2015. július 3., péntek

Hőségriasztás és tűzgyújtási tilalom - jól indul a hétvége ( - fokozott figyelem)


A legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendel el az országos tisztifőorvos szombat éjféltől szerda éjfélig - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön az MTI-vel.
Ezzel párhuzamosan július 3-tól általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el a földművelésügyi miniszter - közölte a szaktárca pénteken az MTI-vel.

http://rcdev.bitnet.hu/wp-content/uploads/2014/07/heat.jpgHarmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri, vagy akár meghaladja a 27 Celsius-fokot.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szombattól - az Északi-középhegység térségét leszámítva - a napi átlaghőmérséklet mindenütt meghaladja a 25 Celsius-fokot. Vasárnap 27 fok körüli érték várható, a jövő hét első három napján pedig néhol akár 30 fokos középhőmérséklet is lehet.

http://kaposvarmost.hu/files/6/e/6ed95ca7f6fd6592cdebf44dc97538c1.jpg
Magyarország erdeiben a rendkívül gyors felmelegedés, a kánikulai meleg és a csapadékmentes időjárás miatt fokozott tűzveszély alakult ki - ismerteti közleményében a tárca. Az általános tűzgyújtási tilalom az erdőkre és fásításokra, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteren belüli területre vonatkozik. Ezeken a területeken tilos a tűzgyújtás a kijelölt tűzrakó helyeken is, valamint a közút- és vasút menti fásításokban, beleértve az irányított-, a  parlag- és gazégetést is. 

http://www.alternativenergia.hu/wp-content/uploads/2012/03/tuzgyujtasi_tilalom.jpgAz erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területeken dolgozók valamint a közúton és vasúton utazók az erdőtüzek megelőzése érdekében járjanak el körültekintően, ne dobjanak el égő cigarettát - figyelmeztet a tárca. 

Aki a tűzvédelmi rendelkezéseket megszegi, bírsággal sújtható. 

A tűzgyújtási tilalom visszavonásig érvényes.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése