2016. február 6., szombat

Bírákról, bíróságokról és a miniszterek hitelességéről - tévelygések és mélyrepülés ( - jogszolgáltatás vs igazság)

Az utóbbi hetekben nagy társadalmi megdöbbenést kiváltó bírósági ítéletekről kérdezték Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert a Kormányinfón.  
 A tárcavezető rendesen odaszólt a bíróságnak, keményen kiosztotta azokat.

http://static.origos.hu/s/img/i/1602/20160204lazar-janos-kormanyinfo-2016-februar16.jpg?w=644&h=429
Ki bűnös és ki nem - ez nem csak (egy) bíró kérdése
 A PestiSrácok.hu kérdésére válaszolva keményen kiosztotta a bíróságokat Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. A tárcavezetőt a magyar társadalmat felháborító Hagyó-, és vörösiszap-ügy ítéleteiről kérdeztük, amire Lázár János portálunknak nyomatékosította: “Mélyrepülésben van a magyar igazságszolgáltatás megítélése, mert Magyarországon jog- és nem igazságszolgáltatás van”. Kiemelte, a bírók nem lehetnek függetlenek a valóságtól. “A Hagyó-ügy és a vörösiszap katasztrófa miatt született bírósági ítéletek sértőek és elfogadhatatlanok, miközben az igazságszolgáltatásba vetett hitet is rombolják” – szögezte le Lázár János.

 A miniszter kiemelte, nem lehet megakadályozni, hogy a magyar társadalom egy bírói döntésről beszéljen.  "A bíróságok sok esetben bűncselekmény hiányában és nem bizonyítottság hiányában mentette fel a vádlottakat. Ha egy tíz halálos áldozattal járó esemény felelős nélkül marad, akkor valami gond lehet a szabályokkal. Egy meghozott bírói ítéletről Amerikában is komoly vita van, ezért a Kúria elnökének a kijelentése is elfogadhatatlan, aki szerint nem lehet bírálni a bíróságok ítéleteit. Látni kell, hogy az emberek nem jogszolgáltatást, hanem igazságszolgáltatást szeretnének – fogalmazott Lázár János.

És most ebben nagyon sokan igazat adnak Lázárnak, elfeledve a miniszter korábbi ügyeit, melyek során egykor még lézernek, Lézer Janinak (Lézer Jánosnak) is hívták az autójába szerelt lézerblokkoló használatának kiderülése után.  Akkoriban nagy port vert ez a 30-40 milliós luxus, amit havi 600 ezerért béreltek, és amit még lézerblokkolóval is felszereltek, mára már lassan feledésbe huny, mint annyi egyéb megnyilvánulása a fideszes nyikhajoknak.

http://41.media.tumblr.com/b7e0d937e358fad41d3befe2e210c3cf/tumblr_inline_o22sslYTtS1r2ug8m_500.jpg
A bíróiságon  mintha elmaradt volna a váltás
Most azonban van némi igazsága ennek a megdicsőült embernek. Mert igazából nem fejez ki mást, mint azt, hogy a bíró és a bíróságok sem különbek, és ők is csak emberek, és ezek összességéből álló fennhatóság, akár úgy  mint maga. Mindegyikőjük szava egyfajta verdikt. A bírói ítélet sem vonható kétségbe és Lázár se vonható felelősségre ahogy a bíró se. Elvégre őt sem illetve egyikőjüket sem kapták rajta jogsértésen és úgy tűnik, futni hagyták, s hagyják mind.  Azok a bírók, akik eddigi ítélkezéseik során tévedtek, megbotlottak, azaz rosszul ítélkeztek, mind a helyükön vannak és folytathatják tevékenységüket. Aztán még hatalmon van Lázár is, így hát ezért hát jogos a kritika; - És a párhuzam.

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János azt mondta, egy politikusnak nem szabad a bíróságot nyomás alá helyeznie. Mindez az Origóban Mélyrepülésben van az igazságszolgáltatásba vetett hit címen jelent meg. Lázár elmondta:  A bíróságoknak érzékelniük kell, hogy az igazságszolgáltatás veszít a hiteléből. 

Lázár János hitelessége legalább ennyit ér. 


Az viszont kétségtelen, hogy az "új demokráciában" hozott számos bírói döntés megdöbbentette a társadalmat már. Az emberek javarészt nem bíznak az igazságszolgáltatásban. A hitelvesztés azonban nem most kezdődött. Nem a vörösiszap-per az első olyan döntéshozatal, ami szólásra készteti az embereket és megmozgatja a társadalmat. Nem az a baj, hogy ebben az esetben és adott peres eljárásban nem találtak bűnöst, hanem az, hogy számos más kiemelt esetekben sem győz az igazság. Sok más esetben meg képesek úgy kimondani a bűnösséget, hogy az nincs megalapozva és csak később derül ki, hogy rosszul ítélkeztek, és az ártatlan hurcolták meg. 

http://41.media.tumblr.com/85d244e10275f11676bc86821c775a92/tumblr_o20iekLLBd1qa9zn4o1_500.png
Tele a sajtó értetlenséggel és furcsaságokkal
A probléma veleje nem csak a bíróságokban és a birói kar alkalmatlanságában rejlik, hanem számos esetben az ügyészség, a rendőrség hanyag, vagy lelkiismeretlen munkájának a végeredményét képezi mindez.  

http://www.vg.hu/lapokkepek/cikkek/37000/37954_6_1C.jpg
Nem talált bűnös politikusokat Quaestor ügyben az ügyészség
Nem egy eset ismert, amikor az ügyészség hímes tojásként kezelte a vádlottat, ahogy a K&H Kulcsár-ügy során is kiderült, vagy a slendrián munka következményeit tükrözte vissza az ítélet, mint a Hagyó-per hivatkozásában szintén hallani. Más esetekben pedig túl szigort, aránytalanságokat lehet észlelni a rendszerben, mint a plakáttépkedések során alkalmazott DNS-vizsgálatok, vagy a lakodalmas telefon eltűnése és felkutatása kapcsán.

Lázár kifakadása most nem alaptalan, csupán egyoldalú és igazságtalan, mert vele és párttársaival kapcsolatosan látható mód másként bánik az "igazságszolgáltatás" rendszere, mint az egyszerű földi halandóval. 

Ráadásul ez a rendszer az alsóbb szinteken is valahogy ekként funkcionál. 

Úgy mint a korrupció. Mindenki tudja, hogy ez van, csak senki sem akarja meglátni, vagy tetten érni. 

A MAL Zrt vörösiszap-pere utáni Lázár nyilatkozat valamint az ugyancsak most zárult Hagyó-per első fokú ítélete is azt sugallja, hogy hagyjuk az egészet a csudába. Nem érdemes itt viaskodni, mert úgyis csak a hatalmasságok jönnek ki jól az egészből.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése