forgalom. A személyszállítás, a teherforgalom, a belső mozgások, a mezőgazdasági munkagépek közt a kerékpárosok és a gyalogosok is ezt használják. Mivel alig bír összefüggő járdahálózattal, így mindenki az elavult, keskeny, hepehupákkal, kátyúkkal terhelt aszfaltcsíkra szorul. Azonban az olyan úton, ahol két jármű is alig fér el egymás mellett, ott a gyalogos, a kerékpáros, vagy a rokkant-kocsival közlekedő óriási veszélyhelyzetet kénytelen felvállalni a közlekedése során. 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj83QsPohUbW9uOBACQzKypIkQe3hQMSPeOiDMUxqZEEUVgucgN5y2UsU2UG2QDkxP1zS4FxyQiZ6xKmvZdCgSE6JpopPn0fX5jEAFlwu-Euy_9wlYQy9AGD8j5Vp1OxPjj8a3CAqQRnV0/s1600/SSA40984.JPG
Óvatoskodhatunk, ha nem megfelelő az átjáró - nincs kijelölt gyalogátkelő


Erre osztja a rendőrségi szóvivő, hogy „fokozott óvatossággal közlekedjenek.”. Holott a rendőrségnek, mint hatóságnak ennél többet is kéne tennie ez esetben Nem elég ugyanis az autósokat lassúbb haladásra késztetni, ha ezen túl nem tesznek mást mérlegelésre. Ez a kinyilatkoztatás ugyanis eléggé egyoldalú teszi a dolgot akkor, amikor a kerékpárosokkal szemben alig érnek el haladást. Ma, ha kimegyünk az utakra, azt tapasztaljuk, hogy a helyi bringások nem a KRESZ előírásának megfelelően vesznek részt a forgalomban. Ezzel a felelőtlen és hányaveti magatartásukkal számos szabályosan közlekedőt képesek veszélybe sodorni. A napi rendőri jelenlét és szolgálat ellenére, azonban nem érzékelni, hogy a kerékpárosok közlekedési hozzáállása, morálja javult volna. Ma is képesek kimenni az útra világítás, fényvisszaverő prizma, vagy láthatósági mellény nélkül, függetlenül az időjárás, vagy a napszaktól. Így akár ködben, esti sötétben, rossz látási viszonyok közt képesek az amúgy is keskeny, és néhol nem megfelelő úttesten kacsázni. Vezető legyen a talpán, akit nem ver ki a víz, egy kivilágítatlan kerékpáros felbukkanásától. 

Az úttesten egymás kezét fogva gyaloglókkal ugyanez a helyzet. A rendőrség azonban, ha nincs ebből baleset, képes szó nélkül elmenni a megszokott események mellett. Mostanság azt venni észre, hogy csak az emberáldozatokkal járó kiemelt balesetek után kerül előtérbe az, ami már lassan hétköznapi válik. Vagyis, az, hogy mennyire nem törődnek a szabályok betartásával. Ilyenkor előkerül a szóvivő és nagyon okosakat mondva fokozott óvatosságra inti az embereket. Eső után köpönyeg, mert ez a hatóság a belső rendszerén keresztül nem inti fokozott ellenőrzésre a rendőröket a szabálytalan közlekedési gyakorlatot folytatókkal szemben. Így nem is történik érdemi változás.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEio3dBlFeK3TpAW453pebvZqjyDKdhlaL17GBGC500GvP4T6oNAERoJunOy9O4U7tv96QoIfYkuYS7vclYhz-52mv84SoPV0R0KvG4OQ7SQNvgng2vuCkxbbQEmSY7H3LLTFF7KyEHpHRg/s1600/SSA40173.JPG
Traffipax szemben a másik bevezető úton - járda és vizesárok azonban itt sincs
Maximum jön egy traffipaxos autó, leáll a forgalommal szemben az útpadkára és elkezdi mérni az autósok sebességét. Azt azonban senki nem veszi számban, hogy hány megfelelő felszerelés nélküli lassú jármű, világítás nélküli kerékpáros, vagy szabálytalanul közlekedő gyalogos halad el az autósokat mérő álcázott rendőrautó mellett.

A baj tehát megint alapjaiban rejtőzik. Mégpedig a hozzáállásban. Tehát nem csak a fényvisszaverő mellény nélkül útra kényszerülő gyalogos, a boltban egy világítási csomagnál sokkalta többet költő sötét kerékpáros lehet a hibás, hanem az önkormányzat, a hatóság és ebben talán a rendőr is, aki napjában tétlenül megy el az ilyen események mellett.


Mert a szóvivő is csak nekünk tud üzenni, és nem a polgármesternek a helyi kapitánynak, vagy az őrsvezetőnek a hiányosságok okán. Amíg ez így van és a hatósági szemlélet nem változik, addig az emberáldozattal járó tragédiák száma sem fog csökkenni. Erre pedig jó lenne nekünk felhívni a rendőrségi szóvivő és a mögöttes hatóság figyelmét. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése