2015. április 20., hétfő

Negyven önkormányzat jelentkezett a börtön-projektre - telket és segítséget ajánlva ( - reménytelenség)

Idén januárban szavazást írt ki Ózd jobbikos polgármestere, Janiczak Dávid arról, hogy épüljön-e a város határában egy 500 férőhelyes börtön. Március végéig pályázhattak az önkormányzatok a büntetés-végrehajtásnál, aki nyer, 250 helyi embernek tud munkalehetőséget adni; - számolt be az Index.

http://kep.cdn.index.hu/1/0/762/7625/76251/7625183_9d0534186aaa6155e6dc776cce0e5e1c_wm.jpg
 
A kormány célja a börtönök – Európai Unió által is szóvá tett – zsúfoltságának csökkentése – közölte a rendészeti államtitkár, aki felidézte: a kormány január közepén elfogadta a Belügyminisztérium és a büntetés-végrehajtás tervét, amelynek értelmében 2019-ig a jelenlegi 140 százalékról 100 százalékra szorítják vissza a börtönök átlagtelítettségét.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgkbaZXX4Eg6i01UAL2B82Qye4z-Ate6ftbz9DKK24TgupS4Io7Txi8YFW3FWJirr2ZwKfQwny2yr7QbNOLdOLVxeRcAr88hSxqrNTpPRsm3al6tFjmC9uu7c5iUVoixffwbeWsSL_eZ1w/s1600/borton_1000.jpg
 
A nap híre szerint negyven önkormányzat ajánlkozott és kínált fel telket egy új börtön építésére, derült ki a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságán (BVOP) tájékoztatójából, amit az MTI osztott meg. 
 
   A BVOP közleményében azt írták, hogy a március 31-ei határidőig negyven pályamű érkezett, és már tart a pályázati anyagok szakmai értékelése. Eredményhirdetés pedig májusban várható.

A Belügyminisztérium pályázati felhívásban keresett a dél-dunántúli, a dél-alföldi, az észak-alföldi, az észak-magyarországi, valamint a közép-magyarországi régióban új börtön építésére alkalmas területet. A tárca felhívása szerint az 500 fogvatartottat befogadó büntetés-végrehajtási intézetekben foglalkoztatott 250 ember legalább 25 százaléka felsőfokú végzettségű lesz. A börtönöket 2017-ben kezdik építeni, és 2018-ban vagy 2019-ben kezdhetik meg működésüket.
 
A híradás nem említi Ócsát, bár helyi körökben ismert, hogy városunk is szóba került. A leállított szociális program, a meghiúsult devizatelepi folytatás, a helyi munkanélküliség, az elmaradt beruházások mind azt sugallják, hogy a városnak szüksége lenne egy hasznot hozó beruházásra.
 
Alsópakony téréségében a korábban átsorolt terület alkalmas lehet a majdani börtön számára. A jelenlegi szociális bérlakások pedig akár a börtönőrök otthonává is válhatna. Ez persze elég egyedi elgondolás, de végül nem lehetetlen. Egyedüli visszaütője, hogy ezzel az egész devizamentő projekt szimbólumát adnák fel. Ez pedig erősen politikai töltetű.
 
Alsópakony területe amúgy kedvező lenne a börtön létesítésére mind elhelyezkedésben, megközzétehetőségben és majd közlekedésileg is.
 
A mai állapotokban a Fidesz nem engedhet meg magának egy beismerő vallomással felérő elképzelésmódosítást, vagy változást, amiben ismételt fordulatváltás állna be.
 
Az internetadó, a megyei útdíj, és sok ismert fiaskó mentén a lassan feledésbe merülő telep újraértelmezése ismét nagy port verne fel. Ezért többen is úgy vélik, hogy Ócsa inkább felejtős, mintsem kiemelt cél lenne.
 
A városmagban élők számára a börtön telepítése munkát és megélhetést jelentene, miközben javítana az elmaradt helyi közlekedésen. Alsópakony és Ócsa közúti közlekedése javulhatna, a hiányzó (a BM szerződésben vállalt) kerékpárút kiépülhetne, és a város is fejlődne.
 
Kérdés, hogy mindezen előnyökért beáldozható-e a pártpolitika és a kormánypárt amúgy is megtépázott nimbusza?
 
Ebben a helyzetben Ócsa hatékony vezetése képes-e megtalálni önmagát, valamint az itt élőknek megfelelő megoldást? Az itt élőket erről senki nem kérdezi.
 
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése