2015. július 5., vasárnap

Hőségriasztás van érvényben - Ócsa vezetése nagyon hallgatag ( - tényleges cselekvés és híradás helyett)

Ócsa polgármestere sajátosan megint a közösségi oldalán megosztva adja a tanácsot az ismert hőségriadót ismertetően; - hivatkozva azÁNTSZ-re.

Érdekes egy megközelítés az ócsai polgármestertől, mert, ahogy már számos esetben szóba került, adott a város által fizetett hivatalos honlap az, online felület és a városi önkormányzat újságja is, de azokat valahogy nem használja a közérdekű információk ilyesfajta továbbítására.
https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtp1/t31.0-8/11313178_378617855668400_4970037885591912549_o.jpg
Bukodi Károly - kép a Facebookon
Bukodi Károly szívesebben veszi igénybe a személyes profilját a Facebook oldalán, még akkor is, ha ennek a közösségnek nem minden ócsai a tagja és amúgy nem is jelent hivatalos megjelenítési formát.  A Facebook a hivatott online felületek és oldalak egyik mellékága, ami csupán arra szolgálóan jó, hogy szélesebb körben hívják fel az adott forrásra, vagyis az alapfelületül szolgáló hírcsatornára a figyelmet.  A polgármester Facebook oldala nem hivatalos megjelenítési forma. Ez soha nem tölti, és nem töltheti be azt a szerepet, amit egy önkormányzat által létesített webes felület biztosít.  Ezért is van szereptévesztésben a polgármester akkor, amikor közérdekű információkat a városi felületen nem, csak a saját közösségi oldalán jelenít meg, avagy oszt.

http://www.katasztrofavedelem.hu/images/kkb.jpgMost sincs ez másként, amikor a Hőségriasztás kapcsán hivatalos teendői vannak a közfeladatot ellátóknak és a hatóságoknak.  Ilyenkor a közlekedési vállaltok szervezetileg próbálnak felkészülni a várható esetekre. A vasúttársaság vizet oszt, a volán járatokon biztosítják a megfelelő légcserét és a klimatizálást.  A katasztrófavédelem is felhívja a lakosság figyelmét, valamint az útra kelőkét, hogy gondoskodjanak a megfelelő vízpótlásról és a testük hűtéséről.  A közútkezelők ilyenkor szükség szerint locsolással hűtik az utakat, engedélyezik a közkutak használatát, és sok más enyhítést, vagy óvintézkedést vezetnek be. Az önkormányzatokra is feladat hárul.  A területükhöz (fennhatóságukhoz) tartozó idősek és gyerekek védelme érdekében tesznek lépéseket. Ahol mód van rá, medencét nyitnak, másutt hűsölőt biztosítanak, fokozott gondozói ellátást biztosítanak és vizet osztanak, valamint légkondicionált helyet tesznek szabaddá és elérhetővé a lakosság számára.

http://cdn1.boon.hu/2015/07/hoseg.jpg
Hőség van, és riasztás
Ócsa város hivatalos oldalán, a városi honlapon azonban semmi ilyenről nem kap a lakosság tájékoztatást.  Pedig elkélne a segítség. 

Bukodi Károly közösségi oldalán azonban megosztja az ÁNTSZ hírét, ami tudvalevőleg a számára is fontos információkat tartalmaz, de városvezetőhöz méltóan különösebb intézkedéseket nem tesz.

Ócsán nincs hivatalos hír arról, hogy lenne egy kijelölt hely, ahova behúzódhatna az útonlevő. Nincs egy tájékoztatás sem a honlapon, hogy lehet vizet vételezni a kerékpárosnak, a gyalogosnak, vagy az állattal a hőségben rekedteknek.  Pedig ez is a közfeladat ellátáséhoz tartozna.

http://www.katasztrofavedelem.hu/images/meteo/wctz20150705_0442.png
Riasztás kiadva: 2015-07-05 06:42:00   |    Riasztás érvényes: 2015-07-06 06:42:00

A tartós hőség miatt, az átlagosnál melegebb időben az egészséges szervezetet is extrém igénybevétel éri. A szív- és a keringési betegségben szenvedőkön túl, ilyenkor bárkinél előfordulhatnak egészségügyi panaszok. Akik a hőség ellenére gépjárműbe kényszerülnek, fokozott óvatossággal vezessenek, hiszen a koncentrációt negatívan befolyásolhatja a meleg.  A déli órákban a vízparton pihenők is kerüljék a napozást, valamint ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

http://appserver.antsz.hu/jtek/img/antsz_logo.png
ÁNTSZ
Azon légkondicionálóval felszerelt helyiségek listája, amelyeket – nyitva tartásuk függvényében – bárki igénybe vehet, elérhető a katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán.
 Áll mindez a közleményben.

http://img7.hvg.hu/image.aspx?id=cc152dde-ee6c-4462-85a2-bf41c2d876df&view=7fcefbf8-ac48-4ee6-aef5-32203afa118cA hivatkozott ÁNTSZ linkre kattintva azonban nem látni, hogy Ócsán lenne helye a védekezésnek. 

 Nincs információ arról sem, hogy a játszótéren létezik-e hűsölési, vagy vízvételi lehetőség a  családosok, vagy a gyerekek (serdülők) számára. 

Azt sem ismert, hogy a városban a legnagyobb hőség idejére nyitnak-e meg  (iskola, szabadidőközpont,vagy más) helyeket, a rászorulóknak.  Az esetleges hőgutában szenvedők miként jutnak leghamarabb orvosi, vagy más segítséghez, esetleg és kitől várhatják ezt el az adott helyzetben. A máskor megszokott ügyeleti rendszeren kívül van-e és rendelkezésre áll-e ilyenkor más lehetős is a 9 ezres városban?

Ócsa város hivatalos oldalán nem találni minderre erre utalást. Így a Facebook egyéni megosztású oldalain megjelenő másolások nem sok érdemi tartalommal bírnak.


Jó lenne, ha Ócsa vezetése is felnőne végre a városi feladatok ellátásához, hogy ne csak mások és a kiegészítő lehetőségek felhasználásával értesüljön a lakosság az őket érintő történésekről.  

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése