2015. július 7., kedd

Ma fokozódhat a hőség - készüljön fel a helyzetre ( - legyen víz minden utazónál, mert Ócsán nem osztanak)

Folytatódik a kánikula. Többnyire derült vagy gyengén felhős, száraz időre számíthatunk ma is.

A következő napokban fokozódik a hőség, több helyen 40 Celsius-fok közeli maximumértékekre lehet számítani. Az országos, középtávú előrejelzés szerint a hét közepén záporokkal, zivatarokkal enyhül a kánikula, mintegy 10 fokkal esik vissza a hőmérséklet, de még így is 30 fok körüli meleg várható.  

http://static.origos.hu/s/img/i/1507/20150705budapest-2015-julius-5egy-ferfi.jpg?w=644&h=429 

Kedden mérséklődő szélmozgásra lehet számítani, ami fokozza a hőségérzetet. Ma tikkasztó hőség várható. .Előrejelzések szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet 33 és 38 fok között alakul majd.

Az országos tisztifőorvos a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendelt el szombattól szerda éjfélig.
http://www.retrofm.hu/images/cikkek/5/4/3/175543_w.jpg

A kánikula a szokásosnál is nagyobb megterhelést jelenthet a szervezetre. Még a teljesen egészséges embereknek is célszerű megtenniük néhány óvintézkedést, a betegeknek, különösen a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőknek pedig a szokásosnál is jobban oda kell figyelniük erre. Azonban sokan nincsenek felkészülve az esetleg bekövetkező váratlan helyzetre az esetleges elgyengülésre, a megszédülésre, vagy megingásra. Többeket az egészségügyi állapotuk folytán viselhet meg a kimagasló meleg. 
http://cdn1.boon.hu/2012/08/hoseg_vizosztas.jpgA házak közt megrekedhet a hőség. Figyeljünk erre is. A gyalogosan közlekedőknél legyen ivóvíz, az autóban utazóknál pedig legyen ez kötelező tartozék. 

A tömegközlekedéssel utazók esetében meg kiemelten fontos a folyadékpótlás.

A MÁV-START ásványvizet oszt a főváros három főpályaudvarán és tizennégy vidéki vasútállomáson szombattól a hőségriasztás ideje alatt. Kisvárosunk nincs közte.

A MÁV-START azt javasolja, hogy mindenki elegendő mennyiségű ivóvizet vagy folyadékot vigyen magával, ha utazik.

http://cdn1.szon.hu/2015/07/SZP_9225-600x400.jpg

Az Ócsán élőket most kimondottan rosszul érinti a vasúti közlekedés hiánya. A vonatpótlás átszállásra, vagy eleve buszra kényszeríti az utasokat. A szűk légterű járművekben a hőséget az emberi kipárolgás is fokozza, ami sokaknál légszomjat okozhat. Ez nehezíti az egyéni hőségtűrést. Ezért itt szintén kiemelt jelentőséggel bír a kéznél levő víz, mert egy korty képes enyhíteni a tüneteket és segíthet  bizonyos ájulás közeli helyzetek áthidalásában. 

Ilyenkor a vasútállomáson a buszra szállás alkalmával bizony jól esne az utazóknak egy kisüveg ásványvíz, de nálunk nem osztanak, úgy mint másutt. Pedig erre is úgy kéne költenie az önkormányzatnak, mint télen az útszóró sóra. 
Van hely, ahol ezt megteszik.  

Ócsa úgy tűnik, még nem érte el ezt a fejlettségi szintet.
Origo és HVG nyomán
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése