2015. július 12., vasárnap

Elismerés helyett: Lószar az orrotok alá - közpénz és közszolgálat versus új autó ( - "köszönöm" Ócsa)

Nem tudni, kinek szállt a fejébe a hőség és a dicsőség, de azt tudni, hogy a város pénzén vásárolt autót a polgármester még nem köszönte meg a normálisan adózó választóinak.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgKOomyXj_0yjfiGbYGqMMypjxTTxAdXH2Tfa3GW9TKPbtPNL7KrIGpRCinq4j8vI-4ep3nt-fsXZD-lrxo_IwLXH1KlUTG9bqYCafrY29vdZIIgpkAt1eWYp8fZ-t0SlMe8Z2Z1MylGaZc/s1600/image00.jpg
Polgárőr kerékpárosok - a kapott és felszerelt eszközökkel
Mint ahogy a napokban megjelent, a helyi polgárőrség nem tud kerékpáros egységeket vezényelni a kisvárosi aszfaltra és ezért a mezőre való lovasokat küldi a belvárosi flaszterra. Sajnos a ló nem kerékpár, és nem rendelkezik emberi tulajdonságokkal, így ott és oda szarik, ahol éppen rájön.  Ez bizony bűzzel, szennyezéssel és magára hagyott kupacokkal jár, aminek szagára jönnek a döglegyek.

Mindez persze nem számít, ha a polgármester, vagy annak közpénzes autójának biztonságáról van szó, elvégre az is a közvagyon része. Még akkor is ha azt személyes használatba van sorolva. 

Mert amíg valaki úgy véli, hatmillióért a tisztségéhez méltó autó dukál a városi vezető a vélt választói akarat folytán, addig a polgárőrségnek is járna legalább egy kerékpár, ha már nem jut elég pénz benzinre. De ha már nem futja kerékpárra, és így kénytelenek belovagolni a városba, hogy ellássák a szolgálatot, akkor nagyon elszomorodunk, mert számos helyen sorra alakultak már ilyen egységek.

http://bikemag.hu/images/2014/12/kerekpar_rendorseg_1-380x380.jpg
Polgárőrszemle a kerékpároknál - városi használatra
Az országos rendőr főkapitány az elmúlt év decemberében több mint négyszáz kerékpárt adott át a megyei polgárőr szövetségeknek.

Fekecs Dénes a szomszédos Bács-Kiskunmegyei polgárőr szövetség elnöke Lakiteleken,  adta át a kerékpárokat a polgárőr egyesületek képviselőinek. – A megyében tíz olyan egyesület is működik, amelyek részt vesznek a bűnmegelőzési programban. Ez azt jelenti, hogy száznyolcvan-kétszáz óra szolgálatot kell teljesíteni polgárőrönként egy évben. Ők kaptak elsősorban a kerékpárokból. Azok az egyesületek, ahol elég nagy a taglétszám, de nem rendelkeznek személyautóval,  kettőt vehettek át – mondta Fekecs Dénes. Ügyintézésre nagyon alkalmas a kerékpár, el lehet vele menni az önkormányzathoz, könyvelőhöz vagy egyéb ügyeket intézni, de különböző rendezvényeken is lehet vele közlekedni egyik helyről a másikig, nem kell mindenhova autóval menni. (Részletek: http://lcafe.hu/hirek_galeria/1691-kerekpart-kaptak-a-polgarorok)

 Mindenek hiánya bizony hátrányos következményekkel jár, és nem csak az orrunk előtt hagyott lócitromok vonatkozásában. 

https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpt1/t31.0-8/10506965_1885530868339719_1854130134386640127_o.jpg
Ma este, szolgálatban. Köszönöm, Ócsa Városi Polgárőrség!
https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSIEjDFbCBel0KwIiMjRc_06Y0-tJDeEsvSWVfFEriWPKzdElrW
Közúton lóval - az autó leállítva

Ugyanis, amíg itt, a városon belül masíroznak Boros parancsnok lovasegységei, addig erdőn, mezőn szabad lehet a préda. És lásson csodát az ócsai, valóban az erdőszélen terem a szemét.  A polgárőrség lovas egységei még nem tettek közzé olyan képet, melyen egy ilyen illegális lerakót láthatnánk,. amint éppen tetten érve megfékezik a cselekménye folytatásában. Innen az aszfaltról ezt nehéz is elképzelni.  

Így már azon sem csodálkozik senki, hogy azokban a hetekben amikor a vasúti rakodóvágányok mellett felszedték az aljbetont akkor sem vették észre a folyamatos kiszállítást. Hogy lehetséges mindez, amikor már a Facebookon is arról értesülhetett az ember, hogy Anyák napján is tömbökben hordták ki a vasúti hulladékot az önkormányzati-városi külterületre.  

Roskadásig bontott betonnal terhelve, útban az erdő mellé - a felszedett beton veszélyes hulladék ( - a polgárőrség ezt nem észlelte, a lovasok sem találkoztak egyetlen fordulónál sem a belterületi úton, vagy a külső földeken a szennyezővel)

Ennek csak az lehet a magyarázat, hogy a polgármester autóvásárlása annyira kimerítette a büdzsét, hogy a külterületi szolgálatra már nem futotta az önkéntes őrségnek. Másik elgondolás még az lehet, hogy a lovasok ebben az időben sem a mezőt és az erdőt járták, hanem a városon belül szolgálatoztak, ezért nem láthatták meg a betonnal terhelt sittkiszállításokat a megnyitott erdőszéli kazettába. 

http://lcafe.hu/pics/cikkek/11/pogkerekpar0_0~800.jpg
Az országos rendőr főkapitány az elmúlt év decemberében több mint négyszáz kerékpárt adott át a megyei polgárőr szövetségeknek.

Mindez persze több más gondolatot is felvet, hiszen a közszolgálati autó használata a polgármesternek olyan fontos és elsődleges szempont, ami felülhelyezkedik minden más, vagy egyéb tevékenységen. Ezért nem is hibáztatható az a Polgárőrség, melyet a ugyancsak onnan kapja a működéséhez szükséges pénz nagy részét, ahonnan a mester új autója is a finanszírozást.  A kettő együtt pedig bizony sokba van. Legalábbis többe, mint korábban, amikor még nem kellett az új autóra költenünk.

https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfa1/t31.0-8/s960x960/10930942_378398112357041_8713100804586967618_o.jpg
A köszönetnyilvánítás  - felénk elmaradt
Ezért amikor a polgármester megköszöni a Polgárőrségnek a belvárosi lovas-szolgálatot, akkor nekünk is kijárna egy köszönet az új autóért. Azt ugyanis a város pénzéből gyakorlatilag mi fizettük, mi vettük, a költségvetés által, a nekünk járó összegekből, vagyis a mi  pénzünkből, még akkor is, ha ezt kéretlenül, vagy megkérdezésünket nélkül, minket mellőzve illesztette a helyi büdzsébe az ezt előterjesztő mester. 

Talán nincs is ezzel nagyobb baj, mint úgy általában lenni szokott. Csupán azt hiányolom, hogy mi itt élők, itt adózó átlagemberek még soha nem kaptunk egy polgármesteri köszönetet az áldozatvállalásunkért a kitartásunk úgy, ahogy most az új autót, vagy a városban megszokott és közlekedési eszközként elterjedt kerékpárt nélkülözni kénytelen Polgárőrség. Elvégre a belterületi lovasság is egy olyan kényszerintézkedés, ami arra utal, hogy nem képesek a külterületre beosztani őket, mert ez esetben a belterületi szolgálat nem lenne biztosított. Különben mi másért kéne a betonon kocogni azzal az egységgel, ami eleve és elsősorban a külterületi szolgálatra alakult.  

Az aszfaltozott utcákon a csendes és szennyezésmentes kerékpár is alkalmas (sőt alkalmasabb és specifikusabb, ráadásul humánusabb is - az állat szempontjából is) lenne a bejárásra. 

http://www.budaorsiinfo.hu/wp-content/uploads/2015/06/kerekpar_polgaror2.jpg
A Budaörsi Polgárőr és Katasztrófavédelmi Közhasznú Egyesület kerékpáros polgárőrei a Közlekedési Kultúra Napján

Tehát és összegzésül az ócsai lakos is megérdemelne egy köszönetet. Ezzel pedig még tartozik a helyi sportban, a városban amúgy élenjáró polgármester. 

A költségvetésből a számára biztosított új autó a számunkra teher, amit viselni vagyunk kénytelenek. Ezt a terhet azonban nem csak a belsőséges lovak számában és azok ürülékében, hanem az elmaradt lehetőségek számában is mérni kell. Mindezért pedig hálával és köszönettel tartozik valaki a lakosság felé.

A blog ezt, vagyis ennek a kifejtését hiányolja máig a polgármestertől. 
Köszönöm.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése