2016. február 29., hétfő

A Századvég szerint vezet a Fidesz - mégis fölényes baloldali győzelemmel végződött a választás ( - letaglózva)

Az éles politikai viták és demonstrációk ellenére a kormánypártok változatlan fölénnyel vezetik a pártok rangsorát februárban a Századvég Alapítvány legújabb, pártok támogatottságát vizsgáló kutatása szerint.

A legfrissebb pártpreferencia-felméréséről készült összefoglalóban azt írták: a teljes népesség 34 százaléka a Fidesz-KDNP-t támogatja, a Jobbik támogatottsága 13, az MSZP-é pedig 9 százalékon áll. A Demokratikus Koalícióra (DK) a lakosság 6 százaléka voksolna, az LMP-t 4, az Együttet pedig 1 százalék támogatja. A Századvég szerint a politikai baloldal kisebb pártjai - mint például a PM és a Liberálisok -, külön-külön nem érik el az 1 százalékos támogatottságot sem a teljes választói körben.

Ennek ellenére Salgótarjánban kipicsázták a Fideszt, ami igen elgondolkodtató lehet a városokban kiskirályként ténykedő párttárs polgármeseterek számára.

Salgótarjánban a  várt izgalmaknál lényegesen fölényesebb győzelmet aratott az MSZP jelöltje vasárnap az időközi polgármester-választáson. A baloldali pártok által is támogatott Fekete Zsolt már a választókörzetek több mint felében, több mint ezer szavazattal vezetett a Fidesz jelöltje előtt, amikor negyed kilenckor Simon Tibor már gratulált is ellenfelének. Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese lapunknak elmondta: "az emberek a jelek szerint megelégelték, amit a Fidesz művel".

http://nepszava.hu/picture/75638/normal/302/00302000.jpeg
Köszönjük Salgótarjánnak - mondta Tóbiás József MSZP-elnök, amikor visszavonhatatlanná vált: a szocialisták jelöltje győzedelmeskedett

Hogy ezeket a szavakat megértsük nem kell távolba látni, elég ha Ócsa városra és annak vezetésére tekintünk. A több évi hatalomgyakorlás mára a pénzhajhászásban és az önmaguk megtömésében csúcsosodik ki, miközben a város egyre csak sínylődik. Az ilyen, vagy az ehhez hasonló jelenségek okán csömörlenek meg az emberek a városokban a mostani politikusoktól. 

  Önmagában a városvezető személye egyébként leginkább az önkormányzati működés szempontjából lehet fontos Salgótarjánban, hiszen a polgármester párthovatartozásától függetlenül a közgyűlést nem választják újjá, ott mindenképpen megmarad a szocialista többség. A Dóra Ottó polgármester halálával 14 tagúra fogyatkozott közgyűlésben nyolc képviselője van a baloldalnak, öt a Fidesz–KDNP-nek és egy a Jobbiknak, egyértelmű tehát, hogy a város működése és irányítása szempontjából egy baloldali polgármesternek lehet könnyebb dolga.
 
 A Fidesznek fontos lett volna megmutatni, hogy meg tud nyerni egy városi polgármester-választást, mert ebben a ciklusban eddig minden fontos időközit elveszített. Újpestet és Veszprémet elvitte a baloldal, Tapolcát pedig a Jobbik. Bár most nem parlamenti mandátumért folyik a küzdelem, a Fidesznek fontos lenne felmutatni, hogy a közvélemény-kutatási adatok, melyet stabil fölényét mutatják, hitelesek is.

http://nepszava.hu/picture/75540/normal/301/00301608.jpeg
Salgótarjánban is bedobták a gulyáságyút - Simon Tibor (Fidesz-KDNP) kampányzárón még ételt osztott az elszegényedőknek .( -  MTI Fotó: Komka Péter)

Simon (Fidesz-KDNP) a szombati kampányzáróján ételt osztott és minden megígért: hangsúlyozta, hogy programja a város rövid, közép és hosszú távú érdekeit szolgálja. A kormánypárti jelölt plakátján az volt a szlogen, hogy ő az egyetlen megoldás, és a Fidesz is erre "játszott". Főként, miután a kormánypárti jelöltnek kampányolt a városban Varga Mihálytól Németh Szilárdig több vezető fideszes politikus is.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője már szombaton figyelmeztetett: Salgótarjánt nem lehet megvásárolni, a város békét akar és építkezni. Tóbiás József, aki maga is aktívan kivette a részét a választási kampányból, a nógrádi megyeszékhely főterén egy nappal a voksolás előtt azt mondta, bár a kormány magára hagyja a várost, de az elindult az építkezés útján, és a szocialisták ezt az építkezést kívánják támogatni.

A város egyébként is hagyományosan baloldali. A 2014-es önkormányzati választásokon az MSZP-s Dóra Ottó 42,88 százalékot (5376 szavazat) kapott, míg fideszes ellenfele, Székyné Sztrémi Melinda 42,48 százalékot (5326 szavazat). Mindössze ötven szavazat volt a különbség. 2010-ben Székyné 51-44 százalékra győzte le a szocialista vetélytársát. 2006-ban Székyné 40-39-re nyert az MSZP ellen, igaz, akkor indult a választáson és 12 százalékot kapott a volt szocialista városvezető, Puszta Béla.

Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese a Népszavának ezután elmondta: hatalmas és fontos győzelmet aratott az MSZP a megyeszékhelyen. "Az emberek a jelek szerint megelégelték, amit a Fidesz művel" - fogalmazott Gőgös, aki a helyszínen tartózkodva arról is beszámolt: szerinte az eredmény valóságos tarolást jelent. 
 *

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése