2016. február 29., hétfő

A nap kérdése: - Hova tűnik el a lakosság által évek óta rendszeresen befizetett milliónyi adóforint - mire megy

Ócsán mostanság hordták szét az önkormányzati csekkeket, amivel a helyi építményadót, a kommunális adót, valamint a gépjárműtulajdonosok számára kirótt súlyadót óhajtja beszedni a hivatal.

http://www.pecelinfo.hu/images/stories/2013-03/csekk.jpg
Csekk, csekk hátán
Ez időtájt igencsak elgondolkodhat a városlakó, hogy valójában mire fizet 12-24 ezer forintot meghaladó összeget az önkormányzatnak, amikor attól cserébe szinte nem kap semmit. 

Valóban elgondolkodtató, hogy a Bukodi-Horváth alkotta páros vezetés mire is fordítja ezt a bevételt, mert erről soha nem tesznek közzé tételes kimutatást. Ez az összeg csak úgy van, befolyik a kincstárba, aztán az önkormányzati fejesek meg eltüntetik a mindennapokban. Elköltik, felhasználják, és valójában azt sem tudjuk, hogy mire. Még azt is feltételezhető, hogy magukra, hiszen ha a saját jogukon nem képesek kitermelni ezt (és tényleg nem is termelik ki azt) a pénzt, amit a működtetésre, vagy fizetségként kivesznek és felvesznek, akkor bizony fennáll a gyanú, hogy nem megfelelő mód használják illetve élik fel a közvagyont. Azt a közpénzből összeálló tőkét, amit mi magunk rakunk össze az itt létünkkel.
 
És most nem is az állam által fizetett normatív támogatásra, hanem kimondottan a helyben kiszabott és beszedett adókra gondoljunk. Mert kérdezzék meg megy egymást, tudja-e valaki, hogy mire költik, hova forgatják be a kommunális adó címén kivetett pénzeket?  A súlyadó helyben maradó részét? 

http://www.infopapa.hu/external/image_cache/3/e/9/3e98cfc97c7971ed4cce01ce9b1c015f.jpg
Az adózó sokszor azt sem tudja, mire és minek fizet, valamint azt sem, hogy befizetéseit mire költik

Mert amint látható, az utakra, önkormányzati járdaépítésre nem sokat költ a vezetés.  A vasúti átjárók szintén a múltszázadot idézik, amikor még nem volt ekkora, és ennyire gépesített a forgalom.  

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS8em3SdSTUtPZ0UErkf5KF-brtEJF42_KuIM_YdvlG4o1nbxxcIg
Ahol a döntések születnek - a helyi hatóság
Bukodi-Horváth polgártársak immár, vagy lassan a 6. éve ülnek a fehér lovon, kezekben a hatalom ereklyéjével, de azon túl, hogy csak az alattvalókat próbálják regulázni, nem sok míves dolgot hoztak létre.  Évek óta azt látni, hogy a városi környezetünk pusztul és elhalni látszik.  Hiába fizet az ember a városi kasszába évek óta rengeteg pénzt, a város csak nem halad egyről a kettőre.

Tudom, erre szokták mondani a kivagyik, hogy aki nem veszi észre a változás, a fejlődést, az nem itt él.
De miről is beszélnek ezek a kivagyik?  Mit neveznek előrehaladásnak, fejlődésnek? Azt az irányzatot, amit központilag megszabnak? Azt, hogy elfogadták az alsópakonyi csonka telepet és a velejáró kötelezettségeket? Most meg azzal érvelnek, hogy építettek egy elfuserált bölcsődet az óvoda kertjébe?  Ha Alsópakonyban a szociális lakónegyed nem épül meg, akkor saját forrásaiból a város képtelen lett volna erre a 24 fő befogadását biztosító intézménynek a megvalósítására. Maga a vezetés ismerte el, hogy ezt az állami beruházásnak köszönheti a város. A 24 fős létszám, meg eleve kicsi. Arról nem is beszélve, hogy a mellett levő óvoda bővítésével arányosan csökkentették az udvart és a szabad területet, ahova a növelt létszám kimehetne. Ha ezt fejlődésnek tudja be valaki, az legalább olyan, mintha az egylovas szekerére egy emeletes busznyi szintet rakna, de a plató alapterületét közben a negyedével csökkentené. Van értelme akkor a mellveregetésnek? Főleg, hogy ugyanaz a ló cipeli a növekedéssel járó többletterhet. Na, valahogy erre lehet most büszke az a vezetés, aki mindezek kapcsán fejlődésről beszél.

http://jolinkek.hu/sites/jolinkek.hu/files/imagecache/nodes-link-image-800x600/tsgastro.jpg
Ezen is vesztettünk - a cég költség és kártérítés nélkül visszalépett ( - a régi és az új kiírás költségeit a város állja)

Tudja az ócsai, hogy mitől döglik a légy. Látja azt a valós fejlődést, ami tényleg megvalósult a város pénzéből. Ezt pedig nem más, mint a polgármester előrelépése. A régi Renault lecserélésével beállt változás. Az új közpénzes Opel Astra Sports Tourer az valóban a saját autóhasználat költségeinek kiváltást és az életvitel, az életszínvonal növekedést hozta magával. Mindezt persze nem a kitermelt, vagy megdolgozott és leadózott javak hozamaként, hanem a városi költségvetés által, velünk fizettetve. Mert ugyebár úgy jó élvezkedni, ha az nem kerül nekünk felszámolásra. 

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/77/Opel_Astra_Sports_Tourer_1.6_Design_Edition_%28J%29_%E2%80%93_Heckansicht%2C_24._Juni_2011%2C_Velbert.jpg/800px-Opel_Astra_Sports_Tourer_1.6_Design_Edition_%28J%29_%E2%80%93_Heckansicht%2C_24._Juni_2011%2C_Velbert.jpg
Egész egyszerűen a költségvetésbe állította a polgármester, a képviselők pedig megszavazták

Mi most ezt nem élvezzük, ellenben a polgármesterrel, aki mindennek az egyik haszonélvezője. 

Vagyis nem igaz, hogy nem látja az ember a beállt változást, vagy a fejlődés irányvonalát. Látja a helybéli, hogy mi folyik itt.

Csak a közpénzek folyamatát nem tudja követni.  Azt már nem láthatja, hogy mire fordítják a beszedett adókat. Hogy hova költik az általa befizetett összegeket, ami évi 30 millió körüli tehertétel.

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQUb8A1LKPj-z-ErMs1kBStMln-YWRz08_RIwzq3XrKIQyTvxP94wÓcsa közhatalmi bevételeinek előirányzatai 2016-ban az önkormányzat szerint alábecsülve is 406 millió, hiszen tavaly már a 410 is meghaladta, míg jövőre már 460 fölötti összeggel számol a költségvetés. Aztán ehhez jön még az intézményi bevételek ami 159 milliónyit kóstál, valamint a működési célú támogatások az államtól, további 35-36 milliós tételben. Nem részletezve, de összességében a város 1 milliárd, 110 millió feletti összeggel számolhat és ebből gazdálkodhat.

Ez a nagyságrend évek óta ekörül mozog.  A 2015. évet majd 70 milliós kiigazítással zárták/fogadták el az idén

Mi történt, és miben fejlődtünk akkor? Adósságállományban, vagy külcsínben? A Dózsa-telepi óvoda külső hőszigetelését is nagyrészt pályázati forrásból fizették. Az ezt követ tetőbontás és felújítás vagy 30 millióját azonban már nem tudták "előteremteni", ezért újabb hitelt vettek fel, amit az idén is fizethetünk. Ha ez a jó irány, akkor ez valóban lehet egyfajta siker!? A Bolyai energetikai rekonstrukciója, a napelemes rendszer kiépítése szintén egy fentről jövő kezdeményezés volt, amit újfent Eu-s pályázati forrásából tápláltak. A Halászy esetében szintén ez játszott. Vagyis a városnak nem sok pénzébe került ez a buli. Ezt felhozni teljesen felesleges.

A vasútállomás körül megépített parkolóba sem sok pénzt fektettünk. Az is csak úgy jött, mint a legtöbb beruházás. Legfeljebb kitérni lehetett volna előle, vagy ahogy Alsópakony kapcsán mondták, még azt sem. Ez pedig nem egy megerőltető költségvetési tétel.

https://i.ytimg.com/vi/tZodYG5mkvw/maxresdefault.jpg
Ez sem piskóta semmi üzleti tranzakciót takar

Ami a költségvetést terheli, az a polgármester 6 millió körüli új autója, az Oxyfa biznisz 20 milliós nagyságrendű finanszírozása, az említett tetőcsere, a fesztiválok költsége, a haveroknak elengedett milliós adóhátralékok be nem szedése, és még pár apróság. 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgEW3UTY1x7oSIIR5yNsA_Dt9sfYIri7q12ak9boNJSwh6zG3VDAhGCDqYkkKGAraWB1a6_j2g_h8QNDwqXMbyZAP9bx9RwgvE5h1MHoa4znqGJFlbycCrLWbrD0KgLGAdI2myoqMGv5As/s640/j%25C3%25B3.png
48 millió és még 3 millió csak úgy el lett tüntetve - mögöttes dokumentáció és felelős sehol 

Mi fejlődés mutatható ki a Bukodi-Horváth kettős eddigi vezénylete alatt? A sarkalatos kérdések változatlanok, a kritikus pontok maradtak.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjQwIEFVHTks8oAa2ge6oHWiJrLbF2TPW1WVZfLihK5gp1xMVNoA7uLnyS9uY8sPwHuDs2MfHm5V6md8oN3DDxztevjkDLWUXOUeGmcEtEowTqKXn8Uso2Gz5eF51ngp8aD8wCmSgkoRMw/s1600/SSA40018.JPG
Kinek volt jó üzlet a bevásárlás
A vasúti átjáró kiépítésének költségét már vagy háromszor elköltötték. A TSz-Iroda megvételéből költségéből kijött volna egyszer. 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgxRg-XasQfwGuYqbOPKHSpv__VtPB8Gvj0IEIeQXdQEXgN09uRBhgYmDchIUU1Me8L446Rbr2yIBOM4uLzbL2B-XnSrHGKe_lnS1SdpHhihvRebq9tUojVNdXP4MjQ_tVFT-U4b118hcw/s1600/DSCF5110.JPG
Ki járt jól a laptopok cseréjével
Az Oxyfa üzlet ráfordításaiból és az új autó vásárlása helyett is inkább futotta volna rá. Az örökös laptop-csere, a számítástechnikai fejlesztések címszó alatt elszámoltak, is kitettek, nem kevés pénzt. 

Aztán ha azt vesszük, hogy az elmúlt évek bármelyikében befizetett lakossági adók egyikéből is kijött volna a Székesi-Damjanich kereszteződés felújítása. 

Székesi-Damjanich vasúti átjáró
Az Üllői utcai átvezetést ügye nem vesszük ide azért, amiért az Árpád utcai és a Bolyaival szemközt levő buszmegálló, valamint ezen érintett utcák, köztük a Falu Tamás utca útfelújítása és kiszélesítése kapcsán is arra szoktak hivatkozni, hogy az nem az önkormányzat kezelésében van.  

Ennek csak az idegen tulajdonú MÁV aluljáró felújítása és az Üllői utcai vasúti átjáró mérnöki tervbevétele mond ellent, ahogy a polgármester is önmagának. 

Szóval még most is azon rágódhatunk, hogy hova kerül felhasználása a kommunális adó jogcímen beszedett pénz, mire fordítják a befizetett ingatlanadó forintjait, vagy a gépjárműadó itt maradó részét?

Továbbromló közállapotok
Mert hogy a városban a lakosságot, a közterületeket érintő látványos fejlődést nem tudnak ezekből az összegekből kimutatni, az nagyon valószínű.  talán ezért sem képesek normálisan elszámolni vele és az önkormányzat lapjában bemutatni a felhasználását.

Az önkormányzat biztosította cementből és sóderből kalákában épülő városi járdaszakaszok viccnek is rossz felhozni, nem hogy a fejlődést példázni vele. Ezért erről inkább mélyen hallgasson az önkormányzat, mintsem előhozakodjon vele, hiszen mással végezteti el azt a munkát, amit a törvény neki szabott.

Hiba a rá költött pénz, ha kiépített járda nem vezet a megállóba
Aztán ügyebár az is édes kevés, hogy az évek óta kritikus állapotú Széchenyi utcai buszmegálló előtti aszfaltcsíkot félmillióért cserélték. 

http://www.ocsa.hu/userfiles/image/hirek/2012/20120710_focipalya_05.jpg
Ha másra nem is, a focipályára mindig futotta a költségvetésből
Meg az sem viszi előrébb a lakosságot, hogy a saját hobbijukra, és az egyesületi focira milliókat szakítanak ki.  


Ócsa nagy része szarik rá, hogy egy megyei harmadosztályú csapat mit csinál. Ez lemérhető a nézőszámon is. A többség biztos nem áldozna magától illetve a sajátjából 9 milliót a pálya automata öntözőrendszerére, amikor elég lenne erre a gondnok egy slaggal. De az is biztos, hogy 30 milliót sem fordítanának az egészre. 
Ettől a "fejlesztéstől" egyikünk sem lett boldogabb.

Sőt attól sem lettünk vidámabbak, hogy a polgármester juttatásai, felvett kifizetései és külön jutalmazása után az idén még 600 ezres költségvetési támogatást  is beterveztek neki.  És hogy ez a tisztség nem jár egymagában, így a két állást is betöltő helyettese, az álláshalmozónak tűnő, valamint pénzhajhásznak tartott alpolgármester, - aki már vagy 4-5 helyről vesz fel különböző juttatást, illetményt, amit talán maga sem tud, hogy milyen jogcímen pénzt, - azt is megtámogatjuk külön és címzetesen további 400 ezer forinttal a költségvetésből! Ezek a mi költségvetésünkből a városi pénzünkből osztogatnak egymásnak!

http://ocsa15v1.websam.hu/img/pikto_polgarmesteri.jpg
Kéz a kézben - de hova a közpénz
És, hogy mindezért mennyire nem önzetlen vagy hálátlan a két vezető tisztségviselő részéről, így a képviselőket a megállapított díjazásukon felül, vagy ha úgy tetszik attól elkülönítve, további 2 millió forint keretösszeggel támogatja meg a költségvetés által a városi polgár.   Mindezt persze nem a lakosság, hanem önmaguk szavazták meg az előbbiek, vagyis az őket választók nevében. Így hálálják meg a választási bejutásukat. A református lelkész, a presbiter is úgy nyeli a pénzt, mint kacsa a nokedlit. Az egyházi szerénységet a túlkapások juttatják a pokolba. Micsoda gyülekezet ez? Hova ez a mohóság!?!  Több visszafogottságot várunk el, különösen a református képviselőktől, mivel ők egyházi személyek. Aztán hitük szerint nem bálványimádók, mégis a polgármesteri mohóság örvényébe forgolódva úgy néznek fel rá, valamint úgy méltatják, hogy a nagyságát a pénzkivételeinek elismerésével és megszavazásával támogatják. Csakis így, és ebben a nexusban kaphattak külön támogatást a vezető tisztségviselők és vehetnek fel ő maguk is.
Mindezek után még mindig, vagy még inkább aktuális a kérdés, hogy mire fordítják a lakosság pénzét, a most kiküldött csekkeken beszedett különböző nevű és nemű adókat?  

Kérem erre legyen szíves válaszolni valaki, mert mindez a tömérdek pénz, ami az elmúlt 6 év során befizetésre, majd elköltésre került, nagyon nem látszik meg a városon.  

http://i0.wp.com/kanadaihirlap.com/wp-content/uploads/2014/09/okotars-ne-a-civileket.jpgAz pedig, hogy a polgármester és az alpolgármester ezzel reciprok miként gyarapodott, lesajnálom.

Minket a közpénz, és a közvagyon érdekel. Azzal tessenek elszámolni. 
Az, hogy a befizetett adónk mire megy el, és az hogy mindez a beszedés ellenére nem látszik meg a városon, az bizony nagyon érdekel minket. 
Akkor, amikor láthatóan nem gyarapodunk, hanem eladósodunk, akkor foglalkozni kell ezzel a kérdéssel. Amikor csak feléljük a múltat, a jelent és még a pénzünk is rámegy, akkor kötelező a számvetés.  Fontos fellelni a hibát. Azt, hogy hova és mire használják, mire költik el a pénzünket? 

Ez itt kérdés. 
Erre válaszoljatok.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése