2015. július 13., hétfő

Barbár Ócsa: - állatkínzás jogkövetkezmények nélkül, vagy csupán egy téves bejegyzés az egész ( - cselekvést)

Nincs a híradásokban, és nem került a rendőrségi hírek közé sem. Mégis kihunyt egy élet. Egy ártatlan, két hónapot élt gyerekcica élete lett oda.  Kinyírta a műveletlenség, a barbárság ott, és abban a lakónegyedben, mely a megmentésre épült, ahol az állam akarása és az emberek története mind a túlélésről a segítségről szól.

És ez az, ami különösen felháborít az alapeseten túl. Azon, hogy agy kiscicát valahogy meggyötörtek, megkínoztak, és ezzel kínszenvedés, halálra ítélték. Gyerek volt. Nem tehetett róla, hogy oda született. Agy jószág volt, tele kíváncsisággal, játékkal és életösztönnel. 

Egy, vagy több mocskos alak erre addig űzte, gyötörte, míg a kezük közé került és ott kínt szenvedve lebénult.  

Az esetet Anikó Ditrich tárta a nyilvánosság elé a Facebookon.

Megrendítő a történet:

https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfp1/t31.0-8/11713674_393479457508439_4138512156638027863_o.jpg
,,Kiscica" ... Élt 2 hónapot ( - 2015. július 12.)


"Előtte állt az élet, a sok kaland, talán hamar gazdára is talált volna..


Voltak testvérei, voltak körülötte emberek, akik szerették..


Ez ma véget ért... Véget ért egy ártatlan lélek élete... Véget ért, mert az ember rendelkezhet egy állat élete, jóléte felett.


Kiscica az Ócsai lakóparkban élt. Pár fiatal elvitte a családjától, majd megkínozva visszakerült a családhoz.. Próbáltak állatorvos hívni, megoldást találni, de nem sikerült.. Ma az esti polgárőr szolgálattól kértek segítséget, akik kivittek engem is a lakóparkba a kismacskáért, akinél már a telefonbeszélgetéskor majdnem biztos volt a gerinc sérülés.

Mikor kiértem, megnéztem Kiscicát, és beigazolódott a gyanúm, sajnos valószínűleg eltört a gerince..

Nincs reflex, nem reagál semmire az élettelen hátsó fele...

Ezek közben hiába próbáltuk elérni az állatorvosokat, nem sikerült..

A macska nyávog, fájdalma van, remeg...

Sokadik próbálkozásra egy ócsai állatorvos felvette a telefont, akit valószínűleg mi keltettünk fel, de ennek ellenére fogadott minket. Hiába volt már este 10 felé az idő..

Elmentünk, megnézte, és megállapodtunk abban, hogy a gerinc sérülés miatt az állat számára a legemberségesebb amit tehetünk, az az eutanázia.

Kiscica elaludt. Megszűnt a fájdalom, megszűnt a gond.. Alszik.. Örökre..."

https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfa1/v/t1.0-9/11403005_393619544161097_161205150302992565_n.jpg?oh=83e588ad21f753a33d074471d73eeb15&oe=57E39A07&__gda__=1474227543_76b34b9ef7397de02ef103a8fd6052ff
Az utolsó pillanatok - egy megkínzott életnek vége ( - az elkövető büntetlen, mert nem érvényesül a törvény)


A balhé azonban ezzel csak elkezdődött.  A felháborodás határtalan. Felelősségre vonást és joggyakorlást követelnek többen. 

Állítólag valaki tett feljelentést. Azonban nem biztos, hogy valóban így van és nem tudni, hogy indul-e eljárás az eset kapcsán. A rendőrség, a polgárőrség oldalain tegnap délutánig nem volt híradás az esetről. Ma láttam, Anikó bejegyzését, amit több helyütt megosztott, de hivatalos reagálás nincs. Boros Tibor nem rakta a munkaalbumába ezt az esetet. A tényleges feljelentés, a valós eljárás kétséges.

  
Most láttam, hogy valaki ezt osztotta a a polgárőrök közül: 

Ócsa Városi Polgárőrség Mindenképpen megússzák. Felelőtlen gyerekek voltak. frown hangulatjel

Majd  ezt:

Ócsa Városi Polgárőrség Sajnos minden törvény annyit ér, amennyit alkalmazzák azt! frown hangulatjel

Ezek szerint maguk sem hisznek az eljárás sikerében. A polgárőrség részéről nem is erősítették meg a rendőrségi eljárást. Csupán azt állítják, hogy gyerekek voltak az elkövetők. De ezt nem egy folyamatban lévő eljárásból merítették, mert arról nem is beszélhetnének. Ergo feltételezem, hogy ezzel hivatalosan nem is fogalakozik senki. Elvégre a Boros Tibor is csak önmagával levelezik a blog Facebook oldalán és nem adott ki állásfoglalást a kisállat törvényellenes megrokkantása, majd szomorú elmúlása ügyében. Arról sem látható beszámoló, hogy ott mi történt, vagy a polgárőrség milyen szerepet vállalt a mentési kísérletben. Honnan  tudják vagy tudjuk ezek után, hogy gyerekek okozták az állat prognosztizált pusztulását.lehet, hogy csak így akar valaki kibújni a felelősség alól. Lehet, hogy tévút az egész. 

Nem is értem miért kell ebben a nyilatkozatokban megelőzni az ügyben illetékességgel bíró rendőrséget? Miért nem azon vannak, hogy az Ő munkájukat elősegítsék, biztosítsák és a nyomravezetést támogassák. 

Szerintem ezt kéne tenni. A rendőrségre tartozik az ügy. őket kell értesíteni, bevonni. ha ehhez feljelentést kell tenni, akkor azt kell tenni. Célszerű annak, aki találkozott az esettel, de immár bárki más is megteheti ismeretlen tettes ellen, a nyilvános oldalak alapján. Volt már erre példa, és Boros Tibornak is van gyakorlata benne. A süket bölcselkedések helyett inkább erről lehetne olvasni valamit tőle. Elvégre mégis csak az ő hatásköréhez kapcsolhatók azok akik az esetben, úgy mint a találkozásban, a mentésben részt vettek. Őket pedig a helyi polgárőrszervezet vezetője képviseli. Tehát el lehet járni.  Nem kell azt mondani, hogy hiába való, vagy értelmetlen. Ez hibás és rossz hozzáállás. 


A kommentelők is azon vannak, hogy meginduljon a vizsgálat. Felelősségre vonást szeretnének az emberek. Egy állat élete is ér sokszor annyit, mint más tékozlóé. 



Ne csak tűzet szórjunk, hanem cselekedjünk. Most itt az alkalom. Ismert a hely a közeg és talán az alany is az állatkínzás tárgyában. Ha más nem, akkor az egység vezetője tegye meg a szokásos ismeretlen elkövetővel szembeni feljelentést. Ócsán amúgy is ez a bevált szokás a tűrőképes lakossággal szemben.  Aztán meg gondolják, majd csak ráhúzzák valakire a vizes lepedőt. Itt azonban nem erről van szó. Itt tények vannak. Ez nem egy vélt sérelem, hanem egy bekövetkezett tett, egy véghezvitt, megvalósított cselekmény. Miért is mennének el ez mellett az emberek, ha más pitiáner esetekben meg eljárást kezdeményeznek.  


Száz szónak is egy a vége. Az állatkínzást, a megosztott kisállat története nem maradhat elvarratlanul annyiban, hogy ez esetben ne lépjen fel a törvényben foglaltaknak megfelelően a hatóság. 



Mint írták, nem ez volt az első eset. Akkor legyen ez az utolsó. Nem elfogadható indoklás az, hogy törvényen kívüli személyek az elkövetők. és ha már ennyire ismert az a kör, ahonnan ez az eset származik, akkor különösen fontos a család meglátogatása, és szankcionálása.

http://dabasregio.hu/wp-content/uploads/2015/07/cica.jpg
Hogy lehet valaki olyan galád, hogy egy ilyen kisállatot megkínoz - és miként lehet az ilyenek mellett csak úgy elmenni

A Büntető Törvénykönyv értelmében aki

a) gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza,

vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

Ne feledjük:

Az állatbántalmazás az emberekkel szembeni erőszak első lépcsőfoka. Az állatot kínoz, nagy valószínűséggel legközelebb embert fog bántalmazni.

"A gyilkosságokat elkövető felnőtteknél gyakran bizonyosodott be, hogy az elkövetők gyermekkorukban állatokat kínoztak, vagy öltek meg"



A felháborító eset kapcsán a Polgárőrség vezetőjétől is tényleges cselekvést, akár egy feljelentést vár el ebben a felfokozott hangulatban a jogosan indulatos lakóközösség.  

Elvégre az is bűnpártolóvá válik, aki nem cselekszik  


*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése